Šoigu väitti Ukrainan suunnittelevan likaisen pommin käyttöä – yksi sellainen saattoi löytyä puistosta Moskovassa 1995

Venäjän puolustusministeri Šoigu kertoi epäilyistään puhelinkeskusteluissa Britannian, Ranskan ja Turkin puolustusministerien kanssa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ei ainakaan julkisuudessa olleiden tietojen mukaan esittänyt väitteensä tueksi mitään todisteita.

24.10. 13:47

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu väitti sunnuntaina, että Ukraina suunnittelee niin kutsutun likaisen pommin räjäyttämistä Ukrainassa voidakseen syyttää teosta Venäjää. Šoigu kertoi epäilyistään puhelinkeskusteluissa Britannian, Ranskan ja Turkin puolustusministerien kanssa.

Šoigu ei ainakaan julkisuudessa olleiden tietojen mukaan esittänyt väitteensä tueksi mitään todisteita eikä kummempia perusteluitakaan. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun joku väittää vakavissaan valtiollisen tahon valmistelevan radioaktiivisen säteilyn levittämistä likaisella pommilla.

Terroristeja tällaisen pommin valmistelusta on epäilty jo 30 vuoden ajan mutta yhtään likaista pommia ei ole tiettävästi räjäytetty missään ja löydetyksi väitettyjä valmiita pommejakin on korkeintaan kaksi tai kolme.

Likaiseksi pommiksi kutsutaan asetta, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää ympäristöönsä radioaktiivista ainetta. Kauhukuvaksi tällainen pommi nousi 1990-luvun alussa, kun romahtaneen Neuvostoliiton ydinmateriaalien pelättiin joutuvan rikollisiin käsiin.

Tšetšeeniterroristi Šamil Basajev (1965–2006) hyödynsi näitä pelkoja ilmoittamalla ensimmäisen Tšetšenian sodan aikaan, että hänen ryhmänsä on sijoittanut neljä likaista pommia eri puolille Venäjää. Venäläinen televisiokanava NTV uutisoi marraskuun lopussa 1995, että kanavan toimittajat olivat löytäneet Izmailovon puistosta Moskovasta yhden tällaisen pommin. Viranomaistietojen mukaan räjähteeseen oli liitetty radioaktiivista ainetta eli cesium-137-isotooppia.

Tšetšeeniterroristi Šamil Basajev ilmoitti ryhmänsä sijoittaneen neljä likaista pommia eri puolille Venäjää.

NTV on nykyisin Venäjän valtiollisen Gazprom-median omistama ja keskeinen osa valtiollista propagandakoneistoa. Vuonna 1995 kanava harjoitti kuitenkin valtiosta riippumatonta journalismia oligarkki Vladimir Gusinskin omistuksessa.

Venäjän tuolloisessa poliittisessa tilanteessa monellakin taholla oli ilmeistä syytä mustamaalta Basajevia, mutta kyseessä oli joka tapauksessa ensimmäinen ja toistaiseksi myös uskottavin tieto räjähdysvalmiin likaisen pommin löytymisestä.

Tšetšenian turvallisuusviranomaiset kertoivat kolme vuotta myöhemmin löytäneensä toisen Basajevin likaisen pommin Argunin kaupungista Groznyin itäpuolelta. Tšetšenia oli tuolloin edelleen virallisesti osa Venäjää mutta käytännössä itsenäinen ja Basajev oli tasavallan presidentin Aslan Mashadovin poliittinen päävastustaja. Mikään riippumaton taho ei vahvistanut tietoa pommin löytymisestä.

Vuosituhannen vaihduttua likaisen pommin valmistelun pääepäillyksi nousi terroristijärjestö al-Qaida. Yhdysvaltain agentit kiskoivat terroriepäillyistä pommitunnustuksia muun muassa kidutuksella eikä mitään todisteita pommeista löytynyt.

Lähimmäksi pommia Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pääsi tammikuussa 2009, kun se ratsasi valkoista ylivaltaa kannattaneen uusnatsi James G. Cummingsin ökytalon Mainessa. Asunnosta löytyi runsaasti räjähdekemikaaleja, radioaktiivisia aineita ja likaisen pommin valmistusohjeita.

Cummingsin tarkoitus oli tiettävästi räjäyttää pommi presidentti Barack Obaman virkaanastujaisissa mutta Cummingsin vaimo ampui hänet ennen vuodenvaihdetta. FBI ei tapauksesta tiedottanut mutta Wikileaks vuoti tutkimusraportin julkisuuteen nopeasti.

Seuraavana keväänä paljastusvuorossa oli Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU, joka kertoi löytäneensä likaiseen pommin tarkoitettua plutoniumia Ternopilin alueelta Länsi-Ukrainasta. SBU pidätti poliitikon ja kaksi liikemiestä, jotka kauppasivat Venäjältä peräisin olevaa materiaalia terroristeille, kertoi Radio Free Europe.

Tutkimuksissa radioaktiivinen aine paljastui amerikiumiksi, jota käytetään muun muassa palovaroittimissa.

Viime vuosikymmenellä likaisten pommien pääepäillyksi nousi terroristijärjestö Isis. Sen taistelijoiden kerrottiin vieneen kesällä 2014 neljäkymmentä kiloa radioaktiivista uraania Mosulin yliopiston laboratoriosta.

Uraanin sanottiin olleen rikastamatonta eli kuten ydinturvallisuusasiantuntija Olli Heinonen totesi tuolloin uutistoimisto Reutersille: ei tarpeeksi ’hyvää’ edes likaiseen pommiin.

Yleinen arvio likaisista pommeista on, että ne ovat tehokkaita pelotteluun mutta huonoja tappamiseen. Puolustusministeri Šoigun pommipuheiden tarkoitus on täysi arvoitus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat