Britti­konservatiivien johtaja­bingo on viimeinkin ohi, mutta ongelmat eivät

Britannian konservatiivipuolue ei siedä heikkoja johtajia. Nyt on Rishi Sunakin vuoro yrittää pääministerinä. Hänelläkään ei ole valtakirjaa äänestäjiltä, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Britannian pääministerin virka-asunnon ovi Downing Street 10:ssä Lontoossa.

24.10. 17:46

Lontoo

Britannian konservatiivi­puolueessa vedettiin maanantaina todennäköisesti iso kollektiivinen helpotuksen huokaus.

Entinen valtio­varain­ministeri Rishi Sunak saatiin valittua ilman enempiä mutinoita puolueen ja samalla maan johtoon. Valinta ei pitkittynyt enää rivijäsen­äänestykseen. Puolueen uskottavuutta kalvava johtajabingo on ainakin hetkeksi ohi.

Pääministerin vaihtaminen kävi lähes lennosta. Rasitteeksi muodostunut edellinen pääministeri Liz Truss painostettiin eroamaan viime viikon torstaina.

Konservatiiveilla on Britanniassa maine puolueena, joka on armoton heikkoa johtajaansa kohtaan. Truss kesti tehtävässään vain runsaat kuusi viikkoa.

Nyt on Sunakin vuoro pelätä ensisijaisesti omiaan, sen jälkeen markkinoiden tuomiota ja vasta kolmanneksi oppositiota ja äänestäjiä.

Kohta Sunak käy pokkaamassa kuningas Charlesille, jonka myötä hänestä tulee pää­ministeri myös virallisesti. Sitten alkaa arki ja työ.

Konservatiivien parlamenttiryhmän kannalta johtajaongelma on taputeltu. Brittiäänestäjien kannalta tilanne on toinen.

Sunakilla ei ole brittiäänestäjien mandaattia eli valtakirjaa sen enempää kuin hänen edeltäjälläänkään oli. Viimeisin aito vaalivoittaja on Boris Johnson, jonka omat painostivat eroamaan viime heinäkuussa.

Trussin valitsivat tehtäväänsä konservatiivipuolueen 81 326 rivijäsentä. Sunakin valinta juonittiin vain 357 konservatiivikansanedustajan keskuudessa.

Luvut ovat mikroskooppisia, kun ottaa huomioon, että Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti­vaali­rekisterissä oli viime vuonna 46 560 452 äänioikeutettua.

Oppositio tuleekin muistuttamaan Sunakia harva se päivä, että tämän mandaatti on vajavainen.

Työväenpuolue toivoo palaavansa valtaan seuraavissa vaaleissa. Mielipidemittausten mukaan näin on myös käymässä. Ja juuri siksi konservatiiveilla ei ole nyt kiire vaaleihin.

Sunak voi olla kuitenkin labourille kovempi pala kuin Truss oli. Entisenä valtiovarain­ministerinä Sunak on kotonaan talousasioiden parissa.

Uuden pääministerin taloushaasteet ovat kuitenkin niin suuret, että niitä on lähes mahdotonta voittaa.

Tuoreiden arvioiden mukaan Britannian talous saattaa olla jo taantumassa, inflaatio laukkaa taas yli kymmenessä prosentissa ja valtion velkaantumista on hyvin vaikea kääntää laskuun. Kotitalouksia rasittavat energian korkea hinta, korkojen eli lainarahan hinnan nousu ja kallistuva ruoka. Taustalla painavat vielä brexitin ja pandemian perinnöt.

Edeltäjän sotkujakin pitää siivota, kun Trussin hallituksen virhearviot tahrivat Britannian maineen velkamarkkinoilla.

Britannia sai vasta syyskuussa uuden hallituksen, ja tällä viikolla Sunak nimittää jo omansa. Ainakin osa trussilaisista saanee lähteä.

Täyttä verilöylyä tuskin tulee. Yksi Sunakin isoista tehtävistä on luoda yhtenäisyyttä riitaisaan ja hajanaiseen konservatiivi­puolueeseen.

Keskiviikkona Sunakin on määrä kohdata oppositiojohtaja Keir Starmer pääministerin kyselytunnilla. Silloin nähdään, kuka vie ketä ja millä vauhdilla.

Ensi viikon maanantaina suunnitelmissa on ollut julkistaa hallituksen uusi talous­suunnitelma. Sunakin kauden alkua leimaa pitkälti se, millaisen vastaanoton uusi ”minibudjetti” markkinoilla saa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat