Ukrainan vastahyökkäys käy uusilla kierroksilla

Ukrainalaisjoukot ovat edenneet monilla rintamilla. Presidentti Zelenskyin mukaan venäläiskenraalit ”pureskelevat nyt toisiaan”.

Ukrainalaissotilaat olivat liikkeellä Kramatorskissa sunnuntaina.

3.10. 12:18 | Päivitetty 3.10. 14:03

Arhanhelske, Myroljubivka, Zolota Balka, Torske.

Ukrainan armeija vaikuttaa valtaavan takaisin uusia paikkoja venäläismiehittäjiltä sellaisella vauhdilla, että rintamalinjojen piirtäjillä on vaikeuksia pysyä ajan tasalla.

Ukrainan aiemmin syksyllä alkanut mittava vastahyökkäys vaikuttaa saaneen jälleen uutta puhtia.

Lymanin merkittävän viimeviikkoisen takaisinvaltauksen jälkeen ukrainalaisjoukot ovat jo edenneet itään kohti Severodonetskia. Ukraina on ajanut venäläisjoukkoja Donetskin maakunnasta kohti Kreminnaa Luhanskin maakunnan puolelle.

”Lähitulevaisuudessa aloitamme laajamittaisen Luhanskin maakunnan takaisin­valtauksen”, Luhanskin ukrainalainen kuvernööri ja sotilashallinnon johtaja Serhi Haidai totesi uutistoimistojen mukaan.

Ukrainan etenemisestä on raportoitu myös etelämmässä, Hersonin maakunnassa. Ukrainalaisjoukkojen on kerrottu olevan jo noin 20 kilometrin päässä Hersonin kaupungista luoteeseen Myroljubivkassa asti ja pohjoisemmassa ainakin Zolota Balkassa Dneprjoen rannalla.

Nämä pienet paikat eivät sinänsä sano mitään, mutta kun katsoo kartalta niiden sijaintia ja venäläisjoukkojen asemaa, näyttää tilanne Moskovan kannalta huonolta. Venäläissotilaiden tila kutistuu kutistumistaan.

Aiemmin on jo kerrottu, että venäläiskenraalit olisivat halunneet vetäytyä Hersonissakin idemmäksi, mutta presidentti Vladimir Putin olisi käskenyt joukot jäämään aloilleen. Venäjä haluaa pitää kiinni Dneprin itärannasta jo siksikin, että sieltä ylläpidetään vallatun Krimin niemimaan vesihuoltoa.

Ukrainan armeijan sotilaat harjoittelivat Tšernihivin alueella viime viikolla.

Sotahistorioitsija ja suomenkielistä Ukrainan sodan tilannekarttaa päivittävä Emil Kastehelmi arvioi, että Venäjällä menee hyvin huonosti monessa suunnassa.

Kastehelmen mukaan Ukrainan tuoreet menestykset ovat monen tekijän summa: etenkin eteläisessä Ukrainassa venäläisjoukkojen huoltoa ja ammusvarastoja on onnistuttu tuhoamaan ja ukrainalaiset ovat onnistuneet tekemään taitavia, hyvin kohdistettuja iskuja. Idässä Ukraina on toteuttanut menestyksekkäitä operaatioita ja vapauttanut jälleen lisää kyliä.

”Ukrainalaiset ovat tienneet, mitä ollaan tekemässä. Samalla venäläisillä on ollut pulaa miesvoimasta sekä kalustosta ja osastot ovat erittäin kuluneita ja alivahvuisia, eikä joukkoja ole voitu vahvistaa kuin tipoittain huonosti koulutetuilla joukoilla”, Kastehelmi listaa.

Putinille tilanteen voisi kuvitella olevan hyvin nöyryyttävä, sillä ei ole kulunut kuin muutama päivä siitä, kun Venäjä liitti neljä Ukrainan maakuntaa itseensä valheellisten ”kansanäänestysten” jälkeen. Putinin mukaan hyökkäykset näitä alueita vastaan ovat hyökkäyksiä Venäjää vastaan ja tilanteeseen voidaan reagoida kaikin mahdollisin keinoin, myös ydinaseilla.

”Vaikka Putin kuinka huutaisi sodanjohdolle ja vaatisi välitöntä toimintaa ja vastahyökkäyksiä, tällaista voimaa ei tietyllä tapaa ole. Venäjän julkilausutut tavoitteet lipsuvat pahasti. Lyman ehti olla alle 24 tuntia venäläinen kaupunki”, Kastehelmi viittaa Venäjän pakkoliitoksiin.

Tuhottu venäläinen miehistönkuljetusvaunu on jäänyt ortodoksikirkon viereen Svjatohirskin lähellä Donetskin alueella.

Ukrainalaiset ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat saaneet uusista rintamavoitoista entistä enemmän taistelutahtoa ja itseluottamusta.

Zelenskyi on vannonut, että venäläiset ajetaan takaisin kaikilta miehitetyiltä alueilta, myös Krimiltä. Presidentti sanoi, että ukrainalaisten saavutusten vuoksi venäläiskenraalit ”pureskelevat nyt toisiaan”.

Ukrainan menestys on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Esimerkiksi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin iloitsi lauantaina Ukrainan menestyksestä Lymanin suunnalla ja sanoi, että Ukrainan eteneminen on rohkaisevaa, ja luo uusia ongelmia Venäjän armeijalle.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan tulkitsi ukrainalaisvoitot merkiksi Ukrainan kyvyistä häätää venäläisjoukkoja pois alueiltaan sekä osoitukseksi siitä, kuinka suuri vaikutus länsiaseilla sodassa on.

Eteläisessä Hersonin maakunnassa ukrainalaiset ovat edistyneet erityisesti Dneprjoen länsirannalla, missä venäläisjoukkoja on ajettu vauhdikkaasti kilometrikaupalla asemistaan.

Myös venäläiset ovat tunnustaneet ukrainalaisten nopean edistymisen. Venäläisten nimittämän Hersonin alueen nukkehallinnon johtajan Vladimir Saldon mukaan ukrainalaisjoukot ovat tehneet ”läpimurtoja” alueella.

Ukrainalaiset ovat ottaneet hänen mukaansa haltuunsa joitain asuinalueita. Saldo mainitsi Venäjän valtiontelevisiossa nimeltä Dudtšanyn kylän Dneprjoen varrella.

Tämä tarkoittaa, että ukrainalaisjoukot olisivat edenneet peräti 40 kilometriä yhden päivän aikana, uutistoimisto Reuters laskee.

Hersonin maakunnassa ukrainalaisten etenemistä tulee kuitenkin hidastamaan ainakin jossain vaihteessa venäläisten vahvasti linnoittama Hersonin kaupunki sekä Dneprjoki.

”Kun edetään Dneprin rantaa, tulee edessä olemaan vielä vaikeita taisteluita. Joka tapauksessa Ukrainan vastahyökkäykset Hersonissa ovat lähteneet uusille kierroksille”, Kastehelmi arvioi.

Oikaisu 3. lokakuuta 2022 kello 14.03: Kartassa oikaistu Myroljubivkan kylän sijainti.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat