Iranissa mielenosoitukset käyvät yhä rajummiksi – edessä voi olla kierre, joka kaatoi shaahin hallinnon

Iranissa kymmenettuhannet osoittivat mieltään 16-vuotiaana kuolleen Nika Shakaramin muistoksi. Hallinnon tempuilla ei ole merkitystä.

Mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa keskiviikkona Teheranissa. Kuvakaappaus videolta.

27.10. 21:40 | Päivitetty 27.10. 23:23

Iranissa on nähty torstaina jälleen laajoja mielenosoituksia, jotka vaikuttavat kenties rajuimmilta pian kuusi viikkoa kestäneiden mielenosoitusten aikana.

Kymmenissä kaupungeissa tuhannet ihmiset huusivat ”kuolemaa dikaattorille”. Mahabadin kaupungissa väkijoukot kerääntyivät kuvernöörintoimiston eteen.

”Tämä on nyt maailmanlaajuista, eikä se ole hiipumassa. Enää ei voi kääntyä takaisin”, sanoi iranilainen aktivisti Elika Ashoori Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Torstain mielenosoituksista suuri osa järjestettiin 16-vuotiaana kuolleen Nika Shakaramin muistoksi. Shakarami katosi hieman sen jälkeen kun 22-vuotias Masha Amini oli todettu kuolleeksi syyskuussa.

Myös Shakarami löydettiin kuolleena, ja hänestä tuli Aminin ohella Iranin poliisin mielivallan symboleista.

”Kostamme kuolemasi Nika”, väkijoukot huusivat torstain mielenosoituksissa.

Shakaramin kuolemasta oli tullut kuluneeksi 40 vuorokautta, mikä merkitsee suruajan päättymistä ja muistojuhlan pitämistä. Keskiviikkona oli kulunut vastaavasti 40 vuorokautta syksyn ensimmäisen uhrin Mahsa Aminin kuolemasta. Jopa 10 000 ihmistä kerääntyi Aminin haudalle tämän kotikaupunkiin Saqqeziin Pohjois-Iranin Kurdistanissa.

Iran voi siis olla saavuttamassa kierteen, jossa mielenosoituksissa kuolee aina vain lisää ihmisiä, joiden kuolemaa muistetaan 40 vuorokauden jälkeen.

Sama kierre toimi islamilaisen vallankumouksen aikana 1978 alkaen lähes vuoden ajan, kunnes shaahin hallinto lopulta kaatui.

Vallankumouksesta syntynyt islamilainen tasavalta on ymmärtänyt alusta asti, kuinka vaarallisia mielenosoitukset voivat sille olla.

Nyt hallinto vaikuttaa neuvottomalta. Sen vanhat keinot eivät näytä purevan lainkaan. Monta tabua on mennyt rikki.

Vuosikymmeniin kukaan ei uskaltanut Iranissa avoimesti loukata korkeinta uskonnollista johtajaa, vaikka maallisten poliitikkojen solvaaminen on kansanhuvia. Nyt korkeimman johtajan Sejed Ali Khamenein kuolemaa huudetaan mielenosoituksissa rutiininomaisesti.

Mielenosoitukset näyttävät vain muuttuvan rajummiksi, vaikka hallinto kuinka syyttäisi levottomuuksista rauhanhäiritsijöitä ja ulkomaisia provokaattoreita. Kukaan ei enää usko.

Shirazissa Etelä-Iranissa tapahtui keskiviikkona terrori-isku, jossa ainakin 15 ihmistä kuoli. Kaikki viittasi pikemminkin sunnalaisradikaalien iskuun, joita tapahtuu shiialaisvaltaisessa Iranissa aika ajoin, ja niin hallinto keskiviikkona viestittikin.

Sen jälkeen Iranin presidentti Ebrahim Raisi yritti liittää terrori-iskun myös mielenosoituksiin, mikä on täydellisen epäuskottavaa.

Mielenosoituksia johtivat aluksi nuoret naiset, jotka vastustivat pukeutumissääntöjä. Rinnalle on tullut yhä suorempi vaatimus vallankumouksesta. Samalla alun toiveikkuus on vaihtunut avoimeen raivoon.

Norjalaisen ihmisoikeusjärjestön Iran Human Rightsin mukaan mielenosoituksissa on kuollut ainakin 234 ihmistä. Se saattaa olla esinäytös, ja mielenosoittajat tietävät sen.

”Vallankumoukset eivät tapahdu yhdessä yössä, mutta ihmiset ovat tulleet liian pitkälle kääntyäkseen takaisin. Kuolleita on liikaa, marttyyreita on liikaa”, Elika Ashoori sanoi BBC:lle.

Iranin turvallisuuskoneisto ei ole käyttänyt vielä lähimainkaan täyttä voimaansa, eikä hallinto ole osoittanut halua kompromisseihin. Khamenei on vanha ja sairas, ja vallassa kovan linjan hallinto. Iran voi olla syöksymässä kierteeseen, jonka lopputulosta on mahdoton ennustaa.

Oikaisu 27.10. kello 23.22: Korjattu Mahsa Aminin sukunimi: Amini, ei Amin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat