Arkeologit löysivät Vasa-laivan sisaraluksen, video näyttää poikkeuksellisen hylyn

Löydetty hylky on saman laivanrakentajan rakentama ja vuotta myöhemmin vesille laskema Äpplet-niminen alus.

24.10. 17:12 | Päivitetty 26.10. 18:52

Ruotsissa meriarkeologit vahvistivat maanantaina löytäneensä Vasa-laivan sisaraluksen hylyn Tukholman läänissä Vaxholmissa sijaitsevasta salmesta.

Suuri sota-aluksen hylky löydettiin merenpohjasta jo viime vuoden lopulla, ja sen huomattiin pian olevan hyvin samankaltainen kuin merenpohjasta nostettu Vasa-laiva, joka upposi Tukholman edustalla vuonna 1628.

Keväällä hylky tutkittiin perusteellisemmin. Tutkimuksissa paljastui laivateknisiä yksityiskohtia, joita oli aiemmin nähty vain Vasassa. Laivassa puutavarana käytetyn tammen todettiin esimerkiksi kaadetuksi samassa paikassa, jossa Vasan puutavara oli kaadettu muutamaa vuotta aiemmin.

Tarkemmat tutkimukset vahvistivat, että löydetty hylky on saman laivanrakentajan rakentama ja vuotta myöhemmin vesille laskema Äpplet-niminen alus.

”Mittaukset, rakennetiedot, puunäytteet ja arkistomateriaali viittaavat kaikki samaan suuntaan, olemme löytäneet Vasan sisaraluksen”, hylkyä tutkinut meriarkeologi Patrik Höglund kertoi.

Meriarkeologien mukaan löytö on merkittävä ruotsalaisen laivanrakennuksen kehityksen tutkimukselle.

”Tämä auttaa meitä ymmärtämään, miten suuret sota-alukset kehittyivät epävakaasta Vasasta merikelpoisiksi laivoiksi, jotka pystyivät hallitsemaan Itämerta”, Höglund jatkoi.

Sukeltaja tutki Äpplet-aluksen hylkyä. Pysäytyskuva videolta.

Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf teki vuonna 1625 sopimuksen kahden suuren sota-aluksen, Vasan ja Äppletin, rakentamisesta. Äpplet valmistui alle vuosi Vasan uppoamisen jälkeen.

Aluksesta tehtiin Vasaa leveämpi, mutta parannuksista huolimatta siitäkään ei tullut menestyksekästä sota-alusta. Äpplet oli kuitenkin osa armadaa, joka purjehti Saksaa vastaan, kun Ruotsi liittyi 30-vuotiseen sotaan vuonna 1630.

Äpplet oli käytössä joulukuuhun 1658 asti, jolloin se upotettiin tarkoituksella Vaxholmissa. Aluksen kylkien kerrotaan osittain romahtaneen merenpohjaan, mutta muuten sen runko on säilynyt verrattain hyvin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat