Etelä-Korea pyytää anteeksi ohjus­harjoitusta, nolosti päättynyt laukaisu sai asukkaat pelkäämään Pohjois-Korean hyökkäystä

Etelä-Korean mereen suunnattu Hyunmoo-2-ohjus hajosi pian laukaisun jälkeen ja syöksyi maahan lähellä Gangneungin kaupunkia.

5.10. 2:13 | Päivitetty 5.10. 9:02

Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen asevoimien ohjusharjoitus päättyi Etelä-Korean kannalta nolosti, kun mereen suunnattu Hyunmoo-2-ohjus hajosi pian laukaisun jälkeen ja syöksyi maahan lähellä Gangneungin kaupunkia.

Etelä-Korean asevoimien mukaan maahan syöksynyt ohjus ei räjähtänyt, mutta se aiheutti kuitenkin valtavan äänen ja sitä seuranneen tulipalon, mikä sai osan Gangneungin asukkaista pelkäämään, että Pohjois-Korea on tehnyt iskun Etelä-Korean puolelle.

Tapauksesta jaettiin videoita sosiaalisessa mediassa, ja Etelä-Korean armeija kommentoi tapausta vasta tunteja myöhässä, BBC kertoo. Viranomaiset pahoittelivat epäonnistunutta ohjuslaukausta ja kertoivat tutkivansa, mikä johti ohjuksen ”epänormaaliin lentorataan”. Epäonnistunut laukaisu ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ampuivat yhteisessä harjoituksessa yhdysvaltalaisvalmisteisia lyhyen kantaman ballistisia ATACMS-ohjuksia.

Epäonnistunutta Hyunmoo-2-ohjusta ei laukaistu samassa yhteydessä ATACMS-ohjusten kanssa, BBC kertoo. Hyunmoo-2 on eteläkorealainen ohjus.

Lausunnon mukaan sekä Etelä-Korean että Yhdysvaltain joukot ampuivat yhdysvaltalaisvalmisteisia lyhyen kantaman ballistisia ATACMS-ohjuksia.

Ohjusharjoitus oli vastaus Pohjois-Korean keskipitkän kantaman ballistisen ohjuksen (IRBM) laukaisuun, Etelä-Korea ilmoitti keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pohjois-Korean tiistaiaamuna ampuma ohjus lensi Japanin yli ja aiheutti Japanin pohjoisosissa hälytyksen. Ohjuksen kantama oli toistaiseksi pisin Pohjois-Korean laukaisemista keskipitkän kantaman ballistisista ohjuksista.

Tiistaiaamun ohjuskoe oli ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun Pohjois-Korean ohjus lensi Japanin ylitse.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Japanin pääministeri Fumio Kishida tuomitsivat Pohjois-Korean tiistaisen kokeen ”voimakkaasti”. Euroopan unioni kutsui sitä ”holtittomaksi ja tarkoituksellisen provosoivaksi toiminnaksi”, ja YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi laukaisun YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia rikkovana.

Yhdysvallat pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan Pohjois-Korean tilanteen vuoksi keskiviikkona, mutta diplomaattien mukaan Kiina ja Venäjä vastustavat asiasta turvallisuusneuvostossa käytävää julkista keskustelua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat