Sotaa vastustava venäläis­ryhmä iskee rautateihin ympäri Venäjää

Ostanovi vagony -ryhmä on suistanut junia raiteilta pohjoiselta Vologdan alueelta Kiinan rajalle.

Sabotaasiryhmä teki iskun viimeksi maanantai-iltana Novozybkovin aseman länsipuolelle lähelle Valko-Venäjän rajaa. Kuva ryhmän Telegram-kanavalta.

27.10. 15:04 | Päivitetty 27.10. 21:15

Britannian sotilastiedustelu kertoi keskiviikkoaamuna Twitter-tilillään, että maanantainen pommi-isku Venäjän rautateille Novozybkovin pikkukaupungin länsipuolella lähellä Valko-Venäjän rajaa oli venäläisen sabotaasiryhmä Ostanovi vagonyn (suom. Pysäyttäkää vaunut) käsialaa.

Brjanskin alueen kuvernööri Aleksandr Bogomaz kertoi räjähdyksestä Twitter-tilillään tuoreeltaan ja ilmoitti rikostutkijoiden olevan paikalla. Ukrainan uutistoimiston Unianin mukaan rajaseudun asukkaat Valko-Venäjän puolella kuulivat myöhään maanantai-iltana Venäjän puolelta kaksi voimakasta räjähdystä.

Kuvien perusteella rautatiekiskot ovat poikki.

Moskovasta Homeliin eteläiselle Valko-Venäjälle johtava rautatie kulkee Novozybkovin kautta. Jos Venäjä aikoo huoltaa joukkojaan Ukrainan pohjoisrajan takana rautateitse, on junien kierrettävä pohjoisesta Smolenskin ja Minskin kautta.

Brittitiedustelu huomautti twiitissään, että Venäjän asevoimat on erittäin riippuvainen rautateitse tapahtuvista kuljetuksista. Tiedustelun mukaan kyseessä oli jo kuudes isku Venäjän rautateille sitten kesäkuun, jossa asialla on Ostanovi vagony ryhmä.

Iskuja Venäjän rautateille on tehty meneillään olevan hyökkäyssodan aikana huomattavasti enemmän kuin mainitut kuusi kappaletta. Eniten kiskoja on turmeltu Ukrainan rajan tuntumassa Belgorodin, Kurskin ja Brjanskin alueilla.

Joskus kiskoja on tulitettu kranaatein tai ohjuksin Ukrainan puolelta ainakin, jos Venäjän alueviranomaisia on uskominen. Näin kävi viimeksi toissa perjantaina Novoi Oskolissa Belgotodin alueella, 45 kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Alueen kuvernöörin Vjatšeslav Gladkovin mukaan radan voimalinjat tuhoutuivat ohjusiskussa.

Joskus rajaseudun rautatieiskujen takana taas ovat sabotaasiryhmät. Tunnetuimpiin kuuluu huhtikuinen, tuhoisa isku radalle Šebekinon asemakylän lähellä Ukrainan Harkovan ja Venäjän Belgorodin puolivälissä. Suurimassa osassa rajaseudun iskuista tekijä on jäänyt tuntemattomaksi.

Ostanovi vagony -ryhmä on venäläisten tiedotusvälineiden mukaan ilmoittautunut tekijäksi ainakin seitsemässä räjähdyksessä tai muussa junan suistamisessa kiskoilta eri puolilla Venäjää.

Tiettävästi ensimmäinen isku tehtiin kesäkuun 29. päivänä Skibojevon asemakylässä Amurin alueella, 70 kilometrin päässä Kiinan rajasta. Isku katkaisi liikenteen vilkkaasti liikennöidyllä Siperian radalla.

Skibojevon isku oli itäisin, jonka sabotaasiryhmä on kertonut tekemäkseen. Eteläisin isku oli vuorossa heinäkuun 23. ja 24. päivän välisenä yönä Mahatškalassa Dagestanissa. Pohjoisin isku tehtiin elokuussa Babajevossa, joka sijaitsee Vologdan alueella, linnuntietä runsaat 300 kilometriä Pietarista itään.

Iskut eivät ole välttämättä kohdistuneet asevoimien kuljetuksiin, vaan tarkoituksena on ollut katkaista sotajoukon huollon ja täydentämisen kannalta tärkeitä ratayhteyksiä. Esimerkiksi heinäkuun 19. päivän iltana Krasnojarskin alueen Lesosibirskissä tehdyssä iskussa raiteilta suistui NGS24-uutissivuston mukaan sementtilastissa ollut juna.

Sabotaasiryhmällä on oma internetsivu ja Telegram-kanava, jolle pääsyn Venäjältä viranomaiset tosin estivät jo kesällä. Verkkosivullaan ryhmä pyrkii joukkoistamaan rautatiekuljetusten häirintää neuvomalla seuraajiaan yhdistämään tärkeiksi katsotuilla rataosuuksilla kiskoja toisiinsa paksun kaapelin avulla.

Temppu sulkee tasoristeykset ja pysäyttää muiden junien kulun perinteisen varojärjestelmän luullessa junan lähestyvän. Mikä tahansa rautaputki ajaa periaatteessa saman asian kuin kaapeli mutta sellainen on helpompi havaita.

Ryhmän kokoa ei tiedetä, mutta tarkkailijoiden arvion mukaan se voi olla melko pienikin.

Tihutöihin on ilmeisesti myös ryhdytty eikä ainoastaan Venäjällä. Valko-Venäjän rautatieviranomaiset raportoivat yli 80:stä ”terrori- ja sabotaasiteosta” jo huhtikuun alussa, kun hyökkäyssotaa oli käyty runsas kuukausi.

Tällaista määrää pommi-iskuja Valko-Venäjällä tuskin on tehty.

Oikaisu 27.10 kello 21.14: Jutussa väitettiin ensin virheellisesti, että Ostanovi vagony -ryhmä olisi tehnyt ensimmäisen iskun maaliskuussa Murmanskin eteläpuolella. Todellisuudessa Murmanskin junaturma tapahtui jo keväällä 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat