Xi Jinpingin ylistys nousi uusiin sfääreihin – Hänellä on nyt uusi, palvova titteli ”Uuden matkan johtaja”

Kiinan kaikki merkittävät mediat julkaisivat tiistaina pitkän, ylhäisyyksiin ylistävän artikkelin Xistä.

Kansan päivälehti ja lukuisat muut kiinalaiset lehdet julkaisivat Xitä ylistävän artikkelin tiistaina verkkosivuillaan ja jakoivat sen seuratuilla sosiaalisen median tileillään.

25.10. 15:36

Peking

Uuden matkan johtaja. Se oli uusi hellittelevä titteli Kiinan johtajalle Xi Jinpingille. Lukuisat suuret ja merkittävät kiinalaiset lehdet julkaisivat verkkosivuillaan tiistaina Kiinan aikaa loppuiltapäivästä saman artikkelin, jossa titteliä käytettiin.

Se julkaistiin tunteja aiemmin myös englanninkielisessä China Dailyssä, mutta englanninkielisessä versiossa titteliä ei käytetty.

Viime viikolla pidetyn Kiinan kommunistisen puoluekokouksen aikana tarkkailijat seurasivat, tulisiko Xille uusi titteli osoittamaan tämän suuruutta. Xi on Kiinan vahvin johtaja sitten Mao Zedongin.

Uuden matkan johtaja ei luultavasti ole jatkuvaan käyttöön jäävä nimen etuliite, ehkä ennemminkin silloin tällöin toistuva lempinimi.

Valtavan pitkässä artikkelissa ylistetään alusta loppuun Xitä: Hän pitää ihmisiin yhteyttä, on taistellut kansansa köyhyyttä vastaan, pannut korruption kuriin, pitää puolueen puhtaana, parantaa ympäristönsuojelua, evakuoi ulkomailla pulaan joutuneita kiinalaisia ja niin edelleen.

Alaotsikon alla ”Kova mies, hellä sydän” kerrotaan, kuinka Xi muun muassa ”valvoi läpi yön vahtiessaan evakuointeja”, kun Kiinan merenrannan maakunnissa oli taifuuneja. Xi oli aikanaan noiden maakuntien johtotehtävissä.

”Ihmiset ihannoivat Xi Jinpingin kestävyyttä, rohkeutta ja sinnikkyyttä. Vaikeuksien edessä hän ei koskaan peräydy, eikä koskaan anna periksi tavoitteidensa edessä. Hänen kanssaan työtä tehneet uskovat hänen olevan sisältä vahva.”, teksti ylistää.

Ja vielä: ”Xi johtaa Kiinaa ainutlaatuisen modernisaation tiellä, joka asiantuntijoiden mukaan luo ihmiskunnan sivilisaatiolle uuden mallin.”

Artikkelissa oli 16 842 sanaa ja Xin nimi mainitaan siinä 193 kertaa.

Englanninkielinen versio ei ole yhtä ylistävä, ja siitä on jätetty pois muun muassa seuraavat luonnehdinnat: ”Xi nauttii erittäin suurta kansan suosiota” ja ”Xi omistautuu harvinaislaatuisen energisesti raskaaseen työtaakkaansa”.

Näin laaja ja palvova artikkeli ykkösjohtajasta on Kiinassakin melkoinen tapaus.

Xin asema oli jo erittäin vahva ennen viikonloppuna päättynyttä puoluekokousta, mutta siinä se vahveni entisestään.

Hänet valittiin uudelle kaudelle Kiinaa yksinvaltaisesti johtavan kommunistisen puolueen johtoon, pääsihteeriksi. Perinne Kiinassa on ollut, että kaksi kautta ja kymmenen vuotta riittää. Xille alkava kausi on jo kolmas.

Puolueen ydinporukkaan valittiin vain Xille läheisiä ja uskollisia miehiä.

Tästä seitsemän hengen porukasta siivottiin pois henkilöt, joiden on katsottu olevan toista kuppikuntaa kuin Xi.

Näin vaikka tiistaina julkaistussa artikkelissa väitetään, että ”Xi on avoin erilaisille mielipiteille ja jopa arvostelulle”.

Yleensä ydinjohdossa on ollut toisiaan tasapainottavia voimia, myös vahvan Maon aikana.

Laajemmastakin puolueen johdosta tuli hyvin Xi-mielinen.

Puolueen henkilövalinnat päätetään käytännössä pienessä piirissä ennen kokouksia, joten voi sanoa, että Xi valitsi mieleisensä porukan.

Kiinalaisesta eliittipolitiikasta paljon kirjoittanut tutkija Victor Shih arvioi maanantaina Kiinan kirjeenvaihtajien yhdistyksen järjestämällä etäluennolla, että Xi haluaa varmistaa päätöstensä menevän heti läpi, olivatpa päätökset miten radikaaleja tahansa.

Shih arveli Xin valmistautuvan mahdollisiin isoihin kriiseihin kuten talouskriisiin tai sotaan. Kiinan tapauksessa sota tuo kaikkien mieleen jonkinlaisen kriisin liittyen Taiwaniin, jonka Kiina haluaisi jossain vaiheessa liittää itseensä.

”Päätös sodasta olisi todella iso, enkä sano, että Xi tekisi sellaista, mutta nyt hän voi tehdä päätöksen ilman sisäistä vastarintaa”, Shih sanoi.

Hän kuitenkin korosti, että Taiwaniin liittyvä sotilaallinen kriisi olisi Kiinalle taloudellinen katastrofi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat