Näin Saksa etenee kannabiksen laillistamisessa: ”Tämä voisi olla malli koko Euroopalle”

Saksan terveysministerin mukaan syy kannabiksen laillistamiseen on halu tehostaa kannabista käyttävän nuorison suojelua ja suitsia huumerikollisuutta. Huumeturismiin Saksa ei kuitenkaan valmistaudu.

Saksan terveysministeri Karl Lauterbach esitteli keskiviikkona hallituksen suunnitelmia kannabiksen laillistamisesta.

26.10. 14:41

Berliini

”Tämä voisi olla malli koko Euroopalle”, Saksan terveysministeri Karl Lauterbach sanoi keskiviikkona esitellessään Saksan hallituksen suunnitelmia kannabiksen laillistamiseksi.

Saksa haluaa tuoda kannabiksen lailliseen myyntiin yli 18-vuotiaille. Myynti ja kannabiksen tuotanto tapahtuisivat valtion lisenssin turvin. Kannabista ja sen vaikuttavaa ainetta THC:ta ei enää luokiteltaisi huumausaineeksi.

Aikomus kannabiksen laillistamisesta sisältyi viime vuonna laadittuun Saksan hallitusohjelmaan, ja nyt asiassa aiotaan edetä.

Lauterbach esitteli keskiviikkona Saksan aikeita ja kertoi, että niistä ryhdytään nyt keskustelemaan EU:n komission kanssa. Lauterbachin mukaan Saksa on valmis muokkaamaan suunnitelmiaan komission toiveiden pohjalta.

Nyt on tarkoitus tutkia, sallivatko kansainvälisen ja Eurooppa-oikeuden periaatteet laillistamisen.

Lauterbach ei osannut ennakoida, millä aikataululla EU:n komissio ehtii ottaa kantaa Saksan suunnitelmiin. Hän ei usko, että laillinen käyttö olisi jo esimerkiksi ensi kesänä Saksassa mahdollista.

”Jos kaikki menee hyvin, voisin kuvitella, että laillisuus toteutuu vuonna 2024”, hän sanoi.

Lauterbachin mukaan syy kannabiksen laillistamiseen on halu tehostaa kannabista käyttävän nuorison suojelua ja suitsia huumerikollisuutta.

Kannabiksen käyttö lisääntyy joka tapauksessa, ja rikollisten hallitsemaan liiketoimintaan liittyy paljon ongelmia.

Lue lisää: Työssäkäyvä äiti Lisa, 36, on sytyttänyt kannabissätkän joka ilta teini-iästä lähtien

Lauterbachin mukaan ongelmia aiheuttavat THC-pitoisuuden nousu ja epäpuhtaudet markkinoilla olevissa kannabistuotteissa. Sääntelyn avulla näistä ongelmista olisi tarkoitus päästä eroon.

18–21-vuotiaille Saksa haluaisi säätää ylärajan kannabistuotteiden THC-pitoisuudelle. Sitä vanhemmille rajaa ei kuitenkaan tulisi, koska se voisi Lauterbachin mukaan johtaa kovempien pitoisuuksien pimeiden markkinoiden syntyyn.

”Pimeät markkinat on tarkoitus poistaa”, hän sanoi.

Monia yksityiskohtia myyntiin ja sallittaviin tuotteisiin liittyen on vielä avoinna.

Suunnitelman mukaan täysi-ikäiset voisivat kasvattaa kolme kannabiskasvia omaan käyttöön tai ostaa 30 grammaa kannabista kerrallaan.

Tällä hetkellä tutkitaan, miten valtion säätelemä kannabistuotanto voitaisiin saada käyntiin niinkin nopeasti, että kysyntään voitaisiin vastata jo kahden vuoden päästä, Lauterbach sanoi. Kannabiksen tuottamisesta voisi hänen mukaansa tulla merkittävä ala Saksassa.

Huumeturismiin Saksa ei Lauterbachin mukaan valmistaudu. Hän ei usko, että Saksan kannabistuotteet olisivat erityisen houkuttelevia verrattuna siihen, mitä muissa maissa on tarjolla pimeillä markkinoilla.

”Jos asiassa tulisi ongelmia, voisimme vaatia oston edellytyksenä asuinpaikkaa Saksassa”, hän sanoi.

Lauterbachin mukaan esimerkiksi Hollannin mallia Saksa ei ole toistamassa. Hollannissa kannabiksen käyttö on ollut vapaampaa jo vuosikymmeniä, mutta tilanteeseen liittyy paljon ongelmia.

Lauterbachin mukaan Hollannissa laillistamisen ohella on jätetty hoitamatta riittävä kontrolli ja valvonta.

Kannabiksen laillistamisaikeet ovat saaneet arvostelua Saksassa opposition konservatiivipoliitikoilta, lääkäreiltä ja poliiseilta. Lauterbachin mukaan lainsäädäntöä valmistellaan kuitenkin tiiviissä yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat