Syyttäjä eristi Nord Stream -vuoto­­alueen Ruotsissa, yksi vuodoista laajentunut

Ruotsin rannikkovartioston mukaan Nord Stream 1 -putken vuoto ei enää näy Itämeren pinnalla. Sen sijaan Nord Stream 2 -putken pienemmän vuodon halkaisija oli kasvanut noin 30 metriin sunnuntaista.

3.10. 15:59 | Päivitetty 3.10. 20:35

Toinen Ruotsin talousvyöhykkeellä olevista Nord Stream -kaasuputkien vuotokohdista on laajentunut, Ruotsin rannikkovartiosto kertoo tiedotteessa.

Rannikkovartiosto kertoo tehneensä valvontaa vuotoalueilla maanantaiaamuna. Vuotokohdista suurempi, joka on Nord Stream 1 -putkessa, ei enää näkynyt Itämeren pinnalla. Sen sijaan pienemmän, Nord Stream 2 -putkessa olevan vuodon halkaisija oli kasvanut noin 30 metriin sunnuntaisesta tilanteesta.

Yhteistyössä kaasuputkia operoivan Nord Stream -yhtiön kanssa tehdyn arvion perusteella vuotojen oli arvioitu mahdollisesti päättyvän sunnuntaina.

Ruotsin rannikkovartiostolla ei tällä hetkellä ole käsitystä, miksi vuodot ovat pienentyneet nopeammin Tanskan alueella. Nord Stream -putkissa oli yhteensä neljä vuotokohtaa, joista kaksi sijaitsi Ruotsin talousvyöhykkeellä ja toiset kaksi Tanskan talousvyöhykkeellä.

Tanskan energiavirasto kertoi viikonloppuna, että kaasuvuodot Nord Stream 1 ja 2 -putkissa vaikuttivat päättyneen.

Nord Stream -kaasuputkien korjaaminen tulee olemaan hyvin vaikea projekti, arvioi Energiateollisuus STT:n mukaan.

Kaasuputkien korjaamisessa on tärkeää selvittää, onko niiden sisälle joutunut merivettä, kertoo Energiateollisuuden energia­markkinoiden asiantuntija Heikki Lindfors STT:lle. Vedellä täyttynyt putki täytyy puhdistaa ja tyhjentää mahdollisista vierasesineistä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) ja Ruotsin syyttäjänvirasto tutkivat Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunutta epäiltyä sabotaasia. Tutkinnan rikosnimikkeenä on tällä hetkellä törkeä sabotaasi.

Viranomaisten mukaan vieraan vallan osallisuutta tapahtumiin ei voida myöskään poissulkea.

Syyttäjänvirasto päätti maanantai-iltana eristää vuotoalueen Itämerellä, kertoivat muiden muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja Aftonbladet-lehti. Aluetta tutkitaan rikospaikkana. Eristetty alue on suuruudeltaan viisi meripeninkulmaa.

Toistaiseksi Säpolla ei ole ainuttakaan epäiltyä, tiedottaja kertoi SVT:n mukaan.

Kaasuputkien epäillään vaurioituneen viime maanantaina 26. syyskuuta. Ruotsi ja Tanska julkaisivat perjantaina raportin, jonka mukaan vuodot aiheutuivat vedenalaisista räjähdyksistä, joiden tuhovoima vastasi satoja kiloja räjähteitä.

Uppsalan yliopiston seismologi arvioi jo alkuviikosta, että järistykset olivat hyvin todennäköisesti räjähdyksiä eivätkä esimerkiksi maanjäristyksiä.

HS kertoi viime torstaina, että venäläinen Sedov-alus vaikuttaa liikkuneen lähellä Nord Stream -putken räjähdyspaikkaa kuluneen reilun viikon aikana. Suuren purjelaivan paikannustiedot olivat nähtävissä muun muassa Marine Traffic -palvelussa.

Kadettien koulutusaluksena käytetty Sedov lähti palvelun tietojen mukaan liikkeelle kotisatamastaan Kaliningradista 18. syyskuuta ja saapui keskiviikkona 21. syyskuuta putkirikkoalueen tuntumaan.

Ruotsin rannikkovartioston jakama ilmakuva Nord Stream 1 -putken vuotokohdasta 28. syyskuuta.

Oikaisu 3.10. kello 20.33: Uutisessa puhuttiin aiemmin talousalueesta, kun tarkoitettiin talousvyöhykettä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat