Venäjän nopea vetäytyminen Hersonissa näkyi maan ministeriön videolla

Videoidussa tiedotustilaisuudessa näkyi karttoja, joiden perusteella Venäjä on menettänyt laajoja alueita lyhyessä ajassa. Tilaisuudessa ei kuitenkaan sanottu mitään siitä, että Venäjä olisi joutunut vetäytymään Hersonin alueella.

Ukrainan lippu liehuu Hersonin alueella sijaitsevassa Visokopilljan kylässä, jonka Ukrainan joukot saivat takaisin haltuunsa syyskuun alussa.

4.10. 20:49

Venäjän puolustusministeriö järjesti tiistaina videoyhteyden välityksellä tiedotustilaisuuden, jonka yhteydessä näkyi Venäjän näkökulmasta huolestuttavia merkkejä sotatilanteen kehittymisestä Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa ja myös Ukrainan koillisosassa.

Uutistoimistot Reuters ja AFP kertoivat, että tiedotustilaisuuden aikana näkyi karttoja, joiden perusteella Venäjä on menettänyt laajoja alueita lyhyessä ajassa.

“Varjolla merkitty alue, joka osoittaa Venäjän kontrolloimaa aluetta, oli paljon pienempi kuin päivää aiemmin”, Reuters kertoi.

Reutersin mukaan tiedotustilaisuudessa ei kuitenkaan sanottu mitään siitä, että Venäjä olisi joutunut vetämään joukkojaan alueilta.

AFP kertoi kartan näyttäneen, että Venäjä ei esimerkiksi enää pidä hallussaan Dudchanyn kylää, joka sijaitsee Dneprjoen länsirannalla noin 120 kilometriä Hersonin kaupungista koilliseen.

Reutersin mukaan rintamalinja on siirtynyt nopeasti noin 25 kilometriä etelään siitä, missä se vielä äskettäin oli ja nyt se sijaitsee Dudchanyn kylästä länteen vievällä linjalla.

Myös suomalainen sotakarttaa ylläpitävä ryhmä kertoi tiistaina, että Dudchanyn kylä on vapautettu, minkä lisäksi liikkeellä on huhuja venäläisten vetäytymisestä pidemmällekin etelään.

”Ukraina on saavuttanut jälleen merkittävää menestystä etenkin Hersonin ja itäisen rintaman alueella. Koko Hersonin rintaman pohjoisosa romahti tänään nopeasti, ja Ukraina pääsi etenemään parhaimmillaan kymmeniä kilometrejä”, totesi kartan päivitykseen osallistuva sotahistorioitsija Emil Kastehelmi tiistai-illan katsauksessaan Twitterissä.

Moskovan nukkehallinnon johtaja Hersonissa, Vladimir Saldo, myönsi julkisesti, että ukrainalaisjoukot ovat tehneet ”läpimurtoja” Hersonin maakunnan koillisosissa juuri Duchanyn kylän alueella.

Ukrainan koillisosassa Venäjän joukot näyttävät vetäytyneen Luhanskin alueen rajalle asti, mikä tarkoittaisi, että venäläiset ovat jättäneet Harkovan maakunnan lähes kokonaan, Reuters tulkitsi.

”Harkovan oblast on yhä enenevissä määrin vapaa miehittäjistä, ja Ukraina siirtää taistelua Luhanskin oblastiin”, sanoi puolestaan Kastehelmi.

Venäjä piti kuukausien ajan suurta osaa Harkovan alueesta hallussaan, kunnes Ukraina käynnisti raivokkaan vastahyökkäyksen alueen vapauttamiseksi syyskuun alkupäivinä.

Ukrainan varasisäministeri Yevhen Enin kertoi tiistaina AFP:n mukaan, että Ukraina olisi vallannut takaisin 50 kylää ja kaupunkia Hersonin maakunnassa. Hän ei kertonut, millä aikavälillä tämä olisi tapahtunut.

”Tilanne kehittyy nyt nopeasti, ja tunti tunnilta tuntuu tulevan tietoja jälleen uusista vapautetuista kylistä ja alueista”, Emil Kastehelmi arvioi.

Ukrainan asevoimat puolestaan kertoi lausunnossaan, että venäläisjoukot ovat ”lannistuneessa” tilassa. Sotilaat jättävät asemiaan ja tuhoavat paetessaan ammusvarastoja sekä siltoja, asevoimat kertoi.

Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyi tiistaina lain, jonka myötä neljä Ukrainan aluetta on nyt väitetysti osa Venäjän federaatiota.

Venäjän ilmiselvät tappiot rintamalla tulevat äärimmäisen kiusallisella hetkellä, sillä tiistaina Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyi lain, jonka myötä neljä Ukrainan aluetta – Herson, Zaporižžja, Luhansk ja Donetsk – ovat nyt väitetysti osa Venäjän federaatiota.

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti alueiden ”liittämisestä” sopimukset viime viikon perjantaina ja parlamentin alahuone duuma siunasi hankkeen yksimielisesti maanantaina.

Alueliitoksia edelsivät ”kansanäänestykset”, joissa Venäjän väitteiden mukaan murskaava enemmistö alueiden väestöstä halusi irtautua Ukrainasta osaksi Venäjää. Ukrainan ja länsimaiden mukaan alueliitokset ovat kansainvälisen oikeuden vastaista teatteria.

Venäjä ei pidä hallussaan suurta osaa niistä alueista, joita se väittää omikseen, ja tiistaina alue kutistui entisestään. ”Alueliitokset” koskevat noin 15 prosenttia Ukrainan pinta-alasta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat