Pohjois-Korea ampui ballistisen ohjuksen Japanin yli

Japanin ohjusvaroitusjärjestelmä aktivoitiin, ja näytöt ympäri maan pohjoisosaa näyttivät kansallisen yleisradioyhtiön NHK:n hälytysviestiä.

4.10. 2:54 | Päivitetty 4.10. 11:27

Pohjois-Korea ampui ballistisen ohjuksen Japanin yli tiistaiaamuna, mikä johti Japanin pohjoisosissa suojautumiskehotukseen sekä junaliikenteen väliaikaisen keskeyttämiseen, muun muassa uutistoimisto Reuters kertoo.

Tiistaiaamuna paikallista aikaa puoli kahdeksalta Japanin ohjusvaroitusjärjestelmä aktivoitiin, ja näytöt ympäri maan pohjoisosaa näyttivät kansallisen yleisradioyhtiön NHK:n hälytysviestiä.

"Pohjois-Korea näyttää laukaisseen ohjuksen. Evakuoitukaa rakennuksiin tai maan alle”, varoituksessa luki uutistoimisto AFP:n mukaan.

Noin kello kahdeksan aikaan Japanin pääministerin toimisto twiittasi, että ”ammus, joka näyttää olevan pohjoiskorealainen ballistinen ohjus, on todennäköisesti lentänyt Japanin yli”.

Myös Etelä-Korean esikuntapäälliköt ja Japanin rannikkovartiosto raportoivat ohjuskokeesta, joka laukaistiin Pohjois-Korean itärannikolta.

Japanin hallitus kehotti kansalaisia suojautumaan, koska ohjus näytti lentävän sen alueiden ylitse ennen putoamistaan Tyyneen valtamereen. Japani ei hallituksen mukaan yrittänyt tuhota ohjusta.

Japanilaisen uutistoimiston Kyodo Newsin mukaan kyseessä on seitsemäs kerta, kun Pohjois-Korean ohjus on lentänyt Japanin ylitse. Viimeksi vastaavanlainen ylilento tapahtui vuonna 2017.

Ohjuskoe sai lisäksi East Japan Railway Co:n keskeyttämään junaliikenteensä maan pohjoisosissa, NHK raportoi.

”Pohjois-Korean ballistisilla ohjuksilla tekemät provokaatiot vain vahvistavat Etelä-Korean ja Yhdysvaltain liittouman pelotusvaikutusta ja vastauskykyä, minkä lisäksi se vain syventää [Pohjois-Korean] eristäytymistä kansainvälisestä yhteisöstä”, Etelä-Korean esikuntapäälliköt puolestaan kertoivat toimittajille lähettämässään tekstiviestissä.

Kyseessä on myös asevoimien mukaan ”huomattava” provokaatio, joka horjuttaa rauhaa ja vakautta sekä Korean niemimaalla että kansainvälisen yhteisön tasolla. Laukaisu rikkoo myös YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä, jotka kieltävät Pohjois-Koreaa tekemästä ohjuskokeita.

Ihmiset kävelivät television ohitse Tokiossa tiistaina. Ruudulla näytettiin arkistokuvaa Pohjois-Korean diktaattorista Kim Jong-unista sen jälkeen kun Pohjois-Korea oli ampunut ohjuksen Japanin yli.

Japanilainen televisioyhtiö TV Asahi kertoi nimettömään hallituslähteeseen viitaten, että Japanin yli kiitänyt ohjus olisi saattanut olla mannertenvälinen ballistinen ohjus (ICBM). Ohjus putosi saman lähteen mukaan mereen noin 3 000 kilometrin päässä Japanista.

Myöhemmin tiistaina Kyodo News ja eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap tarkensivat viranomaislähteisiin nojaten, että kyseessä oli keskipitkän matkan ballistinen ohjus (IRBM). Ohjus lensi Kyodo Newsin mukaan yhteensä noin 4 600 kilometriä. Kyseessä on uutistoimiston mukaan pisin horisontaalinen matka, jonka Pohjois-Korean laukaisema ohjus on lentänyt.

Pohjois-Korea laukaisi Yonhapin mukaan IRBM-ohjuksen viimeksi tammikuussa. Tuolloin ohjus lensi noin 800 kilometriä.

Japanin yli lentäneen ohjuksen laukaisu oli jo viides kymmenen päivän sisällä Pohjois-Korean tekemä ohjuskoe.

Laukaisujen tiheyden arvellaan osin liittyvän Etelä-Korean, Yhdysvaltain ja Japanin laivastojen yhteiseen sukellusveneiden torjuntaharjoitukseen, jonka maat järjestivät perjantaina.

Etelä-Korean lainsäätäjät sanoivat viime keskiviikkona, että Pohjois-Korea on saattanut päätökseen ydinkokeen valmistelut. Etelä-Korea arvioi kokeen toteutuvan loka–marraskuun aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat