Venäjän mobilisoimia miehiä tulee jo arkuissa takaisin

Paikallisviranomaiset saavat rankkaa arvostelua osakseen, mutta itse sotaa tai presidentti Putinin päätöksiä ei kyseenalaisteta.

Rintamalle värvätyt sotilaat jättivät jäähyväisiä läheisilleen Omskissa Länsi-Siperiassa lokakuun 7. päivänä.

16.10. 11:48

Venäjälle on alkanut palata liikekannallepanossa rintamalle lähetettyjen sotilaiden ruumiita vain parin viikon kuluttua lähdöstään. Omaiset syyttävät viranomaisia sotilaiden lähettämisestä kuolemaan puutteellisesti varustautuneina ja kouluttamatta.

Sanomalehti The Moscow Times kertoo pietarilaisesta juristista Andrei Nikoforovista, joka kuoli Ukrainassa alle kahden viikon kuluttua lähdöstään.

Pietarin asianajajaliiton mukaan Nikoforov lähti koulutukseen syyskuun 25. päivänä ja kuoli lokakuun seitsemäntenä Ukrainassa lähellä Lysitšanskia. Hän oli tiettävästi yksi ensimmäisistä rintamalla kuolleista mobilisoiduista sotilaista.

Sen jälkeen ruumiita on alkanut tulla kiihtyvällä tahdilla.

Seuraavana päivänä eli lokakuun kahdeksantena Ukrainassa kuoli kolme Siperian Krasnojarskista mobilisoitua sotilasta. He kuolivat tasan kymmenen päivän kuluttua lähdöstään.

Torstaina kerrottiin viiden Tšeljabinskin alueelta lähteneen sotilaan kuolemasta. Tšeljabinskin kuvernööri Aleksei Teksler julkaisi surunvalittelunsa, mutta sai vastaukseksi kiukkuisia kommentteja.

”Haluaisiko Teksler kenties tarkistaa, miksi pojat päätyivät etulinjaan vain viikossa ja kuolivat saamatta koulutusta ja välttämättömiä tarvikkeita?” eräs nainen vastasi Vkontakte-palvelussa.

Tšeljabinskilaisten kaatuneiden nimiä ei ole julkaistu, mikä on lisännyt omaisten huolia. Omaiset kertovat, etteivät ole kuulleet läheisistään lokakuun kolmannen päivän jälkeen.

Propaganda on tehnyt vaikutuksensa. Omaiset eivät useinkaan kyseenalaista liikekannallepanoa sinänsä saati presidentti Vladimir Putinin päätöksiä, vaan sitä, että sotilaat on viety rintamalle niin nopeasti ja vähällä koulutusta.

Joukoille luvattiin mobilisaation alkaessa kunnollista koulutusta. Useimmin puhutaan pikemminkin päivistä kuin kuukausista.

Putin väitti perjantaina, että kaikille mobilisoiduille annetaan 5–10 päivän peruskoulutus ja rintamalla omassa yksikössä toiset 5–10 päivää, siis yhteensä vähintään kymmenen päivää koulutusta.

Väite ei pidä paikkaansa sen perusteella, että sotilaita kuolee alle kahdessa viikossa lähtönsä jälkeen.

Ainakin puoli miljoonaa miestä on mobilisoitu tai paennut maasta sen jälkeen kun liikekannallepano julistettiin syyskuun 21. päivänä.

Presidentti Putin julisti perjantaina, että liikekannallepano on saavuttanut tavoitteensa, ja se keskeytetään kahden viikon kuluessa. Putinin mukaan Ukrainassa taistelee jo 16 000 mobilisoitua, ja kaikkiaan palvelukseen on kutsuttu 200 000 miestä.

Lue lisää: Putin lopettaa liike­kannalle­panon, koska vaihto­ehtoja ei juuri ole, arvioi ISW

Tutkimuslaitos ISW:n mukaan liikekannallepano pikemminkin vie niin paljon resursseja, että se on pakko keskeyttää. Venäjällä myös alkavat tavanomaiset kutsunnat. Varusmiehiä ei kuitenkaan ole toistaiseksi lähetetty rintamalle.

Mobilisointien yhteydessä on myös tapahtunut itsemurhia ja taitamattomasta aseiden käsittelystä johtuneita kuolemantapauksia.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat