Guantánamo Bayn iäkkäin vanki vapautettiin – Oli vangittuna lähes 20 vuotta

Parachaa epäiltiin jihadistiryhmän rahoittamisesta. Hän kuitenkin pitäytyi syyttömyydessään, eikä häntä vastaan koskaan nostettu syytteitä.

Useat ihmisoikeusjärjestöt ja muut tahot ovat vuosien varrella ilmaisseet huolensa vankien kohtelusta leirillä ja siellä tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista.

30.10. 5:38

Yhdysvaltain Guantánamo Bayn vankileirin vanhin vanki on vapautettu ja päästetty kotimaahansa Pakistaniin lähes kahden vuosikymmenen jälkeen.

Nykyisin 74- tai 75-vuotias Saifullah Paracha pidätettiin kaksi vuotta Yhdysvaltoihin 11. syyskuuta 2001 tehtyjen iskujen jälkeen. Häntä pidettiin terroristijärjestö al-Qaidan kannattajana.

Parachaa epäiltiin jihadistiryhmän rahoittamisesta. Hän kuitenkin pitäytyi syyttömyydessään, eikä häntä vastaan koskaan nostettu syytteitä.

Yhdysvaltain Kuubassa sijaitsevassa sotilasvankilassa oli aikoinaan satoja epäiltyjä militantteja, jotka vangittiin WTC-iskujen seurauksena.

Pakistanin ulkoministeriö vahvisti, että Paracha saapui Pakistaniin lauantaina 29. lokakuuta.

"Olemme iloisia, että ulkomailla pidätetty Pakistanin kansalainen on viimein päässyt perheensä luokse”, lausunnossa todettiin.

Paracha vangittiin heinäkuussa 2003 Thaimaassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n operaation seurauksena. Yhdysvaltain viranomaiset syyttivät Yhdysvalloissa opiskellutta Parachaa yhteydenpidosta joihinkin al-Qaidan korkeimpiin henkilöihin, mukaan lukien sen johtajiin Osama bin Ladeniin ja Khalid Sheikh Mohammediin.

Oltuaan 14 kuukautta Yhdysvaltain sotilasvankilassa Afganistanin Bagramissa hänet siirrettiin Guantánamoon.

Yhdysvaltain pahamaineista sotilasvankilaa on käytetty vuodesta 2002 lähtien Yhdysvaltain terrorismin vastaisen sodan aikana Yhdysvaltain terroristeiksi tai sissisotilaiksi julistamien henkilöiden säilömiseen.

Useat ihmisoikeusjärjestöt ja muut tahot ovat vuosien varrella ilmaisseet huolensa vankien kohtelusta leirillä ja siellä tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista. 780 vankileirillä sen aikana pidetystä ihmisestä 732 on vapautettu ilman syytteitä.

Guantánamossa on edelleen lähes 40 vankia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat