Pohjois-Korea laukaisi taas ballistisen ohjuksen, sanoo Etelä-Korea

Ohjus ammuttiin perjantaina, kun Etelä-Korea oli lopettamassa kaksi viikkoa kestäneitä sotaharjoituksiaan.

Etelä-Korean laivaston joukot osallistuivat terrorismintorjuntakoulutukseen torstaina. Huoli Pohjois-Korean toimista on naapurimaassa vakava.

28.10. 7:52

Pohjois-Korea on ampunut ballistisen ohjuksen maan itärannikolta, kertoo uutistoimisto Reuters lainaten eteläkorealaista Yonhap-uutistoimistoa.

Etelä-Korea oli samaan aikaan päättämässä lähes kaksi viikkoa kestäneitä mittavia Hoguk 22- kenttäharjoituksia. Niihin sisältyi muun muassa harjoituksia Yhdysvaltain joukkojen kanssa.

Ohjus laukaistiin Etelä-Korean esikuntapäälliköiden mukaan perjantaina paikallista aikaa, neljä päivää sen jälkeen, kun Koreat vaihtoivat varoituslaukauksia länsirannikolla.

Pohjois-Korean mukaan viimeaikaiset ohjuslaukaisut olivat protesti Etelä-Korean ja Yhdysvaltain yhteisharjoituksia vastaan. Pohjois-Korean mukaan harjoitukset ovat provokatiivisia, ja pohjimmiltaan harjoituksia hyökkäyksiä varten.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat puolestaan painottaneet, että yhteisharjoitukset tähtäävät puolustuksen vahvistamiseen, ja ne ovat elintärkeitä Pohjois-Korean uhittelun torjumiseksi.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset uskovat, että Pohjois-Korea on aloittamassa ydinpommi­kokeilua ensimmäistä kertaa vuoden 2017 jälkeen.

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol on kertonut, että Pohjois-Korea on saattanut päätökseen tarvittavat tekniset valmistelut maanalaisen räjähdyksen aikaansaamiseksi Punggye-rin ydinkoealueella.

Pohjois-Korea teki kuusi ydinkoetta Punggye-rissä vuosina 2006–2017. Alue on ollut virallisesti suljettuna vuodesta 2018 lähtien.

YK:n ydinvoimajärjestön johtaja Rafael Grossi sanoi torstaina, että seitsemäs Pohjois-Korean ydinkoe ​​olisi lisävahvistus ohjelmalle, jonka eteneminen on ”äärimmäisen huolestuttavaa”.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat