”Olemme matkalla ilmasto­helvettiin”, YK:n pää­sihteeri julisti Egyptissä

Egyptissä järjestettävä YK:n ilmastokokous kestää kaksi viikkoa ja päättyy sunnuntaina 18. marraskuuta. Varsinaiset neuvottelut käydään kokouksen toisella viikolla.

7.11. 16:05 | Päivitetty 8.11. 18:58

YK:N ilmastokokouksen ohjelma jatkui tänään maailman valtioiden päämiesten kansallisilla lausunnoilla.

Kymmenien puhujien joukossa olivat vuorossa muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen. Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) puhui ilmastokokouksessa maanantai-iltana.

HS näytti ilmastokokouksen ohjelmaa tiistaina suorana lähetyksenä.

EGYPTIN Sharm el-Sheikhissä järjestettävässä YK:n ilmastokokouksessa ei ole säästelty kovia sanoja puhuttaessa maapallon tilanteesta.

Yksi tilaisuuden ensimmäisistä puhujista oli YK:n pääsihteeri António Guterres, joka varoitti yleisöä siitä, miten vakavaksi ilmastokriisi on kehittymässä.

”Kello käy. Taistelemme hengestämme, ja olemme häviämässä taistelun. Kasvihuonekaasupäästöt kasvavat, maailman lämpötila jatkaa nousuaan ja planeettamme lähestyy vauhdilla pistettä, joka tekee ilmastokaaoksesta peruuttamattoman”, Guterres sanoi.

”Olemme matkalla ilmastohelvettiin ja jalkamme on yhä kaasulla.”

Tunnelmat tämänvuotisen ilmastokokouksen alla ovat olleet suurimmaksi osaksi yhtä apeat kuin Guterresin puhe. Maailman maat vaikuttavat luopuneen tavoitteesta rajoittaa lämpötilan nousu 1,5 asteeseen, ja Egyptin kokousta leimaa välikokouksen tunnelma.

Monet tärkeimmistä maailman päättäjistä eivät saavu kokoukseen paikalle. Esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putinia, Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä, Australian pääministeriä Anthony Albanesea ja Intian pääministeriä Narendra Modia ei odoteta ollenkaan paikalle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee kokouksessa perjantaina Yhdysvaltain kongressivaalien jälkeen. Brasilian vastavalittua presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa odotetaan myös paikalle

Euroopan päättäjistä monet ovat sen sijaan joko jo saapuneet tai saapumassa paikalle. Britannian vastavalittu pääministeri Rishi Sunak ilmoitti ensin, ettei saavu paikalle, mutta pyörsi päätöksensä. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin.

Sunnuntaina virallisesti alkaneessa kokouksessa maanantai on ollut ensimmäinen hyvin kiireinen päivä, jonka aikana lukuisien maiden edustajat puhuvat suuren yleisön edessä.

Kokous jatkuu kahden viikon ajan ja päättyy 18. marraskuuta. Varsinaiset neuvottelut käydään kokouksen toisella viikolla.

Tilaisuudessa pidetyissä puheissa toistuvat vakava huoli pahenevasta tilanteesta ja toiveet siitä, että maailman maat tekisivät entistä enemmän ilmastonmuutoksen hallitsemiseksi.

Myös vastuunjako eri maiden välillä on noussut esille. Esimerkiksi Afrikan unionin puheenjohtaja, Senegalin presidentti Macky Sall sanoi puheessaan, että eniten saastuttavien maiden pitäisi myös maksaa siitä eniten, jotta saisimme ”planeettamme pois ilmastokriisin radalta”.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore puolestaan puhui kokoukseen osallistuvien maiden uskottavuuspulasta. Gore sanoi, että maiden johtajat puhuvat asian tärkeydestä ja ovat alkaneet toimia ilmastonmuutoksen estämiseksi mutteivät tee tarpeeksi.

”On yksi vaihtoehto jatkaa tätä tuhoavaa käyttäytymismallia. Mutta meillä on myös muita vaihtoehtoja.”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi omassa puheessaan maanantai-iltana, että Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ei pidä vaikuttaa maiden ilmastotavoitteiden toteutumiseen.

Macron puhui myös vastuunjaosta ja korosti sitä, miten Ranskan kaltaisten rikkaiden valtioiden on pidettävä tiukasti kiinni tavoitteistaan vähentää päästöjään sovitussa aikataulussa.

Samoin Macron peräänkuulutti ”taloudellista solidaarisuutta”. Hän sanoi, että kehittyneiden maiden on pidettävä kiinni yhteensä 100 miljardin dollarin vuotuisesta tuesta alemman tulotason maille auttaakseen niitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Britannian Sunak puolestaan aloitti puheensa muistelemalla syyskuussa kuollutta kuningatar Elisabetia, joka puhui viime vuonna Britanniassa Glasgow’ssa järjestetyssä ilmastokokouksessa. Tuolloin Elisabet sanoi, että ”kun kansakunnat kokoontuvat yhteisen syyn vuoksi, on aina tilaa toivolle”.

Sunak sanoi uskovansa, että Glasgow’ssa löydettiin toivoa luomalla suunnitelma rajoittaa lämpötilan nousu 1,5 asteeseen.

”Nyt kysymys on se, voimmeko koota yhteisen tahdon saavuttaaksemme tavoitteen. Uskon, että voimme”, Sunak sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat