Putin: Venäjä voisi tehdä Turkista kaasu­toimitustensa uuden pää­väylän

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolusti Turkin tiiviitä suhteita Venäjään tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanissa.

13.10. 15:59 | Päivitetty 13.10. 16:26

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolustaa Turkin tiiviitä suhteita Venäjään. Erdoğan tapasi torstaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanin Astanassa IVY-maiden kokouksen aluksi. Tapaaminen oli heidän neljäntensä kolmen viime kuukauden aikana.

Turkki on Nato-maa, mutta se ei ole liittynyt länsimaiden Venäjä-pakotteisiin Yhdysvaltain ja EU:n painostuksesta huolimatta. Sen sijaan se on pitänyt tiiviisti yhteyttä Kremliin ja lisännyt kaupankäyntiä Venäjän kanssa huomattavasti viime kuukausina.

”Vaikka Turkin ja Venäjän ottamat askeleet häiritsevät tietyissä piireissä, niihin ollaan tyytyväisiä vähemmän kehittyneissä maissa”, Erdoğan sanoi viitaten Turkin rooliin ukrainalaisen viljan kuljetusten turvaamisessa Mustallamerellä.

Turkki on Venäjän hyökkäyssodan aikana pyrkinyt esittäytymään puolueettomana rauhanvälittäjänä, joka haluaa pitää yllä hyviä suhteita sekä Ukrainaan että Venäjään. Sodan alkuvaiheessa Ukrainan ja Venäjän välisiä neuvotteluita käytiin Turkissa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Astanassa 13. lokakuuta.

Tapaamisessa Putinin kanssa Erdoğan mainitsi myös Turkin ensimmäisen ydin­voimalan, jota Venäjä rakentaa ja jonka toivotaan käynnistyvän ensi vuonna. Hän nosti esiin mahdollisuuden siitä, että Venäjä voisi rakentaa myös toisen ydinvoimalan Turkin pohjoisosaan.

Putin puolestaan sanoi tapaamisessa, että Venäjä voisi tehdä Turkista kaasu­toimitustensa uuden pääväylän.

”Turkki on osoittautunut kaikkein luotettavimmaksi reitiksi kaasutoimituksia varten, jopa Eurooppaan. Voisimme harkita kaasutoimitusten solmukohdan luomista Turkkiin”, Putin sanoi. ”Se toimisi alustana paitsi toimituksille myös hintojen määrittelemiseen.”

Maakaasun hinta on kohonnut sodan aikana pilviin, kun Venäjä on supistanut kaasu­toimituksia Eurooppaan vastineena lännen pakotteille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat