Kastineuvostojen epäillään määräävän köyhiä perheitä kuittaamaan velkojaan myymällä tyttöjä seksiorjiksi

Kuva Intian ihmisoikeuskomission kirjelmästä.

28.10. 18:11

Intian ihmisoikeuskomissio on vaatinut viranomaisia selvittämään mediaraporteista julki tulleita tietoja, joiden mukaan Rajasthanin osavaltiossa on käynnissä tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia loukkaava velkamenettely.

Intialaisten mediaraporttien mukaan osavaltion joissakin osissa toimivat perinteiset kastineuvostot ovat määränneet köyhiä perheitä maksamaan velkarästejään luovuttamalla tyttäriään ihmiskauppiaille. Näin tyttöjä epäillään kaupatun eri puolille Intiaa ja jopa ulkomaille, komission kirjelmässä sanotaan.

Komission mukaan tyttöjen epäillään joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön ja kidutuksen uhreiksi. India Times -lehden mukaan tytöt päätyvät velkasovitteluiden myötä seksiorjiksi.

Mikäli perheet eivät ole suostuneet luopumaan tyttäristään, rangaistuksena on ollut perheen äitien raiskaaminen, komissio kertoo intialaisiin mediaraportteihin viitaten ja vaatii asian selvittämistä.

Intialaisen ANI-uutistoimiston mukaan rajashtanilainen ministeri Pratap Khachariyawas tyrmäsi väitteet tyttökaupasta osavaltiossaan. Hänen mukaansa ihmisoikeuskomission olisi pitänyt ensin keskustella osavaltion poliisin kanssa ja asiasta on turha lausua mitään ilman tutkimuksia.

Brittilehti The Guardian kertoo, että väitettyjen velkajärjestelyjen keskiössä ovat muinaiseen hindulaiseen kastijärjestelmään kytkeytyvät neuvostot, joissa jaellaan joskus määräyksiä laeista piittaamatta. Neuvostoissa istuu viisi jäsentä.

Ihmisoikeuskomissio mainitsi yhden tapauksen, jossa kastineuvosto oli määrännyt erään miehen antamaan muun muassa sisarensa ja 12-vuotiaan tyttärensä maksuna noin 18 000 euron arvoisista veloistaan.

Toisessa tapauksessa miehen epäillään joutuneen myymään tyttärensä kuitatakseen noin 7 300 euron velat, komissio kertoi. Raportoidusti tyttö, jonka ikää ei kerrottu, oli myyty kolmeen eri otteeseen ihmiskauppiaiden välillä ja hän oli tullut neljään otteeseen raskaaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat