Putinin perhe­­ystäväksi kutsuttu Ksenija Sobtšak pakeni maasta, video näyttää rajan ylityksen

Putinin entinen perheystävä ja oppositiojulkkis kertoi pelänneensä pidätystä.

Ksenija Sobtšak osallistui viime vuonna Pietarin talousfoorumiin.

27.10. 10:03 | Päivitetty 27.10. 10:24

Venäläinen toimittaja ja oppositiojulkkis Ksenija Sobtšak, 40, on paennut Venäjältä Liettuaan pidätyksen pelossa. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Tassin lähteen mukaan Sobtšak osti tiistaina lentoliput sekä Dubaihin että Turkkiin hämätäkseen viranomaisia. Hän lähti Moskovasta tiistai-iltana ja pakeni maasta Valko-Venäjän kautta Liettuaan keskiviikon vastaisena yönä.

Uutistoimiston mukaan Sobtšakista oli jo annettu pidätysmääräys ja hänen kotiinsa oli tehty kotietsintä. Tutkinta liittyi freelance-toimittaja työskentelevän Sobtšakin mediatoimiston Attention Median kaupallisen johtajan Kirill Suhanovin rikostutkintaan. Suhanovia epäillään kiristyksestä.

Uutistoimisto AFP:n siteeraaman liettualaisen rajavirkailijan mukaan Sobtšak saapui Liettuaan Israelin passilla.

Twitterissä on jaettu videomateriaalia Sobtšakin saapumisesta Liettuan rajalle. Videon on Twitterissä jakanut muun muassa venäjänkielisen Meduza-uutissivuston toimituspäällikkö.

Pietarilaissyntyisen Sobtšakin isä Anatoli Sobtšak toimi vuosina 1991–1996 Pietarin pormestarina. Hän oli tuolloisen apulaispormestarin Vladimir Putinin lähin esimies ja Putinien perheystävä. Anatoli Sobtšak kuoli vuonna 2000 väitetysti sydänkohtaukseen. Ristiriitaiset kuolinsyylausunnot johtivat rikostutkintaan, joka lopetettiin kolmen kuukauden tutkinnan jälkeen tuloksettomana.

Tv-julkkikseksi noussut Ksenija Sobtšak liittyi talven 2011–2012 protestien aikana Putinia vastustavaan oppositioon. Hän oli ehdokkaana vuoden 2018 presidentinvaaleissa ja sai virallisesti 1,68 prosentin äänisaaliin.

Oppositiossa häntä syytettiin ”Putinin kätyriksi”, koska Kreml ylipäätään salli hänen ehdokkuutensa.

Ksenija Sobtšakia on väitetty Putinin kummityttäreksi, mutta tiettävästi hänen isänsä ja Putin eivät tunteneet toisiaan kovin hyvin Ksenijan syntyessä.

Sobtšak itse on kommentoinut ”pelanneensa Super Mariota Nintendolla kun isä kävi Putinin kanssa töissä”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat