”Venäjällä on todella, todella huono päivä” – Venäjä romahti Hersonissa

Ukraina on jatkanut nopeasti edennyttä vastahyökkäystään Hersonin maakunnassa: ”Näin suuria liikkeitä ei ole tällä suunnalla nähty kuukausiin.”

4.10. 16:56

Tämän uutisen uudempi versio löytyy täältä: Venäjän nopea vetäytyminen Hersonissa näkyi maan puolustus­­ministeriön videolla

Ukrainalaisjoukot jatkoivat tiistaina nopeasti edennyttä vastahyökkäystään Hersonin maakunnan pohjoisosissa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan ukrainalaisjoukot nostivat sinikeltaisen lipun salkoon ainakin Davydiv Bridin kylässä ja Nexta-kanavan mukaan venäläisjoukot joutuivat perääntymään myös Novopetrivkassa. Venäläisjoukkoja tarkkailevan Rybar-kanavan mukaan ukrainalaisjoukot olisivat edenneet myös Arkhanhelsken kylään Pohjois-Hersonissa.

Kartalle sijoitettuna näyttää nyt siltä, että Ukraina etenee nopeasti Hersonin maakunnassa pohjoisesta päin ja ajaa edellään alueella olevia Venäjän eliittijoukkoja kohti etelässä olevaa Hersonin kaupunkia. Jo maanantaina ukrainalaisjoukkojen vahvistettiin edenneen Dneprjoen länsirannalla Dudchanyn kylään asti.

”Yksi sana kuvaa nyt Hersonin rintaman pohjoisosaa Venäjän osalta: romahdus”, arvioi sotahistorioitsija ja suomenkielistä Ukrainan sodan tilannekarttaa päivittävä Emil Kastehelmi Twitterissä.

”Näin nopeita ja suuria liikkeitä ei ole tällä suunnalla nähty kuukausiin. Miehistövaje, logistiikkaongelmat ja jatkuva paine realisoituivat. Venäjällä on tänään todella, todella huono päivä”, Kastehelmi kirjoittaa.

Hersonin maakunnan takaisinvaltaus olisi suuri voitto Ukrainalle.

Hersonilla on maayhteys Venäjän 2014 valloittamalle Krimin niemimaalle. Hersonista käsin hoidetaan muun muassa Krimin vesihuoltoa.

Maakunnan takaisinvaltaaminen kokonaisuudessaan ei tule todennäköisesti aivan piakkoin tapahtumaan, sillä maakunnan eteläosassa venäläiset ovat linnoittuneet vahvasti Hersonin kaupunkiin. Sinne ukrainalaisjoukot ovat hyökänneet pitkään Mykolajivin suunnasta, mutta läpimurtoja ei ole onnistuttu saamaan.

Sunnuntaina julkaistun videon pysäytyskuvassa näkyy kuinka sotilas oli kiinnittänyt Ukrainan lipun vesimelonimonumentin päälle Hersonin alueella.

Venäläistappiot Hersonissa ovat noloja Venäjän presidentille Vladimir Putinille, joka suurieleisesti ilmoitti viime perjantaina maakunnan liittämisestä Venäjään. Putinin logiikan mukaan se voi näin tehdä alueella järjestetyn valheellisen ”kansanäänestyksen” jälkeen. Samalla Venäjä liitti laittomasti kolme muutakin maakuntaa itseensä. Laittomasti Venäjään liitetyt alueet muodostavat nyt noin viidenneksen Ukrainan pinta-alasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ukrainalaisjoukot ovat iskeneet myös Dneprjoen siltoihin, mikä on vaikeuttanut entisestään venäläisjoukkojen huoltoa. Venäläiset ovat rakentaneet Dneprjoelle tilapäisiä siltoja varsinaisten siltojen kärsittyä vahinkoja ukrainalaisten tekemissä iskuissa.

Ilman huoltoyhteyksiä jo entuudestaan riutuneiden venäläisjoukkojen asema käy entistä tukalammaksi Dneprin länsirannalla. Länsirannalle saattaa jäädä mottiin jopa 20 000 venäläissotilasta.

Maanantaina Moskovan nukkehallinnon johtaja Hersonissa, Vladimir Saldo, myönsi julkisesti, että ukrainalaisjoukot ovat tehneet läpimurron Hersonin maakunnan koillisosissa.

Tiistaina nukkehallinnon kakkosmies Kirill Stremusov yritti rauhoitella tilannetta ja viestitti uutistoimisto AFP:n mukaan sosiaalisessa mediassa, ettei ”paniikkiin ole syytä”.

”Tykistömme ja hävittäjämme moukaroivat vihollisjoukkoja, jotka tulevat Venäjän maaperälle”, Stremusov kirjoitti.

Tuhoutunut venäläinen panssariajoneuvo kuvattiin Hersonin alueella sijaitsevassa vapautetussa Vysokopilljan kylässä syyskuun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat