USA varoittaa Kiinan ja Venäjän kyber­uhkista ja väkivallan uhasta äänestys­paikoilla

Äänestäjiä on kuvattu ja kuulusteltu äänestyspaikoilla.

Äänestyskoppeja Orange Countyn piirikunnassa Floridassa maanantaina ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä.

25.10. 18:12

Presidentti Joe Bidenin turvallisuusviranomaisilla on tietoa yrityksistä vaikuttaa marraskuun välivaaleihin Yhdysvalloissa. Hallinto aikoo julkaista tällä viikolla varoituksia vaalihäirinnästä, kertoo verkkolehti Politico lähteisiinsä nojaten.

Osa uhkakuvista liittyy Venäjän ja Kiinan kybervaikuttamiseen, mutta muutkin toimijat pyrkivät hyökkäämään vaaliviranomaisia ja äänestäjiä vastaan. Turvallisuusviranomaiset varautuvat väkivaltaan äänestyspaikoilla.

Yhdysvaltain kongressivaalit järjestetään tiistaina marraskuun kahdeksantena päivänä.

Maanantaina myös Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoi vaaleja koskevista uhkakuvistaan.

Liittovaltion poliisin FBI:n johtajan Christopher Wrayn mukaan uhka ei rajoitu vaaleihin.

”Pahantahtoiset ulkomaiset vaikutusyritykset – tulivat ne sitten Kiinan tai Venäjän tai jonkin muun valtion hallitukselta –  eivät ole ongelma vain vaalien aikaan. Se on ongelma 365 päivänä vuodessa”, Wray sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Liittovaltion viranomaiset ovat kuulleet paikallistasolta raportteja vaalivirkailijoiden ja äänestäjien kokemasta painostuksesta.

Ne perustuvat pitkälti väitteisiin siitä, että vuoden 2020 presidentinvaalit olisi ’varastettu’.” Biden voitti vaaleissa istuvan presidentin Donald Trumpin, joka on väittänyt virheellisesti, että hän olisi ollut vaalien oikea voittaja.

Ennakkoäänestys on useissa osavaltioissa jo alkanut. Arizonan osavaltiossa kerrottiin tapauksesta, jossa aseistautuneet ja naamioituneet ihmiset olivat perjantaina seuranneet ja kuvanneet äänestäjiä.

”Kuulemme nyt raportteja ihmisistä äänestyskoppien ympärillä, jotkut jopa taisteluasuissa, jotka kuulustelevat äänestäjiä”, sanoi Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston terrorisminvastaisen työn entinen päällikkö John Cohen.

”Onko poliisi valmistautunut tähän? Sen pitää olla. Ilmiötä ajaa virheellinen narratiivi siitä, että vuoden 2020 presidentinvaalit ’varastettiin’.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat