Erdoğanista tehtiin pilaa SVT:llä, Turkki kutsui suur­lähettilään puhutteluun

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT esitti perjantaina ohjelman, jossa tehtiin pilaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanista. Turkki piti sitä loukkaavana.

Koomikko Kadir Meral teki pilaa Turkin presidentistä Recep Tayyip Erdoğanista Ruotsin tv:ssä. Kuvakaappaus SVT:ltä.

5.10. 19:52

Turkin ulkoministeriö kutsui keskiviikkona Ruotsin suurlähettilään Staffan Herrströmin puhutteluun Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n esittämän televisio-ohjelman takia. Turkki piti ohjelmaa loukkaavana. Asiasta kertovat SVT sekä uutistoimisto AFP.

SVT:n mukaan kutsu pohjautui perjantaina esitettyyn satiiriseen ajankohtaisohjelmaan Svenska Nyheteriin, jossa koomikko Kadir Meral teki useiden minuuttien ajan pilaa Turkin presidentistä Recep Tayyip Erdoğanista. Lisäksi ohjelman juontaja Kristoffer Ahonen Appelquist kutsui Erdoğania ”hölmöksi”.

Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan ulkoministeriö oli kertonut Herrströmille, että ”hävytön ja ruma” sisältö Erdoğanista ja Turkista ei ole hyväksyttävää.

Tilanteen taustalla ovat Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyshakemukset, joiden etenemistä Turkki on hidastanut. Maat allekirjoittivat kesällä Madridin Nato-huippukokouksessa yhteis­ymmärrys­asiakirjan, jonka myötä Turkki suostui viivytysten jälkeen Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien etenemiseen. Ruotsi ja Suomi puolestaan lupasivat muun muassa tehostaa terrorismin torjuntaa yhdessä Turkin kanssa.

Turkki on kuitenkin edelleen viivytellyt Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa. Naton 30:stä jäsenmaasta Turkin lisäksi vain Unkari ei ole toistaiseksi ratifioinut uusia jäseniä.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kommentoi Turkin reaktiota televisio-ohjelmaan ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle. Hän muistutti, että Ruotsissa on ilmaisunvapaus. Hän sanoi myös, että Ruotsi yrittää kaikin tavoin toteuttaa yhteis­ymmärrys­asiakirjan sisällön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat