Säpon tutkinta valmis: Kaasu­putkien sabotaasi­epäilyt vahvistuvat

Säpon rikospaikkatutkinnan perusteella Nord Stream -kaasuputkiin on Ruotsin talousvesillä kohdistunut räjähdyksiä.

6.10. 14:00 | Päivitetty 6.10. 14:26

Tukholma

Epäilyt Nord Stream -kaasuputkien törkeästä sabotaasista ovat tulleet vahvemmiksi, sanoo Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo lehdistötiedotteessaan.

Säpo kertoi torstaina päättäneensä viikonloppuna alkaneen rikospaikkatutkinnan, jonka perusteella Nord Stream -kaasuputkiin on Ruotsin talousvesillä kohdistunut räjähdyksiä.

Räjähdykset tuottivat putkiin mittavia vaurioita.

Säpo kertoo ottaneensa rikospaikkatutkinnan yhteydessä haltuunsa materiaalia, jonka tutkimista se jatkaa. Jatkotutkimuksien perusteella Säpo kertoo arvioivansa, mitä tahoa teoista voi epäillä ja myöhemmin syyttää.

Turvallisuuspoliisi suorittaa tutkintaa kansallisen turvallisuusyksikön syyttäjän alaisuudessa. Rikospaikkatutkinnan päättymisen myötä turvallisuuspoliisi on poistanut rikospaikalle asetetun sulkualueen.

Turvallisuuspoliisin tukena rikospaikkatutkinnassa olivat syyttäjäviranomaisen lisäksi rannikkovartiosto, puolustusvoimat ja poliisi.

Tutkintaa johtava syyttäjä Mats Ljungqvist sanoo syyttäjäviranomaisen tiedotteessa, että esitutkinta on hyvin arkaluontoinen.

”Tämä on vakava tapahtuma, ja se lähettää voimakkaan viestin, että viranomaiset pystyvät parhaalla tavalla täyttämään velvollisuutensa”, hän sanoi.

Turvallisuuspoliisi pitää tapahtumia Itämerellä hyvin vakavina ja kertoo seuraavansa tapahtumien kehitystä tarkkaan.

Ruotsin radio kertoi torstaina myös ruotsalaistutkimuksista liittyen meriveden metaanipitoisuuteen. Kaasuvuotojen kohdilla meriveden metaanipitoisuus on ollut tuhat kertaa tavallista korkeampaa. Tällä saattaa olla vaikutusta meren planktoniin, tutkijat kertovat.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat