Länsirannalla vuoden verisin päivä – Israel iski uutta Leijonan­luola-ryhmittymää vastaan

Kuluva vuosi on ollut väkivaltaisin Israelissa ja Länsirannalla sitten vuoden 2015. Israelin turvallisuusjoukot surmasivat kuusi ihmistä, joista kolme oli militanttiryhmien jäseniä ja kaksi sivullisia.

Väkijoukko kantoi Israelin iskussa kuolleiden palestiinalaistaistelijoiden ruumiita Nablusissa tiistaina.

25.10. 22:03

Tiistai oli Israelin miehittämällä Länsirannalla verisin päivä tänä vuonna. Israelin turvallisuusjoukot surmasivat kuusi ihmistä, joista kolme oli militanttiryhmien jäseniä ja kaksi sivullisia.

Nablusissa viisi palestiinalaista kuoli ja noin 20 loukkaantui aamuyöllä, kun Israel iski Nablusin vanhassakaupungissa. Israelin puolustusvoimien tiedotteen mukaan iskun kohteena oli uuden nablusilaisen taistelijaryhmän Leijonanluolan räjähdetehdas. Israelin mukaan surmatut ryhmän jäsenet olivat muun muassa suunnitelleet terrori-iskua Tel Aviviin.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan kolme surmatuista kuului Leijonanluolaan. Kaksi uhreista oli aseettomia sivullisia, jotka olivat matkalla kotiinsa.

Kuudes uhri oli 19-vuotias mies, joka kuoli Israelin joukkojen ampumana lähellä Ramallahia levottomuuksissa, jotka alkoivat viiden nablusilaisen surmia vastustaneesta mielenosoituksesta.

Keskiluokkaisesta Nablusista on tullut tänä vuonna Jeninin ohella väkivaltaisuuksien keskus Länsirannalla. Väkivalta alkoi kiihtyä keväällä, jolloin palestiinalaistaistelijat surmasivat 19 israelilaista.

Kuluva vuosi on ollut väkivaltaisin Israelissa ja Länsirannalla sitten vuoden 2015.

Syksyn mittaan Nablusin kaupungissa perustettu Arin al-Asad eli Leijonanluola on saanut paljon huomiota.

Ensimmäiset maininnat ryhmästä ovat vasta elokuulta, joten tiedot siitä ovat hataria. Taistelijoita on muutamia kymmeniä tai ehkä sata.

Ryhmä perustettiin nablusilaisen Ibrahim al-Nabulsin muistoksi, jonka lempinimi oli Nablusin leijona. Tiktokiin ahkerasti videoita kuvannut 18-vuotias oli ampunut israelilaisia sotilaita ja siirtokuntalaisia kohti, mutta Le Monden mukaan ei ollut surmannut ketään.

Kun Israel ampui al-Nabulsin elokuussa, hänen hautajaisiinsa saapui tuhansia vieraita.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan al-Nabulsi oli al-Aqsan marttyyrien prikaatin jäsen, vaikka hän itse kiistikin kuuluvansa vain yhteen ryhmään.

Leijonanluolalla ei ilmeisesti ole virallisia käskysuhteita perinteisiin militanttiryhmiin, kirjoittaa ajatuspaja European Council on Foreign Relations (ECFR). Ryhmän uskotaan syntyneen Nablusin pataljoona -nimisen ryhmittymän ympärille.

Se taas on paikallinen katto-organisaatio, joka kokoaa paikallisia Fatahin, Hamasin ja Islamilaisen jihadin ryhmittymiä. Useilla Leijonanluolan jäsenillä on ECFR:n mukaan sukulaissuhteita maltillisempana pidettyyn Fatah-järjestöön.

Israel on ryhtynyt vastaiskuun ja surmannut syksyn aikana Leijonanluolan jäseniä ja tuhonnut sen pommitehtaita.

Israelissa on puhuttu täysimittaisesta hyökkäyksestä Nablusiin. Toistaiseksi se on tehnyt pienemmän mittakaavan iskuja, kuten tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat