Länsi­maat tyrmäävät Venäjän väitteet Ukrainan ”likaisesta” pommista

Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltain ulkoministerit vahvistivat yhteisessä julki­lausumassaan pitävänsä valheellisina Venäjän syytöksiä Ukrainan ”likaisesta” pommista. Ukrainan presidentti arveli Venäjän aikovan käyttää radioaktiivista pommia itse.

Venäjä evakuoi sunnuntaina lapsia hallussaan olevasta Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungista. Bussin kylkeen on kirjoitettu ”lapsia”, ja sen oli määrä suunnata Krimin niemimaalle, jonka Venäjä liitti itseensä laittomasti vuonna 2014.

24.10. 16:25

Useat länsimaat syyttivät maanantaina Venäjää yrityksestä käyttää niin kutsuttua ”likaista” eli radioaktiivista säteilyä levittävää pommia tekosyynä hyökkäyksen uuteen laajentamiseen Ukrainassa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu väitti sunnuntaina, että Ukraina suunnittelisi niin kutsutun likaisen pommin räjäyttämistä Ukrainassa, jotta se voisi syyttää teosta Venäjää. Šoigu kertoi epäilyistään puhelimitse Britannian, Ranskan ja Turkin puolustus­ministereille.

Samaan aikaan Venäjä on evakuoinut ukrainalaissiviilejä Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungista, jota se pitää hallussaan. Ukrainan joukot ovat viime aikoina onnistuneet etenemään Hersonin alueella.

Lue lisää: Šoigu väitti Ukrainan suunnittelevan likaisen pommin käyttöä – yksi sellainen saattoi löytyä puistosta Moskovasta 1995

Yhteisessä lausunnossaan Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltain ulkoministerit kertoivat tyrmänneensä Venäjän väitteet ja vahvistivat tukevansa edelleen Ukrainaa.

”Maamme tekivät selväksi sen, että me kaikki torjumme Venäjän näkyvästi valheelliset syytökset siitä, että Ukraina valmistelisi likaista pommia omalla alueellaan”, maat sanoivat julkilausumassaan.

”Maailma tulee näkemään kaikkien yritysten läpi, joilla pyritään käyttämään tätä väitettä [likaisesta pommista] tekosyynä hyökkäyksen laajentamiselle [Ukrainassa].”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan, että Venäjän syytökset radioaktiivista ainetta levittävästä pommista olivat merkki siitä, että Venäjä suunnittelisi itse kyseistä iskua voidakseen syyttää siitä Ukrainaa.

”Jos Venäjä soittaa ja väittää, että Ukraina valmistelee jotakin, tarkoittaa se yhtä asiaa: Venäjä on jo valmistellut tämän kaiken”, Zelenskyi sanoi.

”Joten kun Venäjän puolustusministeri järjestää puhelinkierroksen ja soittelee ulkoministereille tarinoiden niin kutsutusta ”likaisesta” ydinpommista, niin kaikki ymmärtävät kaiken hyvin.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat