YK:n kidutustutkijoita ei päästetty vankiloihin Australiassa

YK keskeyttää kidutuksen vastaisen operaationsa Australiassa, koska sen tutkijoita ei päästetty vankiloihin. Tutkijat yrittivät selvittää, kohdellaanko vankeja julmasti.

24.10. 7:36

YK keskeyttää kidutuksen vastaisen operaationsa Australiassa, koska tutkijoita ei ole päästetty useisiin vankiloihin ja pidätyskeskuksiin, kertoo Reuters.

Tutkijat olivat selvittämässä, kohdellaanko vankeja julmasti vankiloissa. Tutkijaryhmä ilmoitti operaation keskeyttämisestä maanantaina.

Tutkijat kuvasivat päätöstä raskaaksi.

Johtava tutkija, Malediivien korkeimman oikeuden tuomari Aisha Muhammad totesi Reutersin mukaan, että Australia on ”ilmiselvästi rikkonut” kansainvälisiä vaatimuksia.

”Huolimatta lukuisista yrityksistämme selittää ennaltaehkäisevää toimeksiantoamme sitä ei ymmärretty”, Muhammad totesi Reutersille.

Tarkastukset pohjautuvat kansainväliseen kidutusta ehkäisevään yleissopimukseen, jonka Australia on ratifioinut vuonna 2017. Ennen Australiaa tarkastukset on jouduttu keskeyttämään vain Ruandassa, Azerbaidžanissa ja Ukrainassa.

Vaikka Australia on valtiona ratifioinut yleissopimuksen, sen osavaltiot ovat vastuussa valvonnan järjestämisestä. Maan itäiset osavaltiot Uusi Etelä-Wales ja Queensland ovat todenneet, että ne tarvitsevat lisärahoitusta, jotta yleissopimus saadaan toimimaan.

Molemmissa osavaltioissa tutkijoiden töitä on estetty. Queenslandissa heiltä on evätty pääsy myös psyykkisten hoitolaitosten tiloihin. Tutkijoille ei myöskään ole annettu tarvittavia dokumentteja.

Australian vankiloita, nuorten pidätyskeskuksia ja maahantulijoille perustettuja keskuksia on syytetty ihmisoikeusrikkomuksista. Erityisesti aboriginaaleja on väitetty kohdellun kaltoin.

Canberran yliopiston kriminologian professorin Lorana Bartelsin mukaan asian tarkemmalle selvitykselle on tarvetta.

”Selvästi Australiassa on rangaistuslaitosten johtoon liittyviä epäkohtia”, hän totesi AFP:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat