Toimittajan murhajutussa yllättävä käänne: Veljekset tunnustivat osallisuutensa, tuomio 40 vuotta

Daphne Caruana Galizia tunnettiin Maltalla tutkivasta journalismistaan. Hän kuoli autopommi-iskussa lokakuussa 2017.

Mielenosoittajat pitelivät toimittaja Daphne Caruana Galizian kuvalla varustettuja kylttejä Maltan Vallettalla marraskuussa 2019.

14.10. 22:27

Kaksi veljestä tuomittiin 40 vuoden vankeustuomioihin perjantaina heidän tunnustettuaan murhanneensa maltalaisen korruptioon perehtyneen toimittajan Daphne Caruana Galizian. Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Merkittävä käänne oikeusjutussa tuli heti käsittelyn ensimmäisen päivänä. Veljekset Alfred ja George Degiorgio vetosivat käsittelyn alussa syyttömyyteensä, mutta myöhemmin tunnustivat syyllisyytensä vastineeksi lievemmästä tuomiosta.

Veljesten tunnustettua neljä ihmistä on myöntänyt osallistuneensa toimittajan murhaan. Viides mies, kiinteistö- ja energia-alalla vaurastunut yritysjohtaja Yorgen Fenech, istuu edelleen vankilassa odottaessaan oikeudenkäyntiä. Syyttäjät epäilevät hänen antaneen murhan toimeksiannon, mutta Fenech kiistää tämän.

Caruana Galizia, 53, tunnettiin Maltalla tutkivasta journalismistaan. Hän kuoli autopommi-iskussa lokakuussa 2017. Tapaus sai paljon kansainvälistä huomiota, sillä Caruana Galizia oli suututtanut jutuillaan vaikutusvaltaisia ihmisiä.

Syyttäjät kuvailivat perjantaisessa oikeudenkäynnissä, kuinka Degiorgiot ja heidän rikoskumppaninsa Vincent Muscat olivat alun perin suunnitelleet ampuvansa Caruana Galizian mutta päätyivätkin pommiin, joka kiinnitettiin toimittajan autoon.

Pommi räjäytettiin jahdilta Maltan rannikolla. Räjähteiden hankkimisesta, asentamisesta ja räjäyttämisestä syytetty Muscat tunnusti rikoksensa helmikuussa 2021. Hän sai 15 vuoden vankeustuomion.

Degiorgiot ja Muscat pidätettiin joulukuussa 2017. Tutkinnassa suuri painoarvo annettiin murhajuoneen osallistuneen Melvin Theuman tunnustukselle ja hänen äänittämilleen puhelinkeskusteluille. Theumalle annettiin armahdus loppuvuodesta 2019 vastineeksi hänen antamistaan tiedoista.

Theuman mukaan murhajuonen tilasi Fenech, jonka konsortiolle annettiin kiistanalainen hallituksen sopimus voimalaitoksen rakentamisesta vuonna 2015. Hänet pidätettiin vuonna 2019.

Caruana Galizia oli paljastanut salaisen yrityksen, jonka tarkoitus oli väitetysti siirtää varoja Panamaan rekisteröidyille yrityksille, jotka kuuluivat maan silloiselle energiaministerille Konrad Mizzille ja hallituksen kansliapäällikölle Keith Schembrille. Todisteita ei ole, että raha olisi vaihtanut omistajaa.

Reutersin selvityksen mukaan Caruana Galizian paljastama yritys kuului Fenechille.

Maltan pääministeri Joseph Muscat joutui eroamaan tammikuussa 2020 laajojen mielenosoitusten jälkeen. Hänen väitettiin suojelevan ystäviään murhatutkinnalta.

Myös Schembri joutui eroamaan. Hän ja Joseph Muscat ovat kieltäneet olevansa tekemisissä murhan kanssa, eikä heitä ole syytetty.

Lue lisää: Selvitys: Maltan valtio on vastuussa toimittajan murhasta – Poliitikot loivat ”suotuisan ilmapiirin” murhalle, valtio ei tehnyt tarpeeksi toimittajan suojelemiseksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat