Nobel-valinnat herättivät tyytymättömyyttä Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa

Viranomaiset Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa ovat kukin tyrmänneet Nobel-komitean valinnat. Ukrainassa ei olla tyytyväisiä siihen, että rauhanpalkinto on annettu tahoille hyökkäyssotaa käyvistä maista.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kritisoi Nobel-komitean päätöstä myöntää rauhanpalkinto Ukrainan lisäksi tahoille maista, jotka käyvät hyökkäyssotaa Ukrainassa.

7.10. 18:39

Nobel-komitea myönsi perjantaina rauhanpalkinnon valkovenäläiselle ihmisoikeusaktivistille Ales Bjaljatskille, ukrainalaiselle Center for civil liberties -ihmisoikeusjärjestölle ja venäläiselle Memorial-ihmisoikeusjärjestölle.

Kaikkien palkittujen maiden viranomaiset ilmaisivat pettymyksensä komitean valintoihin.

Hyökkäyssodalta puolustautuvassa Ukrainassa Nobel-komitean valinta maistui erityisen karvaalta. Venäjän hyökkäyksen kohteena olevassa maassa pidettiin vääränä, että rauhanpalkinto jaettiin tahoille sellaisista maista, jotka hyökkäävät Ukrainaan.

Venäjä käyttää myös Valko-Venäjän aluetta hyökkäykseensä, ja Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka on hiljattain myöntänyt maan olevan osallinen hyökkäyssodassa Ukrainaan.

”Kukaan ei väitä, että palkinnon saajat olisivat huonoja. He olisivat voineet saada Nobelin rauhanpalkinnon minä tahansa muuna vuonna”, eräs käyttäjä kiteytti tuntemukset Twitterissä.

Ukrainan presidentinhallinto ei myöskään kritisoinut itse voittajia, vaan palkinnon myöntämistä Venäjän ja Valko-Venäjän edustajille. Päätöstä kritisoi muun muassa Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak.

”Nobel-komitealla on mielenkiintoinen ymmärrys sanasta ”rauha”, jos Nobelin palkinnon saavat kahden maan edustajat, jotka ovat hyökänneet kolmannen kimppuun,” Podoljak sanoi Ukrainska Pravda -lehden mukaan.

Samalla Podoljak muistutti, etteivät venäläiset tai valkovenäläiset organisaatiot ole pystyneet järjestämään vastarintaa sodalle.

Nobel-voittajakolmikko ei miellyttänyt myöskään Venäjän tai Valko-Venäjän viranomaisia.

Valko-Venäjä tuomitsi perjantaina rauhanpalkinnon luovuttamisen Bjaljatskille.

”Viime vuosina monet Nobel-komitean perustavanlaatuiset päätökset ovat olleet niin politisoituneita, että anteeksi vain, Alfred Nobel kääntyy haudassaan”, sanoi maan ulkoministeriön tiedottaja Anatoli Glaz Twitterissä AFP:n mukaan.

Venäjän presidentin alaisuudessa toimivan ihmisoikeusneuvoston johtaja Valeri Fadejev kertoi venäläiselle uutistoimisto Tassille, että Nobel-komitea oli ”häpäissyt” itsensä tuoreella päätöksellään rauhanpalkintojen voittajista.

”Viime vuosikymmeninä tämä palkinto on myönnetty vakavasti otettaville henkilöille. Sen ovat saaneet Äiti Teresa, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea, Martin Luther King ja Willy Brandt. Ja nyt tämä ukrainalainen mukamas ihmisoikeusjärjestö”, Fadejev sanoi ja ihmetteli, missä järjestö oli kun ”Donbassissa tapettiin tuhansittain siviilejä, lapsia, vanhuksia”.

Valko-Venäläisen aktivistin tavoite taas oli Fadejevin mukaan ”Valko-Venäjän valtion tuhoaminen”.

Venäläisen Memorialin ”joutumista tähän seuraan” Fadejev pahoitteli ja kehotti järjestöä kieltäytymään palkinnosta, ”jotta voisi säilyttää itsestään edes jonkinlaisen hyvän muiston”.

Center for Civil Liberties -järjestön työntekijä Anna Popova puhui toimittajille perjantaina kun Nobel-komitea oli ilmoittanut rauhanpalkinnon voittajat.

Valintoihin tyytyväisiä olivat palkintomaissa oppositio ja kansalaisaktivistit sekä -järjestöt.

Venäläinen kansalaisjärjestö OVD-info onnitteli palkittuja Telegramissa. OVD-infon mukaan Nobel-palkinto on tunnustus sille, kuinka tärkeitä ihmisoikeudet ovat kaikille kolmelle maalle sodan luomissa olosuhteissa.

Memorial julistettiin Venäjällä ulkomaiseksi agentiksi vuonna 2014. Aiemmin tänä vuonna se määrättiin lopetettavaksi.

Valko-Venäjältä maanpaossa oleva oppositiojohtaja, itsekin ehdolla ollut Svjatlana Tsihanouskaja, onnitteli Twitterissä Bjaljatskia.

”Ette ehkä tiedä, mutta Ales vietti hiljattain 60-vuotispäiväänsä vankilassa. Hän vietti vankilassa myös 50-vuotispäiväänsä. Hänen tarinansa on Valko-Venäjän tarina; vuosikymmenien taistelu vapaudesta. Olen äärettömän ylpeä siitä, että hän voitti Nobelin rauhanpalkinnon!”

Tsihanouskaja vaati myös kaikkien poliittisten vankien välitöntä vapauttamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat