Eteläisen pallon­puoliskon tärkein johtaja valitaan tänään – Ratkaisu voi ajaa Brasilian levottomuuteen

Jair Bolsonaro on valmistautunut kiistämään tappionsa Lulalle, mutta Brasilian vaalien ratkaisukierros on aivan arvaamaton.

Luiz Inácio Lula da Silva (vas.) ja Jair Bolsonaro kohtasivat vaaliväittelyssä toissa viikon sunnuntaina.

30.10. 2:00 | Päivitetty 30.10. 16:49

Maanantaina aamulla Suomen aikaa pitäisi olla selvillä, kuka on seuraavat neljä vuotta Latinalaisen Amerikan ja koko eteläisen pallonpuoliskon merkittävin johtaja.

Ratkaisu saattaa kuitenkin ajaa valtavan maan levottomaan epävarmuuteen.

Brasilialaiset päättävät sunnuntaina vaalien ratkaisukierroksella, jatkaako presidenttinä laitaoikeistolainen Jair Bolsonaro, 67, vai palaako virkaan vasemmistolainen Luiz Inácio Lula da Silva, 77, presidentti vuosilta 2003–2010.

Bolsonaro on jo pitkään rummuttanut perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Suuri osa tutkijoista uskoo, että hän ei suostuisi tunnustamaan tappiotaan.

Bolsonaro on ilman todisteita hokenut, että Brasilian äänestyslaitteet olisivat alttiita manipuloinnille, vaikka ne ovat olleet käytössä liki ongelmitta jo vuodesta 1996.

Täysin sähköisen äänestysjärjestelmän on arvioitu nimenomaan vähentävän vilpin mahdollisuutta verrattuna paperisiin äänestyslippuihin. Sitä ei ole kytketty internetiin, mikä vähentää hakkeroinnin riskiä. Suurin osa äänestäjistä avaa äänestyslaitteen sormenjäljellään, ja jokaisen äänestyspaikan äänisaldo on julkinen.

Vaaliviranomainen kantoi sähköisiä äänestyslaitteita poliisien vartioimalla äänestyspaikalla pääkaupunki Brasíliassa perjantaina.

Sähköinen äänestyslaite äänestyspaikalla vaalien ensimmäisen kierroksella pääkaupunki Brasíliassa.

Bolsonaron äänestäjät uskovat ennemmin suosikkiaan kuin riippumattomia selvityksiä tai vaaliviranomaisia. Useiden kyselyjen mukaan noin kolme neljäsosaa hänen kannattajistaan luottaa vaalijärjestelmään vähän tai ei lainkaan.,

”Koko järjestelmä on minua vastaan”, Bolsonaro väitti viimeisessä tv-väittelyssä perjantai-iltana.

Muutoin hän keskittyi syyttämään Lulaa epärehellisyydestä.

”Valheita, Lula! Pitääkö minun suorittaa sinulle manaus, jotta lopetat valehtelun?” Bolsonaro sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lula vastasi Bolsonarolle, että ”brasilialaiset tietävät, kuka valehtelee”.

Bolsonaro on entinen armeijan kapteeni, jonka hallinnossa on paljon upseereja, ja hän muistelee nuoruutensa sotilasdiktatuuria hyvällä. Huolestuneimmat ovat puhuneet jopa vallankaappauksen mahdollisuudesta. Asevoimat tuskin kuitenkaan tukisivat sellaista, koska se tekisi Brasiliasta kansainvälisen hylkiön.

Todennäköisempää olisi, että Bolsonaro onnistuisi lietsomaan kannattajiaan kaduille vastustamaan vaalitulosta – hieman kuten hänen ihailemansa Donald Trump tappionsa jälkeen yllytti väkijoukon tunkeutumaan Yhdysvaltain kongressitaloon.

Brasiliassa levottomuudet voisivat riistäytyä paljon laajemmiksi. Väkivaltarikollisuutta on paljon, ja Bolsonaro on helpottanut aseiden hankintaa. Hänen tukijoukkonsa ovat vihjailleet kannattajille, että kättä pidemmälle voi tulla tarvetta.

Poliisit kannattavat tyypillisesti Bolsonaroa, ja Brasilian useiden eri tason poliisijoukkojen puolueettomuus joutuisi tiukkaan testiin, jos vastakkaiset leirit kahakoisivat kaduilla.

Lue lisää: Köyhien sankari voi palata vankilasta valtaan – Istuva presidentti pohjustaa jo valheita vilpistä ja lietsoo kannattajiaan aseisiin

Neljä eri lähdettä kertoi uutistoimisto Reutersille, että korkein oikeus ja korkein vaalituomioistuin aikovat vahvistaa tuomarien suojelua vaalipäivänä ja ne odottavat kireää tunnelmaa läpi loppuvuoden. Vaalien voittaja vahvistetaan virallisesti vasta joulukuussa ja astuu virkaan 1. tammikuuta.

Mutta onko Bolsonarolla lopulta edes tarvetta enemmälle kansankiihotukselle?

Brasilia on sentään yhä demokratia, ja hän voi voittaa vaalit.

Työväenpuolueen Lula vei ensimmäisen kierroksen yli kuuden miljoonan äänen erolla Bolsonaroon, prosentein 48,4–43,2. Kolmanneksi ja neljänneksi jääneet ehdokkaat Simone Tebet (4,2 prosenttia) ja Ciro Gomes (3,0 prosenttia) ovat ilmoittaneet kannattavansa Lulaa.

Tutkimuslaitos Datafolha kertoi torstaina kyselytutkimuksensa perusteella, että Lula olisi viemässä toisen kierroksen prosentein 49–44. Ennusteen mukaan viisi prosenttia olisi äänestämässä tyhjää tai jättämässä epäkelvon äänestyslipun. Kantaansa pohtisi enää kaksi prosenttia. Tutkimuksen virhemarginaali oli kaksi prosenttiyksikköä.

Paperilla kaikki näyttää siis vahvasti Lulan voitolta.

Totuus voi olla toinen.

Vaalien avauskierroksen suurin häviäjä oli tutkimuslaitosten uskottavuus. Bolsonaro pärjäsi paljon ennusteita paremmin. Kannattajiensa silmissä hän oli koko ajan oikeassa väittäessään mielipidekyselyitä valheiksi.

Jos tuoreita kyselytutkimuksia vertaa vaalien avauskierrokseen, tilanne näyttää käytännössä muuttumattomalta. Mutta jos niitä vertaa avauskierrosta edeltäneisiin kyselyihin, Bolsonaron kannatus on kasvanut.

Merkittävä osa Bolsonaron kannattajista ei välttämättä ole paljastanut todellista kantaansa kyselyissä, koska mieltää tutkimuslaitokset liberaaleiksi eli vastapuolen edustajaksi.

Olennaista on myös, mitä tekee se runsas viidesosa, joka ei neljä viikkoa sitten vaivautunut uurnille, vaikka äänestäminen on pakollista pienen sakon uhalla.

Noin 214 miljoonan asukkaan Brasiliassa on yli 156 miljoonaa äänioikeutettua, ja avauskierroksella nukkuvia oli noin 32 miljoonaa. Heidänkin liikkeensä voivat keikauttaa asetelmia.

”Tätä kisaa käydään kalkkiviivoille asti”, Brasilian politiikkaan erikoistunut Americas Quarterly -lehden päätoimittaja Brian Winter sanoi uutistoimisto AFP:lle.

”Aivan viimeisilläkin äänillä on merkitystä. En löisi suurella summalla vetoa lopputuloksesta.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat