Pääministeri Rishi Sunak ei kompuroinut ensimmäisellä kysely­tunnillaan ala­huoneessa

Britannian hallituksen odotetut linjaukset veroista ja julkisista menoista lykättiin marraskuulle.

Britannian tuore pääministeri Rishi Sunak piti puheen tiistaina Downing Street 10:n edessä.

26.10. 7:58 | Päivitetty 26.10. 18:47

Britanniassa oppositio ei onnistunut kampittamaan Rishi Sunakia tämän vastatessa keskiviikkona ensimmäistä kertaa pääministerinä kysymyksiin alahuoneessa. Peribrittiläiseen tyyliin kyselytunti oli sekoitus kohteliaisuuksia ja kilpahuutoa.

Eniten Sunak joutui selittelemään päätöstään nimittää vajaa viikko sitten eronnut sisäministeri Suella Braverman uudelleen tehtäväänsä. Sunakin mukaan Braverman oli tehnyt virheen ja myöntänyt sen.

”Siksi minulla oli ilo toivottaa hänet takaisin yhtenäiseen hallitukseen, joka tuo hallinnon ytimeen kokemusta ja vakautta”, Sunak sanoi.

Opposition työväenpuolueen Keir Starmer arvosteli päätöstä nimittää Braverman, joka oli rikkonut tietoturvasääntöjä lähettämällä luottamuksellisia hallituksen tietoja yksityiseltä sähköpostitililtään. Starmer tivasi uudelta pääministeriltä, oliko tätä varoitettu Bravermanin valitsemisesta.

Sunak väisti kysymyksen, mikä oppositiojohtajan mukaan osoitti, että pääministerin prioriteettijärjestys on ”puolue ensin, maa sen jälkeen”.

Kyselytunti alahuoneessa alkoi kuitenkin sopuisasti, kun Starmer totesi olevansa ylpeä siitä, että Britannia on saanut ensimmäisen brittiläisaasialaisen taustan omaavan pääministerin. Asian merkitystä korostivat myös muut puhujat niin oppositiosta kuin hallituspuolue konservatiivien riveistä.

Ennen kyselytunnin alkamista valtiovarainministeri Jeremy Hunt ilmoitti, ettei hallituksen odotettua budjettisuunnitelmaa julkistetakaan ensi viikolla vaan vasta 17. marraskuuta. Suunnitelman on määrä sisältää uuden hallituksen suunnitelmat verotuksen ja julkisten menojen suhteen.

Etukäteen vuotaneiden tietojen mukaan luvassa on pitkä lista leikkauksia julkisiin menoihin, jotta talouden alijäämä saataisiin supistumaan. Esimerkiksi aiempi tavoite puolustusmenojen nostamiseksi kolmen prosentin tasolle bruttokansantuotteesta ei hallituslähteiden mukaan ole sitova lupaus.

Sunakia muistutettiin alahuoneessa myös hänen omasta varallisuudestaan. Työväenpuolueen Richard Burgonin mukaan pääministeri tietää henkilökohtaisesti, että superrikkailla olisi varaa maksaa enemmän veroja.

Burgon muistutti, että tavallisen sairaanhoitajan pitäisi työskennellä 20 000 vuotta saadakseen kokoon saman varallisuuden kuin Sunakilla.

”Eikö olisi oikeudenmukaisempaa, että pääministeri ilmoittaisi uusien leikkausten ja niukkuuden sijaan varallisuusverosta yhteiskuntamme rikkaimmille”, Burgon kyseli.

Vihreiden kansanedustajalle Caroline Lucasille pääministeri lupasi hallituksen jatkavan fossiilisten energialähteiden hyödyntämisessä käytetyn niin kutsutun vesisärötyksen kieltoa, joka kumottiin Liz Trussin hallituksen aloitteesta viime viikolla.

Sunak nimitti heti ensimmäisenä työpäivänään tärkeimmät ministerinsä.

Avainasemassa olevien tehtävien ministerivalinnoissa korostuivat uuden pääministerin mukaan ”yhtenäisyys, kokemus ja jatkuvuus”, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. Monet ministerisalkut ovatkin säilymässä ennallaan.

Valtiovarainministerin tehtävässä jatkaa syyskuussa alun perin Trussin hallitukseen nimitetty Jeremy Hunt, ulkoministerinä James Cleverly, joka oli vielä viime viikolla kannattanut Boris Johnsonin uudelleenvalintaa, ja puolustusministerinä jo vuonna 2019 virkaan nimitetty Ben Wallace. Nämä valinnat ovat paitsi Sunakin viesti jatkuvuudesta, myös kädenojennus niille kansanedustajille, jotka eivät tukeneet Sunakia, BBC kertoo.

Dominic Raab puolestaan palaa oikeusministerin ja varapääministerin paikalle, jossa hän palveli Johnsonin hallituksen aikana.

Pääministerikilvasta loppumetreillä pois jättäytynyt Penny Mordaunt nimitettiin uudelleen parlamentin alahuoneen johtajaksi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat