Ainakin sata kuoli ja 300 haavoittui pommi-iskuissa Somaliassa

Ainakin sata kuoli pommi-iskuissa Mogadishussa. Iskut tapahtuivat samalla risteysalueella, jossa tehtiin myös yksi kaikkien aikojen tuhoisimmista pommi-iskuista vuonna 2017. Molemmista on epäilty terroristiliike al-Shabaabia.

30.10. 8:33

Somaliassa ainakin sata ihmistä on kuollut kahdessa pommi-iskussa maan pääkaupungissa Mogadishussa, presidentti Hassan Sheikh Mohamud kertoi varhain sunnuntaiaamuna paikallista aikaa.

Haavoittuneita on 300.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Iskut tapahtuivat lauantai-iltana vilkkaalla risteysalueella.

”Sekä kuolleiden että haavoittuneiden määrä nousee sitä mukaa, kun pelastustyöt etenevät”, iskujen tapahtumapaikalla vieraillut presidentti Mohamud sanoi.

Kaksi räjähteillä lastattua autoa räjäytettiin muutaman minuutin välein lähellä vilkasta Zoben risteystä. Toistaiseksi tuntemattomat tekijät ampuivat iskujen jälkeen Somalian opetusministeriötä kohti.

Räjähdykset rikkoivat läheisten rakennusten ikkunoita, ja lähikadut olivat täynnä lasinsirpaleita sekä savu- ja pölypilviä.

Zoben risteyksessä räjäytettiin kuorma-auto myös lokakuussa 2017. Pommi-isku oli yksi kaikkien aikojen tuhoisimmista. Se tappoi 512 ihmistä, ja loukkaantuneita oli yli 290.

”Samassa paikassa kuoli jälleen viattomia ihmisiä”, presidentti Mohamud sanoi.

Kukaan ei ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi, ei myöskään vuoden 2017 iskun, mutta varsinkin jihadistinen terroristiliike al-Shabaab iskee Somaliassa säännöllisesti.

Myös presidentti Mohamud viittasi lausumassaan terroristiryhmään.

”Tämä ei ole oikein. Jos Jumala suo, heillä [al-Shabaab-terroristeilla] ei ole kykyä toistaa Zoben tapausta”, hän sanoi.

Al-Shabaab aloitti toimintansa vuonna 2007.

Sen juuret ovat liikkeessä, joka perusti islamilaisia tuomioistuimia eri puolille Somaliaa. Tuomioistuimet toivat järjestystä ja saivat kannatusta tilanteessa, jossa valtionhallinnon lain- ja järjestyksenvalvonta oli romahtanut.

Terroristijärjestö onnistui käytännössä valtaamaan pääkaupungin Mogadishun ja lähes koko maan muutamaksi vuodeksi.

Al-Shabaab ajettiin pois Mogadishusta vuonna 2011 ja Somalian muista kaupungeista muutaman vuoden kuluessa, mutta se on edelleen hyvin vaarallinen.

Ryhmä hallitsee yhä laajalti Somalian maaseutua ja jatkaa tappavia iskujaan siviili- ja sotilaskohteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat