Tanskassa järjestetään ennenaikaiset vaalit, syynä minkkiskandaali

Aikataulun mukaan seuraavia parlamenttivaaleja odotettiin järjestettäväksi kesäkuuhun 2023 mennessä.

Mette Frederiksen tiedotti ennenaikaisista vaaleista keskiviikkona.

5.10. 14:26 | Päivitetty 6.10. 9:15

Tanskan pääministeri, sosiaalidemokraattipuolueen puheenjohtaja Mette Frederiksen ilmoitti, että maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit 1. marraskuuta.

”Tanska on upea maa, mutta ajat ovat vaikeat. Tärkeintä, että Tanska selviää kriisien läpi”, Frederiksen sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.

Aikataulun mukaan seuraavia parlamenttivaaleja odotettiin järjestettäväksi kesäkuuhun 2023 mennessä. Tanskan poliittinen järjestelmä poikkeaa esimerkiksi Suomesta siinä mielessä, että pääministeri päättää, milloin vaalit järjestetään, kunhan ne pidetään viimeistään neljä vuotta edellisten jälkeen.

Syy äkillisesti ilmoitettuihin vaaleihin on maassa kehittynyt sisäpoliittinen skandaali, joka liittyy vuonna 2020 tehtyyn päätökseen lopettaa maan kaikki 17 miljoonaa minkkiä koronaviruskriisin aikana. Päätös tehtiin, koska osa minkeistä oli sairastunut koronavirustautiin.

Tanska oli ennen minkkien lopettamista Euroopan unionin suurin turkistarhaaja, mutta lopettamisen yhteydessä Tanska päätti kieltää minkkien tarhaamisen. Tällä hetkellä päätöstä on jatkettu vuoden 2022 loppuun saakka.

Kaikilla lopetetuilla minkeillä ei kuitenkaan ollut todettu koronatartuntaa, ja myöhemmin paljastui, että päätös oli lainvastainen. Hallitus olisi voinut päättää vain sairastuneiden minkkien lopettamisesta.

Hallituksen päätöksien tutkiminen vaikeutui, koska päätökseen liittyneet pääministeri Fredriksenin ja hänen hallintonsa tekstiviestit olivat hallinnon edustajien mukaan kadonneet.Tänä keväänä tapauksen hoitamisesta julkaistiin kriittinen raportti. Pääministerin perusteluiden lopettamispäätökselle todettiin olleen ”erittäin harhaanjohtavia”.

Oikeisto-oppositio tavoitteli raportin jälkeen virkasyytteen nostamista Frederikseniä vastaan, mutta hallituksen tukipuolueet eivät yhtyneet vaatimukseen. Hallituksen tukipuolueista sosiaaliberaali Radikaali Venstre uhkasi kuitenkin vetää tukensa pois hallitukselta, jos uusista vaaleista ei ilmoiteta torstaihin mennessä.

Oikaisu 6.10. kello 9.15: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että minkkitarhaus olisi kielletty Tanskassa vuoden 2023 loppuun saakka. Kielto on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka. Jutussa puhuttiin myös virheellisesti Venstre-puolueesta, vaikka tarkoitettiin Radikaalia Venstreä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat