Xi Jinping historiallisesti jatkokaudelle, valtaosa puolueen sisäpiiristä vaihtoon

Luultavasti johtoporukka on Xin itsensä valitsema.

23.10. 7:33 | Päivitetty 23.10. 11:28

Peking

Xi Jinping käveli kärjessä – totta kai. Ja sitten kuusi muuta miestä, joiden marssimista lavalle oli jännitetty. Keitä he ovat?

Näin esittäytyi juuri Pekingissä Kiinan ylin johto, eli Kiinan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvä komitea. Tämä on tapa, jolla paljastetaan viiden vuoden välein kokoontuvan puoluekokouksen jälkeen, keitä vallan ytimessä on.

Xi Jinping jatkaa puolueen ykkösenä eli pääsihteerinä odotetusti. Perinteisesti hänen olisi pitänyt astunut syrjään, koska on ollut vallassa jo kymmenen vuotta, mutta vahvan Xin aika jatkuu.

Ja ne kuusi jännitettyä olivat lavalle tulojärjestyksessä: Li Qiang, 63, Zhao Leji 65, Wang Huning, 67, Cai Qi, 66, Ding Xuexiang, 60, ja Li Xi, 65.

Lavalle tulojärjestys on tärkeä, se kertoo henkilöiden keskinäisestä arvojärjestyksestä. Luultavasti toisesta tulijasta eli Li Qiangista tulee myös Kiinan valtion pääministeri.

Lin näin korkea asema on yllätys, sillä hän tulee Shanghain johdosta ja Shanghain koronatoimet menivät keväällä pahasti pieleen. Hän on kuitenkin hyvin tärkeä Xin tukija.

Nopea tulkinta oli, että Xi sai uskollisen lähipiirin itselleen.

Xi Jinping jatkaa odotetusti kommunistisen puolueen pääsihteerinä. Hänen perässään lavalle marssivat sunnuntaina Kiinan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvän komitean jäsenet.

Kommunistisen puolueen politbyroon pysyvä komitea on Kiinan vallan ydin. Puolue johtaa Kiinaa, ja puoluetta pyörittää tämä seitsemän miehen porukka.

Aiemmin pysyvä komitea oli kollektiivisempi päättäjä, mutta pääsihteeri Xi Jinping vallan keskityksen myötä hän mitä todennäköisimmin on tahdin sanelija.

Komiteasta jäi pois neljä henkeä. Kaksi heistä oli saavuttanut epävirallisen 68 vuoden ikärajan, mutta myös kaksi nuorempaa eli pääministerinä toimiva Li Keqiang sekä Wang Yang jättäytyivät tai luultavimmin jätettiin pois.

Heitä ei ole pidetty Xin innokkaimpina seuraajina, ennemminkin tämän politiikan tasapainottajina.

Xitä epäviralliset ikärajat eivät pidättele. Hän on jo 69-vuotias, mutta jatkaa vallassa vahvempana kuin koskaan.

Puolue ei kerro ulkopuolisille, kuinka päätökset muodostuvat, joten vallankäytön hienosäädöt pitää lukea rivien välistä.

Periaatteessa pysyvän komitean valitsee puoluekokouksen valitsema keskuskomitea, mutta todellisuudessa henkilöpäätökset on tehty aiemmin pienemmässä piirissä. Luultavasti tahtipuikkoa on tässäkin heilutellut pitkälti Xi.

Suomen Kiinan-lähetystön sinologi Janna Lipiäinen ei yllättynyt yhdestäkään pysyvään komiteaan valitusta.

”Kaikki nimet olivat ennakkoon uumoiluissa mukana. En pudonnut tuolilta”, Lipiäinen kommentoi puhelinhaastattelussa.

”Nähtiin, että tuli Xi Jinpingin miehistä koostuva jengi, jossa on vain vähän sijaa toisenlaisille näkemyksille.”

Lipiäinen ei siis usko, että Kiinan politiikka tulee heidän myötään muuttumaan. Hän muistuttaa, etteivät äkkimuutokset ole Kiinan politiikassa muutenkaan tapana.

Yleinen tulkinta viikon kestäneestä ja lauantaina päättyneestä puoluekokouksesta oli, ettei se tuonut paljonkaan uutta Kiinan linjauksiin, ennemminkin vahvisti Xin tähänkin asti ajamaa politiikkaa.

Siihen kuuluu yhä vain keskitetympi, ideologisoitu valta, Kiinan etuja ajava, kovakin ulkopolitiikka ja vaurautta tasaisemmin jakava talouspolitiikka.

Puoluekokous sementoi Xin valtaa entisestään kirjaamalla puoluekirjaan Xin ideat erityisen tärkeiksi.

Yksi kiinnostavimpia kysymyksiä oli ennalta, alkaako puolue kasvattaa Xille seuraajaa.

Moni Kiinan-politiikan lukija katsoo, että pysyvään komiteaan ei tullut selkeää Xin seuraajaa, koska kaikki ovat jo yli 60-vuotiaita.

Yleensä siihen valitaan vähintään viisi vuotta ennen vallanvaihtoa joku ikään kuin oppipojaksi suurimpaan tehtävää varten. Oppipojan oletetaan olevan selvästi alle 60-vuotias.

Lipiäinen ei lähde vielä veikkaamaan puoleen eikä toiseen, löytyykö pysyvästä komiteasta Xin seuraaja.

Hän muistuttaa, että ikäperinteestä joustettiin myös muissa puolue-elimissä. Puoluekokouksen valitsemaan keskuskomiteaan valittiin aiempaa vanhempia ihmisiä. Eli tulevaisuudessa Kiinassa voisi olla myös uusia iäkkäitä ykkösjohtajia.

Jos pääsihteerille ei ole seuraajakandidaattia – kuten perinteisesti on ollut –, tilanne on myös vaarallinen puolueelle. Jos Xi vaikka yhtäkkiä kuolisi, johtajanvaihdoksesta voisi tulla myrskyisä.

Toisaalta, jos Xi olisi näyttänyt nimeävän seuraajansa, olisi käynnistynyt heti arvuuttelu, jääkö hän vallasta pois viiden vuoden kuluttua. Tarkat silmät olisivat katselleet seuraajan tekemisiä, mikä olisi pois Xin arvovallasta.

Nykyinenkin tilanne toki aiheuttaa valtakamppailua, kun moni yrittää päästä itse tai ajaa suosikkiaan hyviin asemiin. Joskushan se seuraajakin on valittava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat