Ukrainan presidentin neuvon­antaja: Löydämme keinot pitää Starlink käytössä

Miljardööri Elon Muskin yhtiö pyytää Yhdysvaltain puolustus­ministeriötä maksamaan kymmeniä miljoonia dollareita kuukaudessa Ukrainan satelliitti­palvelun käytöstä. Yhtiö varoittaa, että ilman lisä­rahoitusta se ei voi välttämättä enää tarjota Starlink-järjestelmää Ukrainalle.

Koiranpennut lepäsivät Starlink-laitteen vieressä lähellä Lymanin kaupunkia, jonka Ukrainan joukot vapauttivat syyskuun lopulla.

14.10. 10:02 | Päivitetty 14.10. 19:18

Maailman rikkaimman miehen Elon Muskin omistama SpaceX-yhtiö on varoittanut Yhdysvaltain puolustusministeriötä Pentagonia, että ilman lisärahoitusta se ei voi välttämättä enää tarjota Starlink-satelliitti­järjestelmää Ukrainalle. Asiasta kertoo perjantaina yhdysvaltalainen uutiskanava CNN saamiensa asiakirjojen perusteella.

CNN:n mukaan SpaceX kertoo asiasta Pentagonille viime kuussa lähettämässään kirjeessä. SpaceX pyytää kirjeessä, että Pentagon rahoittaisi jatkossa Ukrainan hallinnon ja joukkojen Starlinkin käytön.

Yhtiön mukaan se ei ”määrittämättömän pituisena aikana” pysty lahjoittamaan uusia laitteita Ukrainalle eikä rahoittamaan Ukrainassa olevia laitteita.

Yhtiön arvion mukaan järjestelmän kulut loppuvuodelle olisivat 120 miljoonaa dollaria ja saattaisivat kivuta jopa lähes 400 miljoonaan dollariin seuraavan vuoden aikana. Käytännössä SpaceX pyytää Yhdysvaltain puolustusministeriötä maksamaan palvelusta kymmeniä miljoonia dollareita kuukaudessa.

Ukraina löytää keinot pitää Starlink käytössään, Ukrainan presidentin kanslian neuvonantaja Mihailo Podolyak sanoi perjantaina Twitterissä.

”Olkaamme rehellisiä. Pidimme siitä tai emme, Elon Musk on auttanut meitä sodan kriittisimmissä vaiheissa. Liiketoiminnalla on oikeus strategioihinsa”, Podolyak kirjoitti.

Starlinkin teknologia on huomattavan kallista. Yhtiö käyttää satelliitteja, joilla verkkoyhteyden voi tuoda sellaisille alueille, joilla sitä ei saa muodostettua perinteisemmillä yhteyksillä. Ukraina on käyttänyt Starlinkia muun muassa lennokkien ohjaamiseen, sisäiseen tiedottamiseen ja eri joukkojen väliseen yhteydenpitoon.

Järjestelmä on ollut Ukrainalle korvaamattoman tärkeä, sillä Venäjä on kohdistanut iskuja maan verkkoliikenne­infrastruktuuriin. Maa on saattanut olla järjestelmästä jopa liian riippuvainen, sillä talouslehti Financial Timesin viime viikolla kertomien tietojen mukaan järjestelmän häiriöt ovat vaikeuttaneet Ukrainan joukkojen etenemistä.

Lue lisää: FT: Ukrainalais­lähteet kertovat häiriöistä sodankäynnille tärkeässä Starlink-satelliitti­järjestelmässä

Ukrainaan on lähetetty Venäjän helmikuun hyökkäyksen jälkeen tähän mennessä noin 20 000:ta Starlink-laitetta. CNN:n mukaan SpaceX:n Yhdysvaltain puolustusministeriölle lähettämät asiakirjat sisältävät Muskille lähetetyn viestin, jossa ukrainalaiskenraali pyytää tältä lähes 8 000:ta Starlink-laitetta lisää.

SpaceX sanoo kirjeessään kustantaneensa noin 70 prosenttia Ukrainan Starlink-yhteyksistä ja tarjonneensa kaikkiin Ukrainassa sijaitseviin laitteisiin parhaan mahdollisen yhteyden, joka maksaa sen mukaan 4 500 dollaria kuussa. CNN:n mukaan suurimpaan osaan Ukrainassa sijaitsevissa laitteessa on tehty sopimus vain 500 dollarin kuukausimaksuun.

Lisäksi Starlink sanoo uusien laitteiden maksavan 1 500–2 500 dollaria kappaleelta.

Musk kirjoitti viime viikolla viestipalvelu Twitterissä, että SpaceX:n Ukrainalle tarjoamat palvelut ovat kustantaneet yhtiölle tähän mennessä 80 miljoonaa dollaria, ja että kustannukset ylittävät sadan miljoonan dollarin rajan loppuvuodesta.

Elon Musk elokuussa 2022.

Muskia ja SpaceX:ää on kritisoitu siitä, että ne ovat niittäneet kunniaa Starlinkin tarjoamisesta Ukrainassa, vaikka suurimman osan laitteista ovat maksaneet toiset tahot, kuten Yhdysvaltain hallinto ja erilaiset joukkorahoituskampanjat.

CNN:n mukaan SpaceX:n tilastot näyttävät, että noin 85 prosenttia Ukrainassa sijaitsevista laitteista ovat rahoittaneet kokonaan tai osittain ulkopuoliset tahot. Samat tahot ovat myös tilastojen mukaan rahoittaneet 30 prosenttia yhteyksistä.

SpaceX tiedotti toukokuussa, että sen arvo oli noussut 127 miljardiin dollariin. CNBC uutisoi elokuussa, että yhtiö oli kuluvan vuoden aikana kerännyt arviolta kaksi miljardia dollaria rahoitusta.

Oikuistaan tunnetun miljardöörin valta sodassa on herättänyt huolta Ukrainassa, CNN:n haastattelema asiaan perehtynyt lähde kertoo.

”Päätös Starlinkin pyörittämisestä lepää täysin yhden miehen käsissä. Se mies on Elon Musk. Häntä ei ole valittu vaaleilla, kukaan ei päättänyt antaa hänelle tällaista valtaa”, lähde toteaa.

Viime viikolla Musk tarjosi Twitter-kyselyn muodossa sotaan omaa ratkaisuaan, joka sisälsi Krimin luovuttamisen Venäjälle ja uudet kansanäänestykset Venäjän itseensä laittomasti liittämillä alueilla.

Musk on saanut tempauksestaan laajaa kritiikkiä, mukaan lukien Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä ja Ukrainan Saksan-suurlähettiläältä Andri Melnykiltä.

Melnyk kommentoi kyselyn alle: ”Painu vittuun [fuck you] on minun erittäin diplomaattinen vastaukseni sinulle, Elon Musk.”

Musk vaikutti perjantai-iltapäivänä Suomen aikaa vahvistavan CNN:n tietojen pitävän paikkansa. Hän kommentoi Twitterissä julkaisuun, jossa kiinnitettiin huomiota, että tieto Starlinkin mahdollisesta alasajosta Ukrainassa tuli vain päiviä sen jälkeen, kun Melnyk kommentoi Muskin kyselyä alatyylisesti.

”Me vain noudatamme hänen suositustaan”, Musk kommentoi julkaisuun.

Päivitys 14.10.2022 klo 13.44: Päivitetty Elon Muskin kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat