Mahsa Aminin suruaika päättyi – turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon muistojuhlassa

Siveyspoliisin käsissä kuolleen Mahsa Aminin kotikaupunkiin Saqqeziin kerääntyi tuhansia surijoita. Myös muissa kaupungeissa osoitettiin mieltä.

26.10. 17:12 | Päivitetty 26.10. 20:00

Iranissa turvallisuusjoukot ovat ottaneet yhteen mielenosoittajien kanssa syyskuussa kuolleen Mahsa Aminin muistojuhlassa.

Norjassa toimivan ihmisoikeusjärjestö Hengawin mukaan turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon kyynelkaasulla ja luodeilla. Tietoa loukkaantuneista tai kuolleista ei toistaiseksi ole.

Muistojuhla järjestettiin Aminin synnyinkaupungin Saqqezin hautausmaalla Pohjois-Iranissa keskiviikkona. Iltapäivällä viranomaiset sulkivat Saqqezissa internetin ”turvallisuussyistä”, uutistoimistot kertoivat.

Tänään keskiviikkona on kulunut 40 vuorokautta Mahsa Aminin kuolemasta, jolloin suruajan päättymisen kunniaksi järjestetään perinteisesti muistojuhla.

Mahsa Amini, 22, kuoli syyskuun 16. päivänä sen jälkeen kun siveyspoliisi oli pidättänyt hänet Teheranissa pukeutumissääntöjen rikkomisesta. Hänet tunnetaan myös nimellä Jina Amini.

Aminin kuolema on nostattanut Iranissa mielenosoituksia, jotka ovat laajimmat ainakin kolmeen vuoteen. Niissä on kuollut ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rightsin mukaan ainakin 234 ihmistä.

Mielenosoitukset eivät osoita laantumisen merkkejä. Keskiviikkona mielenosoituksia järjestettiin myös muissa Iranin kaupungeissa.

Pitkälti nuorten naisten johtamissa mielenosoituksissa on vaadittu pukeutumissääntöjen kumoamista, siveyspoliisin lakkauttamista ja enenevissä määrin myös Iranin johtajien eroa ja vallankumousta.

”Tästä tulee veren vuosi, Sejed Ali”, väkijoukko huusi uutistoimisto AFP:n mukaan. Huuto viittaa Iranin korkeimpaan uskonnolliseen johtajaan, suurajatolla Sejed Ali Khameneihin.

Iranin Kurdistanissa sijaitsevassa Saqqezissa huudettiin iskulauseita myös Kurdistanin puolesta.

Saqqezin hautausmaalle kerääntyi Iranin virallisen uutistoimiston Irnan mukaan noin 2 000 ihmistä, jotka huusivat mielenosoitusten iskulausetta ”Nainen, elämä, vapaus”.

Saqqezin keskusta oli Hengawin mukaan lähes autio, ja hautausmaalle virtasi jatkuvasti lisää väkeä. Autojono ulottui AFP:n mukaan noin viiden kilometrin päähän.

”Kuolema diktaattorille”, huusivat mielenosoittajat kaupungin hautausmaan vieressä, ja autot soittivat torviaan.

Monet jatkoivat matkaa kuvernöörintoimistolle kaupungin keskustaan, uutistoimisto AFP kertoi. Ihmisoikeusjärjestö Hengawin mukaan lakkoja järjestettiin Saqqezissa ja muissa Iranin kaupungeissa.

Kurdistanin kuvernööri Esmail Zarei-Kousha kiisti ”täysin virheellisinä” tiedot siitä, kaupunkiin johtavat tiet olisi suljettu. Hänen mukaansa tilanne kaupungissa oli rauhallinen.

Iran määräsi keskiviikkona pakotteita Euroopan unionin viranomaisille ja organisaatioille. Kyse oli vastauksesta pakotteisiin, jotka EU määräsi Iranin siveyspoliisille ja mielenosoitusten tukahduttamiseen osallistuneille iranilaisviranomaisille.

Surijat kävelivät kohti hautausmaata Mahsa Aminin muistojuhlaan Saqezissa Pohjois-Iranissa keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat