Biden vaatii Iranin johtoa lopettamaan väki­vallan

Amnesty Internationalin mukaan mielenosoitusten yhteydessä on surmattu yli 20 lasta.

15.10. 2:33

YHDYSVALTAIN presidentti Joe Biden vaatii Iranin johtoa lopettamaan väkivallan ”omia kansalaisiaan” vastaan. Biden kommentoi maan tilannetta perjantaina puhuessaan Irvine Valley Community Collegessa Kaliforniassa.

Hän vakuutti Yhdysvaltojen seisovan Iranin kansan takana ja ylisti erikseen mielenosoituksiin osallistuneiden naisten rohkeutta.

”Olin häkeltynyt siitä, mitä Iranissa heräsi. Se herätti jotain, jonka en usko hiljenevän pitkään, pitkään aikaan”, Biden kommentoi Reutersin mukaan.

Presidentti korosti Iranissa jylläävien mielenosoitusten kuuluvan kansalaisten perusoikeuksiin. Paikallismedia Tasnimin mukaan Iranin hengellinen johtaja Ali Khamenei on kutsunut mielenosoituksia ”hajanaisiksi mellakoiksi” ja syyttänyt niiden synnystä ulkoista vihollista.

IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ Amnesty Internationalin mukaan 19. syyskuuta ja 3. lokakuuta välisenä aikana mielenosoituksissa on kuollut ainakin 144 ihmistä. Järjestö kuitenkin uskoo todellisen uhriluvun olevan suurempi. Lisäksi järjestö syyttää Iranin turvallisuusjoukkoja ainakin 23 lapsen surmaamisesta.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle syyskuussa, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin pidättämänä. Myös aiemmin huntuja mielellään käyttäneet naiset ovat olleet sittemmin osoittamassa mieltään ja nousseet kapinahengen keskiöön.

"(Naisten) pitäisi saada pukeutua miten herra paratkoon ikinä haluavat pukeutua”, Biden jyrähti perjantaisessa puheessaan.

Vaikka kansalaiset ovat ilmaisseet islamilaisessa teokratiassa tyytymättömyyttään ennenkin, ovat mielenosoitukset ensimmäistä kertaa levinneet näin laajalle. Ne ovat ulottuneet myös Iranin konservatiivisimmille paikkakunnille ja eri oppositiopuolueisiin.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat