YK:n yleis­kokous tuomitsi Venäjän alue­liitokset, nämä maat vastustivat päätöstä

143 maata äänesti Venäjän laittomien alueliitoksien tuomitsemisen puolesta.

13.10. 6:47 | Päivitetty 13.10. 12:24

YK:n yleiskokous hyväksyi keskiviikkona selvin luvuin päätöslauselman, joka tuomitsee Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa.

143 maata äänesti puolesta ja 35 maata pidättäytyi äänestämästä. Vastaan äänestivät Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Nicaragua ja Syyria.

Äänestyksestä pidättäytyneitä maita olivat Algeria, Armenia, Bolivia, Burundi, Eritrea, Eswatini (eli entinen Swazimaa), Etelä-Afrikka, Etelä-Sudan, Etiopia, Guinea, Honduras, Intia, Kazakstan, Keski-Afrikan tasavalta, Kiina, Kirgisia, Kongo, Kuuba, Laos, Lesotho, Mali, Mongolia, Mosambik, Namibia, Pakistan, Sri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Tansania, Thaimaa, Togo, Uganda, Uzbekistan, Vietnam ja Zimbabwe.

Venäjä liitti laittomasti itseensä neljä Ukrainalle kuuluvaa aluetta valekansanäänestysten jälkeen. Sekä niin kutsutut kansanäänestykset että alueiden ”liittäminen” Venäjään on laajasti tuomittu kansainvälisessä yhteisössä.

Päätös tuoda asia yleiskokoukseen tehtiin sen jälkeen kun Venäjä käytti syyskuun lopussa veto-oikeuttaan estääkseen vastaavan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa. Yleiskokouksessa YK:n kaikilla 193 jäsenmaalla on yksi ääni eikä yhdelläkään ole veto-oikeutta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan yleiskokouksen ylivoimaisesti puoltama päätöslauselma lähettää Venäjälle ”selkeän viestin”.

”Tämän konfliktin panokset ovat kaikille selvät - ja maailma on lähettänyt selvän viestin vastauksena: Venäjä ei voi poistaa suvereenia valtiota kartalta.”

Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Valkoinen talo.

Myös monet muut länsimaat iloitsivat päätöslauselmasta.

”Maailma seisoo Ukrainan takana”, kirjoitti Saksan ulkoministeriö Twitterissä.

”Venäjä, lähde Ukrainasta ja näpit irti YK:n peruskirjasta”, kirjoitti Latvian edustusto YK:ssa.

Myös muun muassa Norjan ja Belgian edustajat kirjoittivat päätöksestä Twitter-julkaisuissaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat