Myrkytysyrityksistä selvinnyt oppositio­­poliitikko sai syytteet maan­petoksesta

”Olemme nähneet Vladimir Putinin 17 vuoden valtakaudella, että Kremlin kanssa eri mieltä olevien kuolleisuus on jostain kumman syytä korkeaa”, Kara-Murza sanoi HS:n haastattelussa 2017.

Oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza viime vuoden lokakuussa otetussa valokuvassa.

6.10. 21:00

Venäläinen oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza on saanut syytteet maanpetoksesta, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. Häntä uhkaa syytteen perusteella enimmillään 20 vuoden vankeusrangaistus.

Kara-Murza, 41, pidätettiin ja asetettiin tutkintavankeuteen viime huhtikuussa, kun hänen sanottiin levittäneen valheita Venäjän armeijasta. Kara-Murtsa on arvostellut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Tass kertoi, että Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n mukaan Kara-Murza on ”tehnyt pitkään yhteistyötä yhden Nato-maan kanssa”. Maata ei nimetty artikkelissa.

Syytteet on nostettu rikoslain 275. artiklan perusteella. Artiklan mainitsemia rikoksia ovat esimerkiksi valtionsalaisuuksien vuotaminen ulkomaille ja vihollisen laskuun toimiminen, Tass selitti.

Vladimir Kara-Murza ja oppositiopoliitikko Boris Nemtsov tammikuussa 2014. Seuraavana vuonna Nemtsov murhattiin ja Kara-Murza yritettiin myrkyttää.

Kara-Murza on toiminut Avoin Venäjä -järjestön varapuheenjohtajana. Järjestön perustaja on Mihail Hodorkovski, oligarkki, oppositioaktivisti ja aiemmin vangittu presidentti Vladimir Putinin vastustaja, joka asuu maanpaossa Lontoossa.

Kara-Murzaa pidetään edesmenneen liberaalin poliitikon Boris Nemtsovin suojattina. Nemtsov murhattiin ampumalla Moskovassa lähellä Kremliä helmikuussa vuonna 2015. Murhan käsittelyä on pidetty epäilyttävänä.

Kolme kuukautta Nemtsovin murhan jälkeen Kara-Murza sai outoja oireita ja joutui sairaalahoitoon epäillyn myrkytysyrityksen vuoksi. Epäilyjen mukaan hänet yritettiin myrkyttää myös vuonna 2017.

”Molemmilla kerroilla lääkärit arvioivat selviytymis­mahdollisuudekseni viisi prosenttia”, Kara-Murza kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 2017.

Jälkimmäisen myrkytyksen vuoksi hänet piti vaivuttaa keinotekoiseen koomaan, kun hänen sisäelimensä lakkasivat toimimasta.

”Olemme nähneet Putinin 17 vuoden valtakaudella, että Kremlin kanssa eri mieltä olevien kuolleisuus on jostain kumman syytä korkeaa”, Kara-Murza sanoi HS:lle.

Venäjän tunnetuin oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi yritettiin myrkyttää novitšok-hermomyrkyllä vuonna 2020, mutta hänet onnistuttiin pelastamaan sairaalassa Berliinissä.

Palattuaan Venäjälle hänet pidätettiin ja tuomittiin vankeuteen kahdessa eri oikeuden­käynnissä.

HBO-kanavan Navalnyistä kertovan dokumentin lehdistökuva.

Navalnyi sai ensin viiden vuoden ehdollisen vankeustuomion kavalluksesta vuonna 2014. Se muutettiin keväällä 2021 kahden ja puolen vuoden vankeustuomioksi, koska hänen katsottiin rikkoneen ehdonalaistuomiotaan ollessaan Berliinissä sairaala­hoidossa ja toipumassa.

Tämän vuoden maaliskuussa hän sai uuden yhdeksän vuoden vankeustuomion kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta. Navalnyin mukaan tuomiot ovat olleet poliittisesti motivoituneita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat