Nancy Pelosin aviomies pahoin­pideltiin vasaralla pariskunnan kotona

Paul Pelosi pahoinpideltiin pariskunnan Kalifornian-kotiin tehdyn asuntomurron jälkeen. Tunkeutuja on kannattanut äärioikeistolaisia näkemyksiä sosiaalisessa mediassa, kertoo Wall Street Journal.

Nancy Pelosi ja Paul Pelosi kuvattuna joulukuussa vuonna 2019.

28.10. 16:01 | Päivitetty 29.10. 12:18

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin aviomies Paul Pelosi on pahoinpidelty.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja The Washington Post.

Puheenjohtajan toimiston lausunnon mukaan Paul Pelosi pahoinpideltiin pariskunnan Kalifornian-kotiin tehdyn asuntomurron jälkeen varhain perjantaina. Nancy Pelosi ei ollut paikalla asunnossa tapahtuman aikaan.

Lausunnon mukaan Paul Pelosi vietiin sairaalaan leikattavaksi. Hänen odotetaan paranevan täysin vammoistaan. Uutistoimisto AP:n mukaan hän oli saanut vammoja päähän ja vartaloon.

Poliisin mukaan epäilty tekijä on 42-vuotias mies, joka käytti vasaraa hyökätessään Pelosin kimppuun, Reuters kertoo. CNN:n haastattelemien lähteiden mukaan mies olisi etsinyt Nancy Pelosia asunnosta. Kohdatessaan Paul Pelosin tunkeutuja huusi CNN:n mukaan: ”Missä Nancy on?”

Reutersin mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, miten hyökkääjä pääsi sisään pariskunnan asuntoon. Talosta otetuissa ilmakuvissa takaoven edustalla näkyy kuitenkin lasinsiruja.

Poliisi pidätti miehen tapahtumapaikalla. San Franciscon poliisipäällikkö William Scottin mukaan miestä syytetään muun muassa murhan yrityksestä, hyökkäyksestä tappavalla aseella, murtovarkaudesta sekä muista rikoksista.

Epäillyn miehen kerrottiin olevan sairaalassa perjantaina illalla paikallista aikaa, kertoi uutiskanava CNN.

Viranomaisten mukaan hyökkäyksen motiivia selvitetään. Kongressin suojelusta vastaava Capitolin poliisi ilmoitti tutkivansa tapausta yhdessä FBI:n ja San Franciscon poliisin kanssa.

Pelosin kotiin tunkeutuneelle miehelle luetaan syytteet tiistaina.

Wall Street Journal -lehden mukaan tunkeutuja on kannattanut äärioikeistolaisia näkemyksiä sosiaalisessa mediassa. Lehti viittaa lainvalvontaviranomaisen tietoihin.

Epäillyn miehen tuttava on kertonut CNN:lle, että epäilty on julkaissut salaliittoteorioita muun muassa koronarokotteista, Yhdysvaltojen vuoden 2020 presidentinvaaleista sekä Capitolin kongressirakennuksen väkivaltaisuuksista Facebookissa.

Valkoisen talon tiedottajan Karine Jean-Pierren mukaan presidentti Joe Biden soitti Nancy Pelosille hyökkäyksen jälkeen ilmaistakseen tälle tukensa.

”Presidentti rukoilee Paul Pelosin ja puheenjohtaja Pelosin koko perheen puolesta”, Valkoisen talon tiedotteessa kerrottiin Reutersin mukaan.

Bidenin mukaan hyökkäys oli ”halveksittava”.

”Jo riittää. Jokaisen hyvän ihmisen on noustava selkeästi ja yksiselitteisesti politiikassamme esiintyvää väkivaltaa vastaan, riippumatta poliittisesta kannasta”, Biden sanoi puhuessaan Philadelphiassa perjantaina.

Myös edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy sanoi ottaneensa yhteyttä Pelosiin. Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ilmaisi olevansa ”kauhistunut” hyökkäyksestä.

82-vuotias Paul Pelosi on liikemies, joka omistaa San Franciscossa Kaliforniassa sijaitsevan kiinteistö- ja pääomasijoitusyhtiön. Hänet tuomittiin elokuussa rattijuopumuksesta ja vammojen aiheuttamisesta, kun hän oli ollut osallisena auto-onnettomuudessa aiemmin tänä vuonna. Pelosi tunnusti syyllisyytensä, ja hänet tuomittiin viideksi päiväksi vankilaan, Reuters kertoo.

Demokraattijohtajana ja pitkäaikaisena edustajana yhdestä Yhdysvaltain liberaaleimmista kaupungeista Nancy Pelosi, 82, on jatkuvasti republikaanien kritiikin kohteena ja esiintyy usein poliittisissa hyökkäysmainoksissa.

Silloisen republikaanipresidentin Donald Trumpin kannattajat ryöstivät Pelosin toimiston 6. tammikuuta 2021 tehdyn Capitol-hyökkäyksen aikana. Joidenkin kannattajista on raportoitu etsineen Pelosia hyökkäyksen aikana.

Pelosien Kalifornian-kotia tärveltiin kertaalleen tammikuussa 2021. Tuolloin asunnon seiniä oli sotkettu spray-maalilla ja autotallin edustalle oli tuotu sian pää. Myös Mitch McConnellin koti joutui samoihin aikoihin ilkivallan kohteeksi.

Hyökkäys tapahtui alle kaksi viikkoa ennen Yhdysvaltain välivaaleja, joissa ratkaistaan muun muassa senaatin ja edustajainhuoneen valtasuhteet. New Yorkin poliisi varoitti torstaina, että ääriliikkeet voivat kohdistaa iskuja poliitikkoja, poliittisia tapahtumia ja äänestyspaikkoja vastaan vaalien alla.

Poliittisesti kahtia jakautuneessa ilmapiirissä republikaanien ja demokraattien lainsäätäjiin kohdistuneet uhkaukset ovat lisääntyneet. Capitolin poliisi kertoi tutkineensa viime vuonna 9 625 tapausta, mikä on lähes kolminkertainen määrä vuoteen 2017 verrattuna.

Kongressin suojelusta vastaava Capitolin poliisi sanoi tekevänsä tutkinnassa yhteistyötä liittovaltion poliisin FBI:n sekä San Franciscon poliisin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat