Puola haluaa rakentaa aidan Kaliningradin rajalle

Ukrainan sodan aiheuttamien jännitteiden vuoksi Puola pelkää vuoden 2021 kriisin toistuvan, jolloin tuhannet siirtolaiset yrittivät ylittää Valko-Venäjän ja Puolan rajan.

Ajoneuvo raja-aidan vieressä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla lähellä Nomikin kylää Puolassa 26. elokuuta 2021.

26.10. 9:10

Puola haluaa Kaliningradin rajalle aidan, sillä se epäilee Venäjän auttavan tulevina viikkoina afrikkalaisia ja aasialaisia siirtolaisia ylittämään rajan Puolaan, kertovat puolalaiset viranomaislähteet uutistoimisto Reutersille.

Puola syyttää Venäjää ja sen liittolaista Valko-Venäjää siirtolaisten käyttämisestä osana hybridisodankäyntiä, jonka tarkoituksena on horjuttaa Eurooppaa.

Puolan valtapuolueen Laki ja oikeus -puolueen pääsihteeri Krzysztof Sobolewski kertoi Puolan yleisradioyhtiön haastattelussa, että maa harkitsee rakentavansa Kaliningradin vastaiselle rajalle esteen.

Puola on aiemmin kertonut, että sen rajavartiolaitos on saanut varoja liiketunnistimia ja kameroita sisältävän "sähköisen esteen" rakentamiseksi Kaliningradin rajalle.

"Meidän on vahvistettava joukkojamme tällä rajaosuudella ja harkittava myös samanlaisten rajalinnoitusten rakentamista kuin mitä meillä on nyt Puolan ja Valko-Venäjän välisellä osuudella", Sobolewski sanoi.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on noin 187 kilometrin pituinen, 5,5 metriä korkea, liiketunnistimilla ja kameroilla varustettu teräsaita.

Sobolewski sanoi myös, että Valko-Venäjän rajalla on merkkejä suuremmista siirtolaisryhmistä.

Ukrainan sodan aiheuttamien jännitteiden vuoksi Puola pelkää vuoden 2021 kriisin toistuvan. Silloin tuhannet siirtolaiset yrittivät ylittää Valko-Venäjän ja Puolan rajan.

Tuolloin Valko-Venäjä kielsi epäilyt siitä, että se lennättäisi Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä Afrikasta ja Lähi-Idästä. Sen sijaan se syytti Puolaa ja ”Brysseliä” humanitaarisesta kriisistä, joka johti useiden ihmisten kuolemaan rajan varrella olevissa metsissä.

Reutersin mukaan venäläiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Kaliningradin ilmatila on avattu Lähi-idän ja Aasian lennoille. Tarkoituksena on houkutella alueelle lisää lentoyhtiöitä ja turisteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat