Jeremy Huntista uusi valtio­varain­ministeri – Truss: ”Minun pitää toimia kansallisen edun mukaisesti”

Erotettu valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng ja pääministeri Liz Truss ajautuivat syyskuussa syvään epäsuosioon julkaisemansa minibudjetin jälkeen.

Jeremy Hunt on Britannian uusi valtiovarainministeri.

14.10. 13:47 | Päivitetty 14.10. 17:16

Britannian valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng on erotettu. Kwarteng vahvisti asian viestipalvelu Twitterissä sen jälkeen, kun useat brittilehdet, kuten The Times, Britannian yleisradio BBC ja The Guardian, olivat kertoneet asiasta.

Kwarteng ehti toimia Britannian valtiovarainministerinä alle kuusi viikkoa.

Kwartengin tilalle tulee Jeremy Hunt. Hän on toiminut aiemmin Britannian ulko- ja terveysministerinä. Hunt on Britannian neljäs valtiovarainministeri noin neljän kuukauden sisään.

Britannian pääministeri Liz Truss piti tiedotustilaisuuden hieman sen jälkeen, kun tieto Kwartengin erottamisesta oli vahvistettu. Truss kertoi olevansa ”hyvin pahoillaan” Kawrtengin lähdöstä. Hänen mukaansa Kwarteng on hyvä ystävä, joka jakaa hänen näkemyksensä tavasta, jolla ”Britannia saadaan kasvun tielle”.

Kwasi Kwarteng vieraili pääministerin asunnolla Downing Streetillä perjantaina päivällä. Myöhemmin hän vahvisti, että hänet on erotettu valtiovarainministerin virasta.

Truss kertoi tiedotustilaisuudessa peruvansa yrityksiin kohdistuvat verokevennykset, jotka esiteltiin hänen syyskuussa julkaisemassa minibudjetissa. Truss on aikaisemmin luvannut perua yritysveron noston 19 prosentista 25 prosenttiin, mutta nyt hän tekee asiassa täyskäännöksen.

Trussilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, kuinka hän perustelee sitä, ettei hän itse eroa pääministerin tehtävästä, vaan luodin ottaa Kwarteng. Truss vastasi olevansa ”täysin päättäväinen” toteuttamaan lupaukset, jotka hän antoi noustessaan pääministeriksi.

”Prioriteettini on varmistaa, että saamme taloutemme tasapainoon. Siksi minun piti tehdä vaikeita valintoja. Tavoite on sama: maamme talous pitää saada kasvuun”, Truss vastasi.

”Minun pitää pääministerinä toimia kansallisen edun mukaisesti.”

Liz Truss saapui perjantaina pitämään tiedotustilaisuutta hallituksensa muutoksista.

Kwarteng ja Truss ajautuivat syyskuussa syvään epäsuosioon julkaisemansa minibudjetin jälkeen. Maata hallitseva konservatiivipuolue on ollut viime viikot valtavassa kannatuskriisissä.

Tilanne on erityisen kiusallinen Trussille, koska hän nousi maan pääministeriksi vasta syyskuussa. Hänen edeltäjänsä Boris Johnson joutui eroamaan useiden kohujen jälkeen. Ratkaiseva oli lopulta, miten Johnson oli hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Trussin ja Kwartengin minibudjetissa luvattiin velalla rahoitettavia veronalennuksia 45 miljardilla punnalla. Suunnitelma painoi punnan rajuun laskuun dollaria vastaan, sinkautti markkinakorot nousuun ja säikäytti sijoittajat.

Veronalennukset olisivat suosineet erityisesti rikkaita. Asuntovelalliset ja sellaisiksi aikovat kauhistuivat korkojen nousua.

Lokakuun alussa Kwarteng ilmoitti peruvansa rikkaimpien verokevennykset. Edeltävänä päivänä Truss oli myöntänyt minibudjetin esittelyn menneen pieleen. Edes suunniteltujen verokevennysten peruminen ei ole palauttanut hallituksen suosiota.

Yougov-yhtiön tuoreimman mielipidemittauksen mukaan vain 23 prosenttia äänestäjistä kannattaa Trussin konservatiivipuoluetta. Luku on nyt huomattavasti matalampana kuin Johnsonin pahimpienkaan kohujen aikana. Vastaavasti työväenpuolueen kannatus on 51 prosenttia.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat