Sotilaat ostavat Elon Muskin laitteita, joiden ansiosta Venäjä ei voi hiljentää Ukrainaa: ”Kuin toisesta galaksista”

Yritteliäiden ukrainalaisten käsissä satelliittinettiä tarjoava Starlink saa virtansa vaikka autosta paikoissa, joissa ei ole edes sähköä.

Vapaaehtoistyötä tekevä it-työntekijä Svjatoslav Potjejenko valmisteli Starlink-päätteitä käyttäjille lähetettäväksi Kiovan esikaupunkialueella Ukrainassa 30. syyskuuta.

5.10. 7:49 | Päivitetty 5.10. 8:21

Ukrainan sodassa vanhat ja uudet sodankäynnin tavat toimivat rinta rinnan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut Eurooppaan takaisin toisen maailmansodan aikaisen tankkisodankäynnin, juoksuhaudat ja aluevalloitukset, mutta samaan aikaan suuren roolin on saanut myös uusi tekniikka, kuten lennokit.

Tämä ei rajoitu vain asetekniikkaan. Puolustussotaa käyvät ukrainalaiset ovat soveltaneet muun muassa Piilaakson miljardööriyrittäjä Elon Muskin perustaman SpaceX-yhtiön Starlink-verkon laitteita.

Satelliittiverkoston kautta internetiä tarjoavat laitteet tuovat langattoman verkon minne tahansa, missä on sähköä, niissä maissa, joissa palvelu on saatavilla.

Ukrainan rintamalla yritteliäät ukrainalaissotilaat ovat onnistuneet saamaan Starlink-laitteisiin virtaa jopa autoista, kun verkkosähköä tai generaattoreita ei ole saatavilla.

Starlink on ollut mukana Ukrainan sodassa Venäjän laajemman hyökkäyksen alusta asti. Kaksi päivää Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainan varapääministeri ja digitaaliasioista vastaava ministeri Myhailo Fjodorov twiittasi suoraan Muskille pyytääkseen Starlink-yhteyksiä maahan.

Musk vastasi saman päivän sisällä ja kertoi avanneensa Starlink-yhteydet Ukrainassa, ja ensimmäinen lähetys päätelaitteita saapui jo 28. helmikuuta, vain neljä päivää Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Muskin yhtiö on esittänyt yhteyksien avaamisen hyvän tahdon eleenä, mutta mediatietojen mukaan Yhdysvaltain hallitus on maksanut siitä jopa miljoonia dollareita SpaceX:lle.

Yksi monista Starlink-laitteita rintamalle toimittavista välikäsistä on STT:n Kiovan esikaupunkialueella tapaama it-työntekijä Svjatoslav Potjejenko, 40. Potjejenko toimittaa Starlink-päätteitä noin kahdessa viikossa tilauksesta rintamalle tai muualle Ukrainaan vapaaehtoistyönä.

Toiminnan epävirallisen luonteen ja sotilaiden turvallisuuden vuoksi Potjejenko vaikenee yhteistyökumppaneistaan länsimaissa ja siitä, paljonko hän toimittaa laitteita ympäri Ukrainaa. Ukrainalaistalon nurmikolla olevien postilähetysten alkuperät ja määränpäät pyydetään jättämään pois valokuvista STT:n vierailulla.

Starlink-päätteitä valmisteltavina käyttäjille lähetettäväksi Kiovan esikaupunkialueella Ukrainassa.

Potjejenko pyrkii tekemään laitteiden tilaamisesta ja käyttöön ottamisesta mahdollisimman helppoa ukrainalaissotilaille.

”Rintamalla olevilla ei ole juuri it-osaamista, eli nämä päätelaitteet ovat heille jotain uutta. Me autamme tekemällä asetukset ja järjestämällä ostot lähimaista”, Potjejenko sanoo.

Tämä sota on tiettävästi ensimmäinen konflikti, jossa Starlink-järjestelmää on käytetty taistelukentillä. SpaceX:n satelliittiverkostoa alettiin laukaista matalalle Maan kiertoradalle vuonna 2019, ja tänä vuonna se koostuu jo yli 3 000 satelliitista. Yhtiön suunnitelmissa on kasvattaa määrää ainakin 12 000:een ja myöhemmin jopa 40 000:een.

Ukrainan sotilaat käyttävät Starlink-yhteyksiä paitsi viestintään kotiväen kanssa myös sotilaalliseen viestintään, kertoi Politico elokuussa. SpaceX:n satelliittiyhteyttä on käytetty muun muassa tykistö- ja lennokki-iskujen tekemisessä.

Starlinkin yhtenä etuna on ollut se, että Venäjä ei ole onnistunut hiljentämään mitään osaa Ukrainasta tai eristämään sitä ulkomaailmasta.

Suurin osa Ukrainaan tuoduista Starlink-päätteistä kulkee Ukrainan valtion virallisten järjestelyjen kautta, mutta Potjejenkon kaltaiset vapaaehtoiset tukevat tätä omalla epävirallisella tuontitoiminnallaan.

Tyypillinen tilaaja on esimerkiksi 10 sotilaan joukko, joka kerää yhteiset varat päätelaitteen ostamiseen. Ukrainassa yksittäisen laitteen hinta on 350–450 euron luokkaa, minkä lisäksi yhteydellä on kuukausimaksu.

Usein Starlink on sotilaille ainoa keino päästä internetiin kaapeliyhteyksien, mobiilidatan ja joskus jopa sähkön ollessa poikki. Eikö Venäjä sitten voi häiritä tai vakoilla ukrainalaisten käyttämiä Starlink-yhteyksiä?

”Ei onnistu. Joskus ajattelemme, että tämä teknologia on kuin toisesta galaksista”, Potjejenko kuvailee.

Starlink-pääte on ison tarjottimen kokoinen valkoinen antennilevy tukijalkoineen. Se on osoittanut sopivuutensa taistelukentälle, sillä päätelaitteen voi naamioida maastoon ilman, että signaali häiriintyy. Ukrainalaiset ovat tehneet sotilaille myös maastovärisiä kantoreppuja Stalinkin päätelaiteita varten.

Elon Musk voitti Starlinkillä ukrainalaiset puolelleen, mutta tapojensa mukaisesti kohumiljardööri on sittemmin onnistunut myös suututtamaan maan kertomalla omia mielipiteitään siitä, miten Ukrainan sota voitaisiin saattaa päätökseensä.

3. lokakuuta Musk twiittasi lukijoidensa äänestettäväksi ehdotuksen siitä, että Ukrainan sota voitaisiin ratkaista järjestämällä Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla YK:n valvoma kansanäänestys siitä, kumpaan maahan alueet haluavat kuulua.

Lisäksi Krimin pitäisi Muskin mukaan kuulua Venäjään, kuten se kuului ennen Neuvostoliiton johtajan Nikita Hruštšovin ”virhettä”. Hruštšov liitti Krimin niemimaan Ukrainan neuvostotasavaltaan.

”Tämä on todennäköisesti lopputulos, on vain kyse siitä, kuinka moni kuolee sitä ennen”, Musk kirjoitti ehdottamastaan mallista Ukrainan tulevaisuudeksi.

Tähän vastasi ukrainalaisdiplomaatti Andri Melnyk, joka tunnetaan myös epädiplomaattisesta kielenkäytöstään.

”’Painu vittuun’ on diplomaattinen vastaukseni sinulle. Ainoa lopputulos tässä on se, että enää yksikään ukrainalainen ei osta vitun Tesla-sontaasi”, Melnyk laukoi.

Vastavetona myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi teki Twitterissä äänestyksen, jossa kysyttiin sitä, pitävätkö ihmiset enemmän Muskin Ukrainaa vaiko Venäjää kannattavasta persoonallisuudesta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat