Venäläiset ministerit ja virkamiehet lievittävät kestämätöntä painetta alkoholilla

Venäläisten virkamiesten alkoholinkäyttö on lisääntynyt sodan takia, Meduzan lähteet arvioivat. Putinin väitetään olevan tästä ”syvästi huolissaan”.

Presidentti Vladimir Putin piti viime viikon perjantaina Kremlissä puheen, jonka päätteeksi hän allekirjoitti sopimukset neljän Ukrainan maakunnan ”liittämisestä” osaksi Venäjää. Tilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa kaikki duuman edustajat.

6.10. 15:04

Ukrainan sodan alettua Venäjän hallinnon virkamiehet ovat alkaneet juoda alkoholia selvästi entistä useammin ja enemmän. Erityisesti ”tiettyjen lähipiirin henkilöiden” tilanne huolestuttaa presidentti Vladimir Putinia, kertovat lähteet.

”Helmikuusta lähtien ihmiset ovat juoneet stressiinsä: ministerit, varaministerit, jopa jotkut varapääministerit, presidentinhallinnon ja turvallisuuspalvelun jäsenet, osa valtionyritysten johtajista, kuvernöörit”, eräs lähde luettelee.

Lähteen mukaan perimmäisenä syynä stressiin ovat Venäjän hyökkäyssodan ja Venäjään kohdistuvien pakotteiden aiheuttamat konkreettiset haitat, kun taas Putinin näkemys on, että virkamiesten pitäisi pystyä helposti selvittämään nämä haasteet.

”Helmikuusta lähtien ihmiset ovat juoneet stressiinsä.”

Kun Putin käynnisti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta, vain ani harvat Venäjän hallinnon virkamiehet tiesivät asiasta etukäteen. (Meduza on kirjoittanut aiheesta). Sodan alkukuukausina monikaan ei tiennyt, mitä tehdä.

”Toisille jäi ryyppy päälle”, kuvaa eräs lähde tilannetta ironisesti.

Meduzan lähteet arvelevat Putinin huolestuneen alkoholinkäytöstä ”kurinalaisuuden heikkenemisen” seurauksena: ”Joku jättää ilmaantumatta tärkeään tilaisuuteen, toinen esiintyy epäselvästi ja sekavasti. Tällaiset asiat tulevat jo suuren yleisön tietoon.”

Lähteet eivät usko, että Putin kuitenkaan irtisanoisi ketään alkoholinkäytön vuoksi. ”Toistaiseksi on vain vihjailevaa puhetta ja kevyitä vaatimuksia.” Tilanne voi kuitenkin muuttua.

Toukokuussa 2014 presidentti Putin kilisteli Kremilissä maailmanmestaruuden voittaneen Venäjän jääkiekkomaajoukkueen kanssa.

Putin itse on tiedotusvälineiden tietojen mukaan tätä nykyä lähes raitis, toisin kuin opiskeluaikanaan. Hän on kuitenkin julkisuudessa kertonut esimerkiksi syntymäpäivänsä vietosta Kiinan johtajan Xi Jinpingin kanssa: ”Kerron peittelemättä, että joimme lasilliset vodkaa ja söimme makkaranviipaleita.”

Putin viettää syntymäpäiviään 7. lokakuuta.

Putin on myös keskustellut alkoholintuottajien kanssa. Tapaamisessaan presidentin kanssa tuottajat totesivat, että ”venäläiset ovat käytännössä katsoen kasvaneet alkoholilla”. Putin ilmaisi eriävän mielipiteensä: ”Minä olen kasvanut maidolla, äidinmaidolla. (---) Paraskin laatualkoholi perustuu pohjimmiltaan spriihin. Sen vaikutus kestää hyvin lyhyen aikaa, ja sen jälkeen...”

Supermarketin vodkahylly Moskovassa huhtikuussa 2020.

”Täytyy taas kampanjoida terveiden elämäntapojen puolesta. Ongelmaan täytyy tarttua, ei sitä voi vain painaa villaisella tai pitää toisarvoisena asiana ajatellen, että äijät nyt juovat ja tulevat juomaan.”

Näin Putin sanoi elokuussa tapaamisessaan Vladimirin alueen vt. kuvernöörin Aleksandr Andrejevin kanssa. Venäjän syyskuisten aluevaalien alla Putin otti alkoholinkäytön esiin myös tapaamisessaan Kirovin alueen kuvernöörin Aleksandr Sokolovin kanssa. Tässä tapaamisessa Putin puhui alueen teollisuuskaupunkien väestön korkeasta alkoholisoitumisasteesta. ”Ei pidä lakaista asioita maton alle tai kaunistella tilannetta, vaan täytyy tarttua pahimpiin ongelmiin. Pyydän teitä kiinnittämään tähän huomiota”, Putin sanoi Sokoloville.

Aiemmin Putin ei ole juuri puhunut Venäjällä ilmenevistä alkoholiongelmista. Yksi harvoista kerroista, joina hän on ottanut asian esille, oli tavanomainen lehdistötilaisuus vuonna 2016. Hieman aiemmin Irkutskissa oli 77 ihmistä kuollut juotuaan metanolipohjaista kylpyöljyä, ja toimittaja kysyi presidentiltä, kuinka laittomien alkoholituotteiden käyttöä voitaisiin hillitä. Putin vastasi, että alkoholisoituminen tosiaankin on Venäjälle ongelma. Samassa yhteydessä hän kuitenkin huomautti, että esimerkiksi Pohjois-Euroopan maissa juodaan vähintäänkin yhtä paljon – mikä ei pidä paikkaansa.

Kremliä lähellä oleva lähde kertoo Meduzalle, että Putinin keskustelunavaus tuli yllätyksenä myös kuvernööreille, sillä alkoholinkäyttö ”ei yllä edes kärkikymmenikköön paikallisten asukkaiden huolenaiheiden joukossa”.

Venäjän terveysministeriö ei julkaise koko maan kattavia tilastoja, mutta se on tiedottanut, että heikoin tilanne alkoholiongelmien suhteen on toisaalla: maan itä- ja pohjoisosissa sekä Penzan alueella.

Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov selitti Meduzalle keskustelun perustuneen siihen, että mainitut alueet ”poikkeavat viime vuosien yleisestä trendistä”, joka osoittaa alkoholin kulutuksen vähenevän Venäjällä.

Meduzan omat, presidentinhallintoa lähellä olevat lähteet sen sijaan arvelevat, ettei Putinin aihevalinta johtunut tilastoista. Heidän mukaansa presidentti kiinnitti asiaan huomiota johtuen lähipiiristään.

Meduzalle kirjoittanut Andrei Pertsev. Alkuperäinen juttu on julkaistu 15. syyskuuta 2022, ja sen voi lukea täältä. Suomennosta on tiivistetty ja editoitu HS:n toimituksessa, tuotanto Tuija Pallaste / HS.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat