Monet Euroopan maat varoittavat uudesta korona-aallosta

Syyslomamatkaa suunnittelevien kannattaa varata maskeja matkalaukkuun, sillä useissa Euroopan maissa varaudutaan koronatilanteen pahenemiseen. WHO:n mukaan akuuttia vaaraa ei kuitenkaan ole.

Sveitsin Fribourgissa koronarokotuksen voi saada vaikka juna-asemalla.

13.10. 14:15 | Päivitetty 14.10. 10:49

Lokakuun alussa Saksan hallitus julisti koronaviruksen ”talvirengaskauden” alkaneeksi. Kaksiportainen järjestelmä merkitsee pääsiäiseen saakka tiukennuksia muun muassa maskisuosituksiin. Talven ajan esimerkiksi pitkän matkan julkisessa liikenteessä vallitsee FFP2-maskipakko. Jos tautitilanne heikkenee, käyttöön voidaan ottaa vielä ”lumiketjukausi”, joka lähinnä sallisi osavaltiokohtaisia tiukennuksia suosituksiin.

Saksassa raportoitiin viime viikolla yli puoli miljoonaa uutta koronatapausta. Se on enemmän kuin yhdessäkään muussa maailman maassa. Saksan terveysministeri Karl Lauterbach vaati keskiviikkona, että ylikuormitusuhan alla oleville sairaaloille on varattava lisärahoitusta. Asiasta kirjoitti Der Spiegel.

Useissa Euroopan maissa varaudutaan nyt pahenevaan koronatilanteeseen. Tautitapaukset ovat kääntyneet nousuun samaan aikaan kun Etelä-Suomessa lähestyvät koulujen syyslomat ja monessa suomalaisperheessä valmistaudutaan lomareissulle.

Perinteisistä lomakohteista esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa raportoitiin viime viikolla merkittäviä kasvulukuja koronatartuntojen määrissä.

Tilastoissa näkyvät vain virallisten testien positiiviset tulokset. Moni maa on rajoittanut virallisiin testeihin pääsyä, joten koronaa kiertää väestössä todennäköisesti merkittävästi virallista lukua enemmän.

Ranskassa viranomaiset harkitsevat maskipakon palauttamista, kertoo The Connexion. Ranskan koronatartunnat lisääntyivät voimakkaasti alkusyksystä. Sen arveltiin johtuvan lomakauden loppumisesta, kun ihmiset palasivat työpaikoille ja kouluihin.

Nyt Connexionin mukaan rentrée- eli kouluunpaluuilmiö on kehittymässä koronan ”kahdeksanneksi aalloksi”. Viime viikolla yli 60 000 ihmistä tarvitsi sairaalahoitoa koronan vuoksi.

Ruotsissa koronatilanne on Dagens Nyheterin mukaan pysynyt tasaisena. Viranomaiset suosittelevat kuitenkin jo viidettä rokotuskierrosta riskiryhmille ja yli 65-vuotiaille. Kuten Suomessa, naapurimaassakin rokotetaan väestöä toistaiseksi vielä neljättä kertaa.

DN:n mukaan neljänsien rokotusten suosio on kuitenkin jäänyt vielä alhaiseksi, ehkä juuri vakiintuneen epidemiatilanteen vuoksi. Kaksi kolmesta ruotsalaisaikuisesta on saanut kolme rokotusannosta.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreen katsauksen mukaan koronaepidemia ei näytä kiihtymisen merkkejä, mutta tilastojen valossa Eurooppa on edelleen pahin tautipesäke. Järjestö julkaisi tuoreita lukuja keskiviikkona.

Niiden mukaan viime viikolla Euroopassa raportoitiin yhteensä 1,6 miljoonaa uutta koronatartuntaa. Laskua edelliseen viikkoon oli kolme prosenttia. Maailmanlaajuisesti laskua oli kymmenen prosenttia.

Raportoitujen kuolemien määrä laski Euroopassa peräti 12 prosenttia viikon takaisesta. Omikron erilaisine alavariantteineen on edelleen koronaviruksen valtamuoto. Viimeisen kuukauden aikana tutkituista näytteistä 99,9 prosenttia oli WHO:n mukaan omikronia.

14.10. klo 10.49: Korjattu kuvateksti. Fribourg sijaitsee Sveitsissä, ei Saksassa.

Lue lisää: Korona on vihdoinkin yksi tauti muiden joukossa, sanoo THL:n ylilääkäri – Töihin voi palata jo yhden oireettoman päivän jälkeen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat