Yli 20 pientä lasta kuoli miehen hyökätessä päivä­kotiin Thaimaassa – tämä tapahtuneesta tiedetään nyt

Reutersin mukaan hyökkääjä ampui ensin useamman päiväkodin työntekijän, minkä jälkeen hän tappoi lukitussa huoneessa olleet lapset. Paettuaan kotiinsa tekijä surmasi vielä perheensä ja itsensä.

6.10. 11:04 | Päivitetty 6.10. 23:34

Ainakin 37 ihmistä kuoli aseistetun miehen hyökättyä torstaina päiväkotiin, kotiinsa ja tienkäyttäjien kimppuun Thaimaassa. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP, AP ja Reuters.

Paikallisten viranomaisten mukaan hyökkäyksessä kuoli yhteensä 24 lasta, joihin lukeutuu tekijän oma lapsi. Poliisieversti Jakkapat Vijitraithayan kertoi, että hyökkäyksessä kuolleet lapset olivat iältään kahdesta kolmeen vuotta.

Tämä hyökkäyksestä tiedetään

Päiväkodissa oli noin 30 lasta, kun hyökkääjä tuli lounasaikaan paikalle, kertoo paikallinen virkamies Jidapa Boonsom Reutersille. Jidapa oli tapahtuman aikaan töissä toimistossa päiväkodin lähellä.

Jidapan mukaan hyökkääjä ampui ensin useamman päiväkodin työntekijän, joista yksi oli raskaana ollut nainen. Tämän jälkeen hyökkääjä tappoi lukitussa huoneessa nukkumassa olleet lapset veitsellä. Poliisi on vahvistanut, että tekijä käytti pääasiassa veistä lasten tappamiseen.

Aluksi ihmiset luulivat laukauksia ilotulitteiksi, Jidapa kertoo.

”Tilanne oli järkyttävä. Olimme hyvin peloissamme ja juoksimme piiloon, kun tajusimme, että kyseessä oli ammuskelu”, sanoi Jidapa.

Hyökkäys tapahtui Uthai Sawanin kylässä Nong Bua Lamphun maakunnassa, joka sijaitsee noin 500 kilometriä koilliseen Thaimaan pääkaupungista Bangkokista.

Päiväkodin veriteon jälkeen hyökkääjä lähti tapahtumapaikalta ja ajoi kotiinsa. Siellä hän tappoi vielä vaimonsa, lapsensa ja itsensä.

Kotimatkalla hän myös ampui sivullisia ja yritti ajaa näiden päälle.

AFP:n haastattelema silminnäkijä Paweena Purichan oli ajamassa moottoripyörällä, kun hän kohtasi päiväkodilta pakenevan miehen.

”Hän aikoi törmäillä muihin tiellä oleviin”, hän sanoi.

”Hyökkääjä törmäsi moottoripyörään ja kaksi ihmistä loukkaantui. Kiihdytin pois päästäkseni pois hänen luotaan.”

Tämä epäillystä tekijästä tiedetään

Hyökkäyksen epäilty tekijä oli 34-vuotias entinen poliisi, joka oli erotettu palveluksesta. Hyökkäyksessä tällä oli mukanaan haulikko, pistooli ja veitsi. Poliisin mukaan hyökkääjän käyttämä ase oli hankittu laillisesti.

Hyökkääjää vastaan oli nostettu syytteet huumausainerikoksista. Tämä oli ollut niistä oikeudessa ennen hyökkäystä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan syyt tämän erottamiseen liittyivät huumeiden käyttöön.

Poliisin edustaja Paisal Luesomboon kertoi Reutersin mukaan Thaimaan yleisradioyhtiölle, että hyökkääjä oli mennyt päiväkotiin luullen, että tämän oma lapsi oli siellä.

”Hän oli jo valmiiksi stressaantunut ja kun hän ei löytänyt lastaan, hän stressaantui entisestään ja alkoi ampua”, sanoi Paisal.

Poliisipäällikkö Damrongsak Kittiprapat puhumassa poliisioperaatioryhmän kanssa Nong Bua Lamphussa lastentarhaan kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen.

Joukkosurmat ovat Thaimaassa poikkeuksellisia

Joukkosurmat ovat Thaimaassa harvinaisia, vaikka Reutersin mukaan aseiden omistus maassa on verrattain yleistä.

Vuonna 2020 maan asukkaita järkytti Nakhon Ratchashimassa, noin 250 kilometrin päässä pääkaupunki Bangkokista tapahtunut ampuminen, jossa Thaimaan armeijan entinen sotilas ampui kuoliaaksi 29 ihmistä ja haavoitti 58:aa. Poliisin erikoisjoukot ampuivat hyökkääjän Terminal 21 Korat -ostoskeskuksessa, jossa suurin osa surmista oli tehty.

Lue HS:n artikkeli paikan päältä: Thaimaan joukkoampuminen: Erikois­joukot suunnittelivat yön pimeydessä operaation ja hetkessä kaikki oli ohi

”Tietääkseni tämä saattaa olla ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu Thaimaassa”, sanoi silloinen digitaalisen talouden ministeri Buddhipongse Punnakanta Nakhon Ratchashiman joukkosurman jälkeen.

Viime kuussa armeijahenkilöstöön kuulunut mies tappoi kaksi kollegaansa tukikohdassa Bangkokissa, kertoo BBC.

Yleensä kuolemiin johtaneet väkivallanteot ovat Thaimaassa liittyneet esimerkiksi mielenosoituksiin tai terroriin.

Yhdysvaltalainen Early Warning Project (Ennakkovaroitus-hanke) varoitti viime marraskuussa ilmestyneessä raportissaan lisääntyneestä joukkosurmien riskistä Thaimaassa.

Maa sijoittui silloin ensimmäistä kertaa listalla ”korkean riskin” -kategoriaan, sijalle 19. Vuonna 2020–2021 se oli ollut vasta sijalla 42.

Syinä riskiarvion nostamiseen olivat muun muassa liikkumisvapauden rajoitukset, jotka johtuivat maan hallituksen lokakuussa 2020 säätämästä hätätilalaista. Lain oli tarkoitus hillitä hallinnon vastaisia mielenosoituksia.

Hankkeesta vastaavat Yhdysvaltain Holokausti-museossa toimiva kansanmurhien ehkäisyyn pyrkivä Simon-Skjodt-keskus ja Dartmouthin yliopiston Dickey-keskus.

Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha kutsui tapahtunutta järkyttäväksi ja esitti surunvalittelunsa uhrien perheille.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti tapauksen johdosta suruvalittelunsa Thaimaan kuninkaalle Maha Vajiralongkornille, hallitsijanimeltään Rama X:lle.

Myös Britannian ja Australian pääministerit Liz Truss ja Anthony Albanese esittivät osanottonsa ja järkytyksensä viestipalvelu Twitterissä.

Hyökkäyksen kohteena ollut päiväkoti Nong Bua Lamphussa Thaimaan yleisradioyhtiön julkaiseman videon kuvakaappauksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat