Ainakin 15 kuoli terrori-iskussa shiialais­­pyhättöön

Iskusta epäiltiin valtionmedian mukaan sunnalaisradikaaleja. Presidentti Ebrahim Raisi vannoi kostoa ”Iranin vihollisille”.

Työntekijät puhdistivat hyökkäyksen jälkiä Shah Chraghin hautamausoleumissa keskiviikkona.

26.10. 21:09 | Päivitetty 27.10. 7:15

Ainakin 15 ihmistä kuoli keskiviikkona terrori-iskussa shiialaispyhättöön Etelä-Iranin Shirazissa, kertoo Iranin uutistoimisto Irna uutiskanava Al Jazeeran mukaan.

Lisäksi ainakin 40 haavoittui iskussa, jossa aseistettu mies tai miehet ampuivat rukoilijoiden joukkoon. Kuolleiden joukossa oli ainakin kaksi lasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olleensa iskun takana.

Iskun tekijöistä liikkui kuitenkin ristiriitaisia tietoja. Paikallismedian mukaan iskussa oli kolme hyökkääjää, joista kaksi on pidätetty. Paikallisviranomaisen mukaan hyökkääjiä oli vain yksi.

Uutistoimisto Farsin mukaan ”terroristit eivät olleet iranilaisia”. Valtiollisen kanavan mukaan hyökkääjät olivat ”wahhabisteja” eli sunnalaisia radikaaleja. Iranilaisista lähes 90 prosenttia on shiiamuslimeita ja noin 10 prosenttia sunnalaisia.

Aiemmin tällä viikolla kaksi sunnalaista uskonoppinutta ammuttiin kuoliaaksi Pohjois-Iranissa.

Iskun ei uskota liittyvän Iranissa jo viisi viikkoa jatkuneisiin mielenosoituksiin, jotka alkoivat 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoltua siveyspoliisin pidättämänä. Iranin Kurdistanissa järjestettiin keskiviikkona Aminin muistoksi laajoja mielenosoituksia, jotka turvallisuus­joukot yrittivät kukistaa väkijoukkoon ampumalla.

Lue lisää: Mahsa Aminin suruaika päättyi – turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon muistojuhlassa

Iranin presidentti Ebrahim Raisi kommentoi iskua televisiossa.

”Kokemus osoittaa, että epäonnistuttuaan luomaan railoja yhtenäisen kansan riveihin Iranin viholliset kostavat väkivallalla ja terrorilla. Tällaiseen pahuuteen tullaan vastaamaan, ja turvallisuuspalvelut antavat opetuksen iskun suunnittelijoille”, Raisi sanoi.

Shah Chraghin hautamausoleumia ja moskeijaa pidetään Shirazin ja Etelä-Iranin pyhimpänä paikkana. Perimätiedon mukaan paikalle on haudattu shiialaisuuden kahdeksannen imaamin Ali ibn Musa al-Ridan (766–818) veli Ahmad.

Shah Cheraghin mausoleumi ja moskeija Shirazissa on Etelä-Iranin pyhimpiä paikkoja. Kuva vuodelta 2017.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat