Brasilian presidentti­kisa etenee arvaamattomalle toiselle kierrokselle, Bolsonaro pärjäsi odotuksia paremmin

Vasemmistolaisen entisen presidentin Lulan etumatka osoittautui selvästi mielipidekyselyjä pienemmäksi.

Brasilian entisen presidentin Lulan kannattajat jännittivät ääntenlaskun etenemistä São Paulossa sunnuntai-iltana paikallista aikaa.

3.10. 0:54 | Päivitetty 3.10. 6:57

Rio de Janeiro / Washington

Brasilian presidentinvaalit etenevät arvaamattomalle toiselle kierrokselle.

Paluuta tavoitteleva entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva johti istuvaa presidenttiä Jair Bolsonaroa prosentein 48,36–43,26, kun ensimmäisen kierroksen äänistä oli laskettu 99,72 prosenttia aamuviideltä maanantaina Suomen aikaa.

Lula edustaa vasemmistoa, Bolsonaro laitaoikeistoa.

Lula suuteli äänestyslippuaan São Paulossa sunnuntaina.

Takaa-ajoasemastaan huolimatta Bolsonaro voi olla tyytyväisempi ensimmäisen kierroksen tulokseen, sillä hän pärjäsi odotuksia paremmin.

Ennakkoon tehdyt mielipidekyselyt pettivät, sillä ne lähes kaikki ennustivat Lulalle suurempaa voittoa, osa luotettavina pidetyistä tutkimuslaitoksista peräti 10–15 prosenttiyksikön erolla.

Vaalituloksen ratkettua Bolsonaro kutsui kyselytutkimuksia jälleen suoraan valheiksi, uutisoi sanomalehti Folha de São Paulo.

Istuva presidentti Jair Bolsonaro saapui äänestyspaikalle Rio de Janeirossa sunnuntaina.

Sunnuntai oli laajemminkin menestys Bolsonaron joukoille. Hänen liittolaisensa juhlivat samaan aikaan järjestetyissä kongressi- ja kuvernöörinvaaleissa. Niiden tulokset vaikuttavat suuresti siihen, miten Brasilian tulevan presidentin hallitus voi johtaa 214 miljoonan asukkaan maata haluamaansa suuntaan.

Sen myötä Lulaa odottaisi presidenttinä luultavasti Bolsonaroa tuskaisempi työ kongressin enemmistön neuvottelemiseksi lakiesitystensä taakse.

Presidentinvaalien ratkaisukierros järjestetään sunnuntaina 30. lokakuuta.

Lula tarvitsee periaatteessa vain pari prosenttiyksikköä lisää kannatusta, Bolsonaro noin seitsemän prosenttiyksikköä.

Se kuulostaa selvemmältä kuin onkaan.

Olennaisinta on, mitä ensimmäisellä kierroksella kotiin jääneet tekevät. Heitä oli Folhan mukaan 20,8 prosenttia äänioikeutetuista, vaikka äänestäminen on pakollista. (Luistamisesta seuraa vajaan neljän realin eli alle euron sakko, joka on syytä maksaa, koska muuten ei voi hoitaa verojaan tai poistua maasta.)

Jo ensimmäinen kierros oli käytännössä kaksintaistelu. Silti silläkin on suuri merkitys, mihin suuntaan kallistuvat neljä prosenttia äänistä saaneen keskustaoikeistolaisen Simone Tebetin ja kolme prosenttia saaneen keskustavasemmistolaisen Ciro Gomesin äänestäjät.

Entä pysyvätkö edes kaikki Lulan ja Bolsonaron äänestäjät leireissään pitkät neljä viikkoa?

Edessä on äärimmäisen arvaamaton kisa, ja jännitteet voivat purkautua monella rumallakin tavalla tulevina viikkoina.

”Emme halua enempää vihaa, enempää eripuraa”, Lula julisti uutistoimistojen mukaan vaalipäivänä.

Tämä viittasi selvästi Brasilian syvään kahtiajakoon, jossa vastapuolet ovat demonisoineet toisiaan rumemmin kuin koskaan.

Lue lisää: Köyhien sankari voi palata vankilasta valtaan – Istuva presidentti pohjustaa jo valheita vilpistä ja lietsoo kannattajiaan aseisiin

Suuri osa asiantuntijoista uskoo, että jos entinen armeijan kapteeni Bolsonaro häviää, hän kiistää tappionsa, mikä voisi lietsoa hänen kannattajiaan kaduille väkivaltaisellakin tavalla.

Tämä lienee sitä todennäköisempää, mitä tiukempi mahdollinen tappio olisi.

Lula, 76, johti Brasiliaa vuosina 2003–2010. Hänen paluunsa valtaan olisi uskomaton suoritus ottaen huomioon, miten ryvettynyt hänen työväenpuolueensa on korruptioskandaalien jäljiltä.

Lula sai 12 vuoden tuomion muun muassa rahanpesusta ja istui vankilassa 580 päivää. Korkein oikeus mitätöi tuomion viime vuonna, joskaan ei toteamalla syytteitä perättömiksi vaan vetoamalla muotoseikkaan: tuomion antanut oikeusistuin oli ylittänyt valtuutensa.

Lula olisi luultavasti voittanut viime presidentinvaalit vuonna 2018 kalterien takaa, mutta oikeus kielsi hänen ehdokkuutensa.

Lula tervehti kannattajiaan kampanjatilaisuudessa São Paulossa lauantaina, vaalien aattona.

Lulan sitkeää kansansuosiota selittävät ajan kultaamat muistot. Hänen viime valtakautensa aikana arviolta parikymmentä miljoonaa brasilialaista nousi köyhyydestä.

Lulan hallituksen sosiaaliohjelmat soivat vähävaraisille perheille suoria rahansiirtoja vastineeksi siitä, että nämä pitivät lapsensa koulussa.

Avokätisyyden mahdollisti silloinen raaka-ainebuumi, josta Brasilia hyötyi, kun sen vienti veti ulkomaille. Vastaavaan ei olisi enää varaa, oli presidenttinä kuka tahansa.

Bolsonaro on herättänyt kotimaista ja kansainvälistä pahennusta törkypuheillaan sekä välinpitämättömällä suhtautumisella sekä koronavirukseen että Amazonin metsähakkuisiin. Se ei ole syönyt hänen tukeaan arvokonservatiiveilta, maatalousalalta ja kovaotteista lainvalvontaa kannattavilta.

Bolsonaroa on verrattu usein Yhdysvaltain edelliseen presidenttiin Donald Trumpiin, jota hän avoimesti ihailee. Silti myös Lulan ja Trumpin kampanjoinnissa on selvä yhdistävä tekijä.

”Lulan kampanja on käytännössä Make Brazil Great Again: Äänestäkää minua, niin saatte lihaa pöytään ja hyvän työpaikan, niin kuin viimeksi. Se on hyvin nostalgista”, kuvaili politiikantutkija Mauricio Santoro Rio de Janeiron osavaltionyliopistosta.

Näiden vaalien alla Lula on vältellyt puhumista taloudesta. Hän on tyytynyt viittamaan aiemman kautensa politiikkaan ja saavutuksiin.

”Se on huono vastaus, koska Brasilian ja koko maailmantalouden näkymä on aivan erilainen."

Lula on esiintynyt aiempaa maltillisempana, miltei keskitien kulkijana.

Hänen varapresidenttiehdokkaansa on bisnesmyönteinen keskustalainen Geraldo Alckmin, entinen pitkäaikainen São Paulon osavaltion kuvernööri. He ovat entisiä vastustajia. Vuonna 2006 Lula päihitti Alckminin presidentinvaalien toisella kierroksella.

Bolsonaron varapresidenttiehdokas on kenraali Braga Netto, hänen entinen puolustusministerinsä ja kansliapäällikkönsä.

Tutkija Santoro huomautti, että Lula ei voisi voittaessaan tehdä yhtä vasemmistolaista politiikkaa kuin viimeksi, koska Brasilian yhteiskunta on muuttunut 10–15 vuodessa arvoiltaan konservatiivisemmaksi.

Ensimmäisen kierroksen tiukka tulos tarkoittaa, että Lulan täytyy jo alkavasta viikosta lähtien kosiskella entistä vahvemmin konservatiiveja saadakseen tarvittavat äänet kasaan.

Ensimmäisen kierroksen ääntenlasku kävi nopeasti, muutamassa tunnissa, koska Brasiliassa on käytössä sähköiset äänestyslaitteet.

Bolsonaro on kylvänyt epäluuloa niitä kohtaan kuukausikaupalla väittäen, että järjestelmä ja siten vaalitulokset olisivat helposti peukaloitavissa. Hän ei ole esittänyt asiasta todisteita, eikä laitteista ole käynyt ilmi ongelmia parinkymmenen vuoden käytön aikana.

Bolsonaron väitteitä on tulkittu laajasti niin, että hän yrittää tappionsa varalta pedata uskottavammaksi suurta valhetta vaalivilpistä.

Lue lisää: Bolsonaro valjasti Brasilian 200-vuotisjuhlat epäluulon kylvämiseen – Presidentti valmistautuu ehkä kiistämään tappionsa vaaleissa

”Bolsonaro on vilpitön ja rehellinen – ei korruptoitunut”, sanoi sähköteknikko Leonardo Gonçalves, 30, joka asuu vauraassa Macaén öljysatamakaupungissa.

Gonçalvesin isä, väestötietovirastossa työskentelevä José Carlos Moreira, 55, oli parikymmentä vuotta sitten mukana äänestämässä Lulaa valtaan, mutta nykyään hän kannattaa Bolsonaroa.

”Petyin. Lula lupasi kansalle kaiken muttei lunastanut lupauksiaan”, Rio de Janeirossa asuva Moreira sanoi.

Leonardo Gonçalves (vas.) ja José Carlos Moreira viettivät taukoa São Cristóvãon torilla Rio de Janeirossa.

Kun Bolsonaro voitti vaalit neljä vuotta sitten, näyttelijä ja kulttuurituottaja Marta Norbregan kauhistunut kumppani ehdotti muuttoa Pariisiin – vaikkapa tekemään taidetta metrotunnelien seinille.

Ei se mikään oikea suunnitelma ollut, saati realismia taloudellisesti, mutta Bolsonaron kausi on osoittautunut Norbregan mielestä pelättyäkin kauheammaksi.

”Talous, kulttuuri, koulutus ja terveydenhuolto ovat kaikki pahemmassa jamassa kuin ennen.”

Siksi Norbrega vakuutti pohtineensa tosissaan muuttoa Argentiinaan tai Uruguayhin, jos edessä on vielä neljä vuotta Bolsonaroa.

”Puolet hänen äänestäjistään on pahoja. Toinen puoli on tyhmiä”, Norbrega totesi – kauhistellen sitten sanojensa suoruutta.

Marta Norbrega asuu Santa Teresan kaupunginosassa Rio de Janeirossa.

Norbrega on viime vuosina raapinut elannon kasaan oppikirjojen kustannustoimittajana, ei siis ihanneammatissaan. Hän syyttää Bolsonaroa, joka lakkautti kulttuuriministeriön ja esti useampaan kertaan korona-avustusten jakamisen kulttuurialalle.

Norbrega on varma, että presidentti halusi estää arvoliberaalien näkemysten esittämisen yleisöille.

Työväenpuolueen edellisen valtakauden Norbrega näkee kulta-aikana kulttuurille. Tuolloin hän kiersi maata pienteatterissa, jolla oli parisataa esitystä vuodessa muun muassa valtionyhtiöiden sponsoroimana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat