YK:n ihmis­oikeus­neuvosto päätti olla käymättä keskustelua Kiinan toimista uiguuri­alueilla

Enemmistö äänestäneistä jäsenvaltioista ei halunnut ihmisoikeus­neuvoston käyvän keskustelua elokuussa julkaistusta raportista, jonka mukaan Kiina on sortanut uiguureja Xinjiangin maakunnassa.

YK:n raportin mukaan Kiina on tehnyt uiguurialueilla vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. Aktivistit osallistuivat uiguureja puolustavaan mielenosoitukseen Indonesiassa tammikuussa 2022.

6.10. 19:46

Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti torstaina äänestyksessä olla keskustelematta Kiinan ihmisoikeus­rikkomuksista maan uiguuri­vähemmistöä kohtaan. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Äänestys koski keskustelua raportista, jonka neuvoston väistynyt ihmisoikeus­valtuutettu Michelle Bachelet julkaisi elokuussa vain minuutteja ennen kautensa loppua. Raportin mukaan Kiina on tehnyt uiguurialueilla vakavia ihmisoikeus­rikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. YK ei ole ennen arvostellut Kiinaa niin suoraan.

Kiina taisteli viimeiseen asti raportin julkaisua vastaan. Sen mukaan Xinjiangissa sijaitsevilla ”uudelleenkoulutus­leireillä” annetaan ammattikoulutusta ja ehkäistään muslimiväestön ääriajattelua.

Torstaina äänet 47 jäsenmaan muodostamassa ihmisoikeus­neuvostossa jakautuivat 19–17 keskustelun hylkäämisen puolesta. 11 maata pidättäytyi äänestämästä.

Äänestystulos oli valtaisa tappio länsimaille, joille ihmisoikeusneuvoston keskustelu Kiinan ihmisoikeus­rikkomuksista Xinjiangissa oli minimitavoite. Keskustelua puoltavan esityksen toi pöytään Yhdysvallat, ja sitä tukivat muun muassa Suomi ja muut Pohjoismaat, Britannia ja Kanada.

Kiina kampanjoi ennen äänestystä voimakkaasti keskustelun hylkäämisen puolesta. Kiinan painostus on kohdistunut erityisesti Afrikan maihin, joissa Kiina rahoittaa muun muassa useita suuren mittakaavan infrastruktuuri­hankkeita. Lopulta Afrikan maista vain Somalia äänesti keskustelun puolesta.

Keskustelun sivuuttamisen puolesta äänestivät Bolivia, Eritrea, Gabon, Indonesia, Kamerun, Kazakstan, Kiina, Kuuba, Mauritania, Namibia, Nepal, Norsunluurannikko, Pakistan, Qatar, Senegal, Sudan, Uzbekistan, Venezuela ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Äänestämästä pidättyivät Argentiina, Armenia, Benin, Brasilia, Gambia, Intia, Libya, Malawi, Malesia, Meksiko ja Ukraina.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat