Satojatuhansia evakuoidaan hirmu­myrskyn tieltä, rohingya-pakolaisia kehotetaan pysymään sisällä

Rohingyat on sijoitettu Bangladeshin rannikon lähelle saarelle. Merenpinnan ennustetaan nousevan myrskyn takia kolme metriä.

Rohingya-pakolaiset kantoivat neljä vuotta sitten riisisäkkejä ruoanjaosta alueella, johon myrsky on iskemässä tiistaina.

24.10. 12:10

Satojatuhansia ihmisiä evakuoidaan maanantaina lähestyvän hirmumyrskyn tieltä Bangladeshissa.

Evakuointi ei kuitenkaan koske kaikkia vaara-alueella olevia: Myanmarista tulleita 33 000 rohingya-pakolaista kehotetaan pysymään sisällä, kertoo uutistoimisto AFP. Heidät on sijoitettu leireihin Bengalinlahdella olevalle saarelle. Saarta kuvataan alttiiksi myrskyille, ja se on Sitrang-hirmumyrskyn kulkureitillä.

Myrsky liikkuu 88 kilometriä tunnissa, ja sen odotetaan saavuttavan Bangladeshin eteläosan tiistaiaamuna paikallista aikaa.

Myrskyn ennustetaan nostavan meren pintaa kolme metriä. Erityisesti se huolestuttaa viranomaisia, sillä Bangladeshin rannikkoalue on matalaa suistoaluetta. Jos vedenpinta nousee niin paljon, vesi tulvii miljoonien ihmisten koteihin.

Bangladesh aikoo evakuoida ainakin 250 000 ihmistä, jotka viedään alueelle rakennettuihin myrskysuojiin ja kerrostaloihin. Alueen viranomaiset totesivat uutistoimisto AFP:lle, että kylistä ja saarista voidaan joutua evakuoimaan jopa 400 000 ihmistä.

Kymmenettuhannet vapaaehtoiset ovat maanantaina järjestämässä evakuointia.

”Täällä on 703 myrskysuojaa ja korkeita rakennuksia. Suoritamme evakuoinnin tänään”, totesi Patuakhalin alueen hallintojohtaja Kamal Hossain AFP:lle.

Rohingya-pakolaiset ovat Bhasan Char -saarella, johon on rakennettu yli sata suojaa. Saari on aivan Bangladeshin rannikon lähellä. Sen eteläpuolella avautuu koko Intian valtameri.

Saarelle on ennustettu myrskyn tullessa rankkoja sateita ja kovaa tuulta.

Bhasan Charin saarella työskentelevä turvallisuusviranomainen kertoi AFP:lle, että saaren myrskysuojien turvaksi on rakennettu melkein kuuden metrin korkuiset pengerrykset.

”Silti kehotamme ihmisiä pysymään sisällä”, viranomainen totesi.

YK on määritellyt Bangladeshin yhdeksi myrskyaltteimmista maista maailmassa. Kaksi vuotta sitten hirmumyrsky Amphan tappoi yli sata ihmistä Bangladeshissa ja Intiassa ja aiheutti vaikeuksia miljoonille ihmisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat