”Aika on koittanut” – Brittilehtien etusivut tiivistävät pääministeri Trussin ahdingon

Brittimedia ilakoi, kun Britannian pääministeri Liz Truss taistelee asemastaan.

The Daily Mirrorin, Daily Expressin ja Daily Mailin etusivut.

15.10. 12:44

Britannian pääministeri Liz Truss erotti perjantaina valtiovarainministerinsä Kwesi Kwartengin vain 38 päivän jälkeen. Kwarteng sai ruveta syntipukiksi, kun Trussin esittelemä veronleikkaus osoittautui katastrofiksi.

Trussin poliittinen tulevaisuus on arvioiden mukaan lyhyt, ja nasevasta otsikoinnista taiteenlajin kehittäneet brittilehdet ilakoivat, kukin tyylillään.

Lue lisää: Liz Truss uhrasi ministerinsä, jotta oma nahka pelastuisi

Vasemmistolainen The Guardian kuvasi perjantaita ”Kaaoksen päiväksi.” Paitsi että Kwarteng sai potkut, riekaleiksi revitty verouudistus peruttiin lopullisesti, mitä The Guardian muiden lehtien tavoin kuvaili U-käännökseksi.

Kunnianarvoisa The Times otsikoi väheleisesti, että Liz Truss taistelee eloonjäämisestään. Vaikutelma on surumielinen.

Vielä Timesiäkin kuivemmin otsikoi taloussanomalehti Financial Times: ”Truss erottaa Kwartengin pysyäkseen pääministerinä”. Tiukka väitelause, josta ei toimituksen kantaa löydä etsimälläkään.

Tabloidilehti Daily Mail otsikoi kuten tabloidilehden kuuluu: ”Vielä yhden uskomattoman konservatiivikaaoksen päivän jälkeen: Kuinka paljon hän (ja me muut) voimme vielä kestää?”

Brittitabloidit eivät kilpaile johdonmukaisuudella, saati lojaaliudella. Elokuun alussa Daily Mirror ilmoitti etusivullaan kannattavansa Liz Trussia pääministeriksi ja toivotti myös katastrofiksi osoittautuneen veroleikkauksen tervetulleeksi ”viimeinkin kunnollisena konservatiivibudjettina”.

Siinä missä Daily Mail esitti Liz Trussin kohtalosta vain kysymyksen, kilpaileva iltapäivälehti Daily Mirror ei epäröi etukenoa: ”Hallitus luhistuu: Aika on koittanut.”

Tabloidilehti The Sunissa näyttelijä Robbie Coltranen kuolema sysäsi Trussin ylähyllylle. ”Rampa ankka Liz kuilun partaalla.”

Värikkäimmän otsikon laati oikeistolainen tabloidi Daily Express: ”Korppikotkat kaartelevat, mutta Truss ei ole eroamassa”.

Myös Daily Express ilmoittautui elokuussa Trussin tukijaksi kokosivun otsikollaan ”In Liz We Trust”, Liziin luotamme.

Kiistaton voittaja on tabloidilehti Daily Star. Lehti keksi järjestää liveseurannan siitä, kumpi kestää pidempään, Liz Trussin kausi vain salaattikerän nahistuminen.

Liveseurannan toisena päivänä molemmat ovat vielä pystyssä, mutta salaatinkerä on saanut silmät ja peruukin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat